21.04.2014, 17:17

2023 Hedefleri Yüksek Kaliteli İstihdam Gerektiriyor…

Geçen hafta toplumsal konulara çözüm üretmenin toplumsal saygınlık için önemli olduğunu, uçurumları ortadan kaldırmayanların kendilerinin ortadan kalkacağını konuştuk.

Geçen hafta Yükseköğretime Giriş Sınavı’nın (YGS) sonuçları çıktı. Görmemişsinizdir, çünkü bu önemli sonuç tehlikeli bir Amerikan gazetecinin gölgesinde bile kalmış olabilir. Yerel basın, ulusal basın, sektörel basın, görsel basın, uluslararası basın konuya uzak durdu.  İnsan Kaynakları toplum örgütleri, üniversite yönetimli STK'lar, yönetim danışmanı şirketler var, onların da ilgisi zayıf. Her yıl böyle oluyor, maalesef!

Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler, bu sınavda 40 üzerinden 6,1 aldılar. 100 üzerinden 15 puan… liseyi bitiremediler yani. Fen derslerinden 3,5 aldılar, 100 üzerinden sadece 9 puan. Matematikten 6,1. Yani 15 puan. Türkçe dersinden 18,7. yani 47 puan, kendi dilinden bile sınıfta kaldı.

Siz bu sonuçları önemsiyor musunuz? 2023 hedeflerini bu çocuklarımızla mı gerçekleştireceğiz? Ülke ekonomisinin yüzde 60'ını gururla temsil eden STK, 2023 hedeflerini bu İnsan Kaynağı ile gerçekleştiremeyecek, katma değer artışını bu çalışan kalitesi ile yapamayacak, rekabeti bu istihdam kalitesi ile yükseltemeyecek…

Bu sınavın sonuçlarını; TÜSİAD'ın, PISA sınav sonuçlarını raporladığı ciddiyette ve ayrıntıda raporlamasını, Sabancı Üniversitesi ERG'nin inceleme ve öneri raporunu kamuoyuna sunmasını beklemez misiniz? Ne çözüm düşündüklerini, ne projeleri olduğunu göstermelerini istemez misiniz?

Milli Eğitim Bakanlığı’yla, Kalkınma Bakanlığı’yla nasıl ortak projeleri olduğunu, vatandaşın katılımını nasıl sağlayacaklarını bilmek ister misiniz?  

TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD'ın 11’incisini düzenledikleri Teknoloji Ödülleri yarışmasına sadece 19 ilden ve sadece 150 proje katılması, sizce ne kadar yeterli?

Nasıl kalkınacağız?

2023'e kadar; ekonomide 7 basamak yükselmek, ihracatı 3,5 katına çıkarmak, milli geliri 2 katına çıkarmak hedeflerini tutturabilecek miyiz? 9 yıl kaldı!

Hollanda elektronik ticareti takip ediyor ve vergilendiriyor. Bunu yapan yazılımı var. 

Maliye Bakanlığı bu yazılımı aldı, kullanıma koydu. Sanal dünyalarda yüksek kârlar artık olmayacak, sevindirici. Zaten ilk veriler de geldi: Bakan, Mart ayı bütçe toplantısında vergi gelirlerinin yüzde15 arttığını bildirdi.  

Size bir de sigorta rakamı söyleyeyim de hayret edin.

Bir sigorta şirketi, sigortalının avukatına 240 bin TL tazminat ödüyor. Sigortalıya ulaşan miktar ise sadece 100 bin TL. Aradaki 140 bin TL, tazminatın masrafı oluyor: Yüzde 60!

Bu masraf ABD'de yüzde 67.

Ne masraflı adalet değil mi!

Gelin, bunu da haftaya ele alalım. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159