21.07.2014, 10:52

1000 yıllık gelenek!

653 yıllık Kırkpınar er meydanında, adının dışında gelenekten gelen bir şey kalmadı. Yarın kispet yerine mayo giydirirlerse pehlivanlara şaşırmam. 

Adı üstünde: “geleneksel”. Geleneksel olan geçmişten gelen bütün değerlerini, uygulamalarını, işlevlerini sürdüren demektir. Eğer bir şeyler değişmişse o, geleneksel olmaktan çıkar, –mış gibi olur. Bir puan çıkarttılar, Kırkpınar’ı da, yağlı güreşleri de, geleneksel güzellikleri de bitirdiler. 

Haydi, büyüklerinizden dinlemediniz, onlar anlatmadı veya onlar da görmemiş, yaşamamıştı… Peki, hiç mi okumadınız, Kurtdereli Pehlivanları, Koca Yusufları, Adalı Halilleri, eski başpehlivanları, onlar üzerinden yazılan destanları? Bizim çocukluğumuzda özellikle kış gecelerinin en büyük eğlencesiydi güreş öyküleri… Bütün çocuklar, büyüyünce pehlivan, başpehlivan olacağı düşüyle girerdi uykunun kucağına. Bu, sadece Edirne’de değil, bütün ülkede böyleydi. Türkiye’nin dört bir yanından gücüne, bileğine, aklına güvenen yağlanırdı. 

Birileri bana, Kırkpınar’da ne gibi oyunlar döndüğünü anlatabilir mi? Beş dakika… Sabah başlayıp gece yarılarına kadar kıyasıya süren yağlı güreş karşılaşmalarına yazık değil mi? Tamam, hız çağında yaşıyoruz. Tamam, arabanız hızlı olsun, akıllı telefonlarınız hızlı girsin internete, ama er meydanında, yağlı güreşte süre olur mu? Bırakın birbirlerini sınasın pehlivanlar, bırakın zorlasınlar sınırları… Eğer pasif güreşiyorlarsa diskalifiye edin, bakın bakalım bir daha tevessül eden çıkar mı?

Güreş Federasyonu, Kırkpınar çimenlerinden genç ve gelecek vaat eden pehlivan alsın eğitilmesini sağlasın. Uluslararası komitelerde minder güreşlerinin kurallarını belirlesin, değiştirsin. Güreş Federasyonu Başkanı’na Edirneliler adına sesleniyorum; bıraksın 653 yıllık geleneği bozmayı. Nerede görülmüş böyle bir şey? Japonlar sumo güreşlerinin kurallarını değiştiriyor mu? Cirit sporu hala at üstünde ve savrulan sopalarla keçi postunun kaptırılmaması için yapılıyor. Ciridin kurallarını değiştirmeyi kimse düşünebilir mi? 

Edirne’nin geleceği Kırkpınar’da, Edirne’nin geleceği payitaht olmasında, tarihi yapılarda, doğal ve tarihi güzelliklerinde… Irmak boyunda gökyüzüne yükselen ulu ağaçlarının gölgesinde içilen çaylarda… 

Eğer Edirne için bir şey yapacaksanız, 653 yıllık geleneksel yağlı güreşlerin tanıtımını yapın. Dünyanın en büyük, en önemli, en çok turist çeken şehri olmazsa o zaman ne derseniz deyin! ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159