13.11.2017, 15:20

Ankara, Eskişehir turu

Türkiye’nin kurduğu uluslararası yegane girişim olan IPRU’nun genel kurulu yapıldı. Hayırlı olsun…

Ben, Denetleme Kurulunda olmama rağmen davetli olmadığım için katılmadım, ama her şeyi öğrendim. Ulaştırma Bakanının katılacağı bildirilmişti, gelememiş. Bir toplantısı çıkmış, onun için gelemediği açıklandı. Oysa öyle değil, Sayın Bakan, “Salim Altunhan’ın önerisini niye dikkate almıyorsunuz? Siz onun önerilerini yerine getirmezseniz, ben de gelmem” demiş… Galip Ağa kalakalmış… Türkiye’nin dört bir tarafında okul, cami yaptıran Galip Ağa’nın asıl mesleği olan otobüsçülüğe ve kaptanlarına yatırım yapmaması dikkat çekici değil mi?

İşin latifesi bir yana, Bakan’ın katılması tabii ki iyi olurdu, en azından karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün sorunlarını doğrudan gözlemleme imkanı bulurdu. IPRU sadece yurtiçine değil, yurtdışına yönelik faaliyet yürüttüğü için üye olan ve olmak için sırada bekleyen ülkelerin de yolcu taşımacılığı sektörüyle ilgili gelişmelere nezaret edebilirdi.

Ben de Ankara ve Eskişehir’de inceleme gezilerine çıktım. Hep siyasetçiler çıkacak değil ya, keşke Galip Ağa da benimle gelebilseydi de, birlikte yerinde inceleseydik sektörü. Ankara Dernek Başkanı Mustafa Özbakır, Eskişehir Metro’nun sahibi Mesut Kanat ile konuştuk, neler yapılabilir, neler yapılmalı fikir teatisinde bulunduk.

Her iki şehirde de üzerinde durduğumuz konu, hızlı trenle otobüsçülüğün haksız gözüken rekabeti oldu. Devlet trenden yana ama biletler çok pahalı olduğu için yolcu karayolunu tercih ediyor. Dolayısıyla bizim yolcumuzu tutmak için yapmamız gerekenleri ayrıntılı bir şekilde masaya yatırmamız gerekiyor. Bunun için öncelikle otobüs personelini, ağırlıklı olarak da kaptanlarımızı öne çıkarmalıyız. Eskişehir, öğrenci kenti, anne babalar çocuklarını kaptanlara emanet ederdi, şimdi bu güveni yeniden oluşturmak gerekir. Kaptan şoförlerimizin mesleki eğitimi, dinlenmeleri, halkla ilişkilerinin güçlenmesi için yapılması gereken çok şey var. Otogarlarda kaptanların ve personelin dinlenebileceği mekanlar oluşturulmalı. Galip Ağa, işletmesini yaptığı veya mülkiyetine sahip olduğu otogarlarda bu mekanları yapsa belediyeler de mecbur kalır. Böylelikle sektörün gelişmesinin yolu açılır. Tabii, o zaman Ulaştırma Bakanı için öncelik otobüsçülerin dernek ve faaliyetleri haline gelir. Denemesi bedava. ■


Eskişehir


Ankara
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159