03.02.2014, 12:49

2013 değerlendirmesi 970 derinlikli haber

Taşıma Dünyası Gazetesi 2011 yılında “Bilgiye dayalı objektif haber” şiarıyla yola çıktı. Ana yayın kadrosu 10-15 yıldır taşıma sektöründe sektörel gazetecilik yapıyor, hem çalışanları, hem gazete taşıma sektörünün hafızası konumunda. 

Hepimizin ortak bir özelliği var. Objektif, bilgiye dayalı habercilik ve bağımsızlık. Özel veya resmi şu ya da bu gruba bağlı olmamak. Tarafsızlık... Tabii bir taraftarlığımız var. Taşımacıların genel çıkarları, sektör çıkarları yani ortak çıkar... Bu bile bize yanlı haber yaptıramaz.

Bugün, “Bilgiye dayalı objektif haber” şiarımızı korusak bile artık yeni şiarlar bize yön veriyor. “Haber bizde, biz her yerdeyiz”. Basılı gazetede, internette, facebook’ta, twitter’da. Ankara’da Büyükşehir Belediyesi bilgi işlemde, İzmir’de servis taşımacısında, turizm taşımacısında, Tunceli’de D4 taşımacısında, Iğdır’da uluslararası nakliyatçıda, Giresun’da şehirlerarası otobüs yazıhanesinde, Kırklareli Vize’de otobüs-minibüs taşıma kooperatifinde... 

Dağıtım

Kargo, PTT, şehirlerarası otobüsler gazeteleri balya balya her pazartesi sabahı hedef noktalara ulaştırmaya başlıyor. Gazetemiz pazartesi günü sabah saat onda Ulaştırma Bakanlığı’na, yetkililere de ulaşıyor.

Nasıl kontrol ediliyor

Kargo dağıtımları bilgisayar üzerinden, otobüs dağıtımları gittikleri otogarlarda ilgili yetkililer ve rastgele telefon aramalarıyla... Ya PTT? Garantisi yok, ancak adres değişikliği notuyla iade geliyor, araştırıyoruz, doğruya ulaşıyoruz. Ofis telefonumuz çalıyor, Tunceli Pülümür’den bir taşımacı, 8+1 araçlar hakkında bilgi almak istiyor; gazetemizin okuyucusu. Bazen de fırça yiyoruz, zır... zır... telefon, “Alo, bizim gazetemiz niye gelmedi? Biz aboneyiz bu gazeteye...” Bakıyoruz PTT ile gidiyor, ama ücretsiz. Anlıyoruz düzenli gidiyor, abone izlenimi edinmiş okuyucu. 

Bazen de pazar günü gazetenin cep telefonu çalıyor: “Mekke yolundayız, otobüsümüz arıza yaptı, bize bir servis önerin” diyor. Yardımcı oluyoruz, yönlendiriyoruz.

Haber analizi

2013 yılındaki 52 sayımızı, içerikleriyle tasnif ettik. 10 ana başlık altında 47 temel konuda 1820 haberin derinlikli ve geniş 970’inin analizini yaptık. Yolcu taşıma 203, lojistik 125, röportaj 25, genel (STK, mevzuat, eğitim, sigorta, rekabet) 113, otomotiv (ticari araç ve üreticileri) 293, fuar 24, sarf ürünleri (lastik, akaryakıt, yağ) 75, uluslararası 16, diğer ulaşım modları (demiryolu, denizyolu, havayolu) 44 haber yayınlamışız. Sosyal haberler de ayrı… 
Sektörün çarçevesini çizen 156 yorum-inceleme ve kanun-mevzuat üzerine 42 bilgi-yorum yazısı yayınlandı.

Manşet

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı 12 manşetle ilk sırayı alıyor. 7 manşetle mevzuat konusu ikinci sırada. Ücüncü sırada 5 manşetle lojistik, ardından 4 manşetle servis taşımacılığı geliyor. 3 otogar, 2 belediye taşımacılığı, 2 sigorta konusu, 2 rekabet manşeti...

Güçlü ve zayıf yanlarımız

Biz haberleri kaynağında üretiyoruz. Asıl özelliğimiz bu. İkincisi kuruluşların internet sitelerinden besleniyoruz. Ücüncüsü, üretici ve hizmet firmalarının basın bültenleri de diğer bir haber kaynağımız. 

Değerlendirme 

Taşıma Dünyası gazetesini 5 tam puan üzerinden not değerlendirmesine tabi tuttuk, şu sonuçlara ulaştık…
5 puan alan konular: Firma röportajları, mevzuat konusu, sektörel çeşitlilik, güvenirlilik, 
4 puan alan konular: Haber çeşitliliği, STK’ları takip, yaygınlık, 
3 puan alan konular: Firma haberleri,
2 puan alan konular: Ürün takibi, fuar takibi

Herşey yoluna girecek, çalışmaya devam

Siyasi piyasa ve ekonomi piyasaları çalkantılı. Gazete olarak şimdiye kadar, ulaştırma politikaları dışına taşmadık. Herkesin siyaseti kendisine. Biz taşıma sektörünü olumlu ve/veya olumsuz etkiyecek konuları ele alıyoruz. Taşımacı geleceğini görebilsin, sektör önünü görsün, tedbirini alsın istiyoruz.

Teşekkür

124 haftayı geride bırakan gazeteniz taşıma sektörünün ortak yayını konseptiyle yayımlanıyor. Gazete, benim, bizim değil hepimizin. Sözü olan herkese sayfalarımız açık. Tabii gazemizin yayın konsepti çerçevesinde. 
Gazetemize emek veren değerli yazarlarımıza, gazetecilerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ederiz. 

Bize ilk günden beri destek veren sektörün üretici ve hizmet üreten firmalarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, taşımacılara hizmet üreten kamu ve sektör mensuplarına teşekkür ederiz.
Herşey yoluna girecek, çalışmaya devam... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159