16.07.2018, 11:45

2008 Krizinin Faydaları…

İtalya'da da, Fransa gibi, siyasal geçmişi olmayan populist (dalkavuk, yardakçı) bir parti seçimi kazandı ve ortaklıkla hükümeti kurdu. Yeni başbakan İngiltere ve Amerika üniversitelerinde hukuk öğrenimi görmüş. Üniversiteler ise onun öğrenciliğini hatırlamıyor. 
AB'nin ikinci Yunanistan'ı durumunda. O da AB'den, borçları silmesini istemişti, geçen ay. İtalya'da, her vatandaşın 40 bin avroluk devlet (kamu) borç yükü var, yüzde 140. Şaşkınca düzeltecekler.
Kamu borç yükü, bizde yüzde 37 ve düzeltmeye devam ediyoruz.
Amerika otomotiv ithalatına yüksek vergi koydu. 
ABD'de üretim tesisi olan yabancı markalar büyük avantaj sağlayacak hem rekabetin daralışından hem de fiyatların ve de satışların artışından. ABD de ‘büyüme'yi seçiyor, enflasyonu feda ediyor. 
Bereket ki FED nöbette. Hızlıca arttırır faizi, yavaşlatır Amerikan ekonomisini, dünyayı da durdurur tabii, aynı anda.
Tersi de var konunun; dünya ülkeleri de gümrük vergileri ile karşılık veriyor. ABD'nin ihracatı azalacak, istihdamı azalacak. Ya sonra?
Bitti küreselleşme… Amerikan malını Amerika'da, Avrupa malını Avrupa'da, Türk malını da tabii Türkiye'de bulacağız artık. Herkes kapanacak. Küresel ticaret azalacak. 
Yeni 2008 gelecek. Daha büyük bir krizin habercisi olduğunu söyleyen ünlü Amerikalı ekonomistleri hatırlayalım. 
Ve…
IMF ABD'yi uyardı. Dünya ticaretinin daralmasına ve daralmanın uzun dönemli olumsuz etkileri olacağına, tehlikeli sonuçlara gideceğine ilişkin dikkat çekti. 
https://nation.com.pk/16-Jun-2018/imf-warns-us-fiscal-trade-policies-create-risks-to-global-economy
2008 krizi evirmeye, çevirmeye, devirmeye devam edecek. 
Okuyun, IMF'ye hak vereceksiniz, önünüzü daha uzunca görebileceksiniz...
* * *
Bakalım bizden umutlara...
Birkaç yıl evvelki yazılarımızdan hatırlayabilirsiniz…
Hızlı internet erişimi için fiberoptik kablo ağı gerekiyordu. Bu ağın yüzde 80'i Türk Telekom tarafından yapılmış durumda idi. Ve Türk Telekom o zamanlar diğer operatörlerin kullanmasına, kiralamasına izin vermiyor, kendisi de bu ağın küçük bir kısmını kullanıyor ve kalanını atıl tutabiliyordu. Mal kendisinindi, çünkü.
Durum şimdilerde düzeltildi.
Şirketlerin ayrı ayrı yatırım yapmaları durumunda 25 milyar lira; Türk Telekom'un ayrı, diğer operatörlerin birlikte yatırım yapması durumunda yaklaşık 10 milyar lira, mevcut altyapının beraber kullanılması yolu ile gereken yatırım ise sadece 4 milyar lira olacak. 
Bu uygulama ile 25 milyar lira yerine 4 milyar liralık yatırımla ihtiyaca cevap verilecek, mükerrer yatırım, israf önlenecek. 
Ortak kullanımın ilk unsuru olan ve yüzde 54 yerli katkı kullanan yerli markalı baz istasyonumuz ULAK devreye girdi. Kars yöresinde 3 bin yerleşim yerine erişim sunuyor. Ulusal Verimlilik, konsolidasyon, güç birliği, imece adına sevinçli haber... 2008 krizi öğretiyor bunları. 
Yakında size OTAM anlatacağım, ulusal sevinç olarak...
Dünyanın eko-politiğinin bugünkü hallerinde yerli markalı ürünlere ihtiyacımız artıyor.  
Sevinçli haftalar olsun... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159