17.07.2017, 12:13

Altından rüzgar geçen fabrika

Karayoluyla yolcu taşımacılığı, başından beri ülkemiz ekonomisinin can damarıdır. Sadece insan ulaşımı sağlamakla yetinmeyen otobüsçülük, istihdamı, iş ilişkilerini kolaylaştırması, pazarlamacıların ve/veya ürünlerin de ulaşımını gerçekleştirdiği için ekonominin vazgeçilmezidir. Turizmle sınırlamamak gerekir faydalarını, kışın bile taşradaki otellerin hareketliliğini sağlayan görevlileri taşıyan da yine otobüsçülerdir.

O nedenle birer fabrikadır her bir otobüs. O nedenle de bir fabrika fiyatına alınır satılır her bir otobüs. Orta ölçekli bir fabrika fiyatına satılan otobüse, sadece ulaştırma aracı olarak bakmak yerine bir ekmek teknesi, bir üretim aracı, bir fabrika diye bakmak gerekir.

Son günlerde, havaların ısınması ve yolcu hareketliliğinin artmasıyla birlikte otobüs yanma vakaları arttı. Bu bilinçsiz ve milli serveti yok eden zihniyetin sonucudur. “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” demiş atalarımız… Fabrika fiyatına alınan, ekonomiye katkısı inkar edilemez bir otobüsün cayır cayır yanması hepimizin içini de yakıyor. Üzülüyoruz. 

On numara yağ kullanılması en birinci sorumlu bu otobüs yangınlarında. Bunun sorumlusu da bilinçsiz insanlar. Evini gözü gibi koruyan insanlar, bizim ve ülkemiz ekonomisi için evden farksız önemi olan otobüslere de aynı gözle bakmalıdır. Temiz tutmanın, dikkatli sürmenin ötesinde titiz olarak korunmalıdır. Yakıtın ve yağın uygun olanını kullanmalı, bakımını ve onarımını aynı titizlikle yaptırmalı…

“İçi beni yakar dışı seni” diyorsunuz değil mi? Ben yıllarca direksiyonda oturmuş, gece gündüz yollarda olmuş ve şimdi de otobüs işletmeciliği yapan biriyim. Hem otobüsçülerin hem de genel olarak sektörün durumunu iyi biliyorum. Otobüsçünün sorunlarını göz ardı etmiyorum. Sektör olarak sorunlarımızın çözümlenmemesi, bu sorunların olmadığı anlamına gelmez. Anlı şanlı, yandan çarklı bir elin parmakları kadar federasyonumuz var, görüyorum ve duyuyorum ki, yeni bir dernek veya federasyon kurulması çalışmaları başlamış. Otobüsçünün sıkıntılarını görmeyen, çözüm bulmaya çalışmayan, sektörü güçlendirmeyen bunca federasyona yeni bir tane daha eklense ne olur, eklenmese ne olur. 

Otobüsçünün tek dostu yine otobüsçüdür, başkaları değil. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159