28.04.2015, 12:11

8. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nın ardından

TOBB bünyesinde kurulan Genç Girişimciler Meclisi, Kadın Girişimciler Meclisi ile 59 sektör meclisi başkan ve başkan yardımcılarının bir araya geldiği 21 Nisan tarihindeki Şura toplantısına, bu yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve bakanlıkların üst düzey bürokratları da katıldı. 

Bürokratlar arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ve Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç dikkatimi çekenler arasındaydı. Katılımın böyle yüksek olması sorunların daha hızlı çözüme ulaşması için çok faydalı olacağını düşünüyorum. 

Sorunlar çözüme kavuşuyor 
Şura toplantılarında, sektörlerin sorunları hem direkt anlatılmış oluyor hem de tümü bir araya getirilerek kitap haline getiriliyor. Böylelikle, çözüm yolları belirlendiği için sorunların ve çözümün takipçisi olunabiliyor. Geçen yılki Şurada belirtilen sorunların yüzde 75-80’inin çözüme kavuşmuş olması yapılanların ne kadar doğru ve yararlı olduğunun da göstergesi.  

5 sorun belirledik 
Biz, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi olarak, üyelerimizden ve mesleki sivil toplum örgütlerinden görüş sorduk… Onları önem sırasına koyup belirlendiği gibi sunuma hazırladık. Ancak Sayın Başbakanın sözde Ermeni tasarısı ile ilgili olarak uluslararası görüşmelerinden dolayı programının yoğun olması ve bütün sektörleri dinlemek istediği için tüm sunumlar 3 dakika ile sınırlandı.  

Engelli konusu
Yaptığımız sunumda, özellikle, 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanunda yapılan değişiklikle ilgili Yönetmelik çalışmalarına, konunun tarafı olarak mutlaka katılmamız gerektiğini; Meclisimizin ve STK'lardan görüş alınarak istişare toplantıları yapılması gerektiğine dikkat çektik. 

Yüzde 25 doluluk 
Hazırladığımız sunumda, uluslararası çalışan otobüslerin yüzde 25 doluluk oranının sektöre verdiği zararı, düzenli hatlarda seferlerin diğer ülkedeki partnerlerimizle birlikte belirlendiğini ve sözleşmelerin uzun vadeli olduğunu; 4925 sayılı Kanun ve buna bağlı Yönetmelikler ile bu seferlerin internet üzerinden sefer tarihinden çok önce ilan edildiğini; bu seferlerde önceden ne kadar yolcu olacağı öngörülemediğinden, yine Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre ilan edilen seferlerin yapılması gerektiğini; sefer yapılamadığı taktirde firmanın cezalandırılacağını; bu sefere bilet almış yolcuların yüzde 25 kuralıyla ilgili olarak seferin yapılamamasından dolayı firmaların yüklü tazminat davalarına maruz kalacağını; bu uygulamanın yalnızca Türk otobüslerine uygulandığını, yabancı plakalı araçlara uygulanmadığını; bunun sonucunda elimizdeki ekmeği yabancı taşımacılara kaptıracağımızı ve yabancılara böyle bir uygulama olmadığından sermayenin dışarı kaçacağını dile getirdik. 

Şehiriçi Taşıma Yasası 
Kalan süremizde de şehiriçi taşımaların çok düzensiz ve kuralsız olduğunu; şehiriçi taşımaların UKOME’lere bırakılmasının farklı şehirlerde farklı uygulamalara yol açtığını; bunun da sürdürülebilirliğinin olmadığını; şehiriçi taşımayla ilgili Şehiriçi Taşıma Yasası beklediğimizi ve buna her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu anlattık. 3 dakikalık süremiz dile getirdiğimiz sorun ve çözüm önerilerimiz ile sona erdi. 

Bakanlar cevap verdi 
Tüm surumlar bittikten sonra, Bakanlar da üçer dakika ile sorunlarımızın çözümleriyle ilgili açıklama yaptı ve bizlere cevap verdi. 

Bakan Işık söz verdi 
Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi olarak bizim Engelliler ile ilgili Yönetmelik yapımında yer alma talebimize Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı'na vekalet eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık olumlu cevap verdi. Sayın Bakan bu konunun hemen gündeme alınacağını ve STK'ların bunun içinde mutlaka olacağının sözünü verdi. 

Mazot ticaretinden kaynaklanıyor 
Gümrük ve Ticaret Bakanı, Sarp Sınır Kapısı’nda mazot ticareti yapan otobüsler için yüzde 25 doluluk kararı aldıklarını belirtti ve bunun en yakın zamanda düzeltileceğinin sözünü verdi. 
Yaptığımız görüşmede, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Talat Aydın’a bu konu ile ilgili birkaç çözüm önerisi sundum. Sayın Aydın, bu konuyu ve sunduğumuz diğer sorunları detaylı görüşüp düzeltmek için beni, önümüzdeki günlerde Bakanlığa davet etti. 

Başbakan'ın genel değerlendirmesinin ardından toplantı sona erdi.

Sizlerle buluşmaya devam edeceğiz
Taşıma Dünyası okurları ile buluşmamız bu yazıyla sınırlı kalmayacak. Sektöre yönelik görüş, düşünce ve faaliyetlerimizi Taşıma Dünyası sayfalarında paylaşmaya devam edeceğim.

Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159