22.01.2018, 15:58

Akıllanan Anahtarlıklar

Aracınızı valeye verirken, tedirginlik yaşar mısınız? Arabayı aldı, nereye götürecek? Nasıl götürecek? Vale arabayı kullanırken, keşke bir uyarı sistemi olsa da, kötü kullandığında uyarsa? Ya da arabayı geri aldığımızda, arabayı nasıl kullandığı, hangi alanda ve nereye kadar kullandığını görebilsek? Ya da bir başka çözüm aradığımız konu; uçaktan indiniz, valizini bekliyorsunuz. Neredeyse her valize bu benimki mi diye bakmak yerine, orada beklemeden bir çözüm olsa? Duty free’de alışveriş yaparken, valizim geldiğinde beni uyaran bir sistem olsa? Evet, bu saydığım iki ihtiyaca yönelik de çözüm üretildi. İTÜ Çekirdek’in başarılı girişimlerinden Smartmimic, geliştirdikleri teknolojik bir ürün ve mobil uygulama sayesinde bu iki ihtiyacımıza da çözüm bulmuş görülüyorlar. Bir nevi akıllı anahtarlık olan ürünlerini, anahtar ile birlikte valeye veriyorsunuz. Vale, aracı sert kullandığında, onu sesli bir şekilde uyarıyor. Bu kullanımını da logluyor. Loglamasının amacı, aracın sahibi, aracı geri aldığında bu log kayıtlarına bakarak aracın nasıl kullanıldığını görebiliyor. Aynı durum, aracın nereye kadar götürüldüğünde de geçerli. O kısmı da logluyor akıllı anahtarlık. Aracı geri aldığınızda, aracınızın nereye kadar götürüldüğünü, hangi alanda park edildiğinin bilgisini de alabiliyorsunuz. Böylelikle beklediğinizin dışında bir yere ya da uzaklığa götürülüp götürülmediği hakkında da bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Peki, uçak seyahatlerimizde valizimizi almak için beklerken geldiğinde haber vermesi? Aynı akıllı anahtarlık ürünü buna da çözüm bulmuş. Siz duty freede alışveriş yaparken ya da lavabodayken, valiziniz banda indirildiğinde, size sesli veya yazılı mesaj ulaştırıyor, ‘ben banttayım, beni alabilirsin’. Böylelikle bantta dakikalarca bekleme zorunda kalmıyoruz. Bu akıllı anahtarlıklar, anahtarlarınızı kaybetmeniz halinde, mobil uygulama üzerinden anahtarınızın nerede olduğunu görebildiğiniz gibi; mobil uygulama üzerinde seçeceğiniz senaryoya bağlı olarak, çantanızın yerinden oynatılması halinde de size sesli ya da yazılı mesajla bildirim yapabiliyor. Bu teknolojik ürünün en güzel taraflarından biri de, tamamen yerli tasarım, yazılım ve teknolojik bilgiye dayanarak üretilmiş olması. Yaşları 25-26 olan pırlanta gibi 2 mühendis gencin tasarlayıp geliştirdiği bir ürün.  

Yerli Otomobil Nerede Üretilecek?
Yerli otomobilin ilk prototipinin 2019’da üretilmesi planlanırken, seri üretime de 2021’de başlaması bekleniyor. Nerede üretilecek sorusu henüz netleşmedi. Üretim yerinin de ikinci faz olan prototipi tamamlandıktan sonra netleşmesi planlanıyor. Şimdiye kadar; Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Aksaray, Sakarya, Kayseri, Afyonkarahisar, Bilecik, İzmir, Tekirdağ, Manisa, Ankara ve Kütahya, gerek “beş babayiğit”le görüşmeler, gerek ulusal basında yer alma, gerekse taleplerini en üst mercilere iletme konusunda daha istekli olduklarını gösterdiler. Bu illerin, yerli otomobil üretim merkezi olma konusundaki çalışmalarına baktığımızda, hem illerindeki devlet erkânı hem siyasi kadrolarının hem de vatandaşın tamamen sivil inisiyatifle çalışmalar yürütülen tek ilin Kütahya olduğunu gözlemliyoruz. İlin valisi, Belediye Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Kalkınma Ajansı temsilcisi, babayiğitleri ziyaret ederek lobi yaparken; ilin milletvekilleri Ankara’da taleplerini iletirken, vatandaş da sivil inisiyatif göstererek 40 bine yakın imza toplayarak taleplerini bildirdi. Bu üretimin bir ilin kaderini olumlu ya da olumsuz değiştireceği herkesin malumu. Nasıl olumsuz değiştirebilir ki, diye içinden geçirenlerin olacağını düşünerek hemen buna cevap yetiştireyim… Örneğin İstanbul, İstanbul’a bir büyük üretim yerleşkesinin daha gelmesi, bu ilin yaşanabilirliğine, trafiğinin insanları taşıyabilirliğine bir yük daha getirmiş olacak. Aynı durum Kocaeli, İzmir, Ankara, Bursa için de geçerli. Halbuki bu üretim yerleşkesinin örneğin Kütahya’ya gelmesi, o ilin kalkınmasında, kaderinde çok önemli bir mihenk taşı olacak. Diğer illerdeki arazi arzının azlığından ya da birim metrekare fiyatının yüksekliğinden daha bahsetmedik bile. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159