30.07.2020, 10:33

Artık Sesimizi Duyun!

Pandemi süreci ile sektörümüzde uygulanmaya başlayan yüzde 50 kapasite sınırlaması hava ulaşımında yok. Önümüzde Kurban Bayramı var ve bu kısıtlama otobüsçüleri çok ciddi şekilde olumsuz etkiliyor. Virüsün bulaşma durumu karayolunda da aynı, havayolunda da aynı. Otobüste bulaşır, uçakta bulaşmaz anlayışı çok yanlış. Özellikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, özellikle bu süreçte yaşanan bu durumu İçişleri Bakanlığı’na iletmesini tavsiye ediyoruz. Bu pandemi ile mücadelede Sağlık Bakanlığı bir kısım yetkilerini herhalde İçişleri Bakanlığı’na bıraktı. Bilim Kurulu da kararlar alıyor. Biz burada kimseyi suçlamıyoruz. Biz diyoruz ki, tüm taşıma modlarında sosyal mesafe korunmalıdır. Havayolunda olmadığına göre otobüste de olmamalı. Bu düzenleme yeniden değerlendirilmeli ve alınacak karar da Kurban Bayramı’na yetiştirilmeli. 

Biletteki KDV oranı 
İkinci talebimize mutlak şekilde bir sonuç istiyoruz. Biz havoyolu taşımacılığında biletteki yüzde 1 KDV uygulamasının otobüs sektöründe de hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Talebimizi Cumhurbaşkanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na iletmemize rağmen Bize Sağlık Bakanlığı cevap veriyor. Bu ayıptır. Virüsle mücadelede biz yeni bir yol veya çözüm istemiyoruz, KDV talebimizin de virüsle alakalı bir durumu yok. Havayolu taşımacılığına yapılan kıyağın otobüsçülere de yapılmasını istiyoruz. Biz bunu artık haykırarak dile getirmek istiyoruz. Yüzde 1 olamıyorsa, bari yüzde 8’e indirilsin. Biz artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. 

Ortak gider ücretleri 
Üçüncü konumuz ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili. Pandemi döneminde belediye kira ücretlerini almadı. Biz yüzde 50 kapasite ile çalışırken, otogar ücretleri de aşağı çekildi. Ancak daha sonra Sayın Başkan İmamoğlu otogar ücretlerini sıfırladı. Kendisine teşekkür ediyoruz. Yalnız otogar kapalıyken kira alınmazken ortak gider ücretleri neden alınmak isteniyor? Bir otogar kapalı durumda iken ve faaliyet gösterilmiyorken kiralar da alınmazken neden ortak gider alınıyor? Belediye adına otogarımızı yöneten Boğazici AŞ’den bunun düzeltilmesini talep ediyoruz. Ortak gider 872 TL. Mesela bu meblağ değil, mesele anlayış farklılığıdır. Bin tane 872 feda olsun, ama kapalı olan bir işyerinden ortak gider alınması doğru değildir. “Efendim biz güvenliği sağladık”, zaten otogar kapalı. Belediyeden talebimiz kira alınmamasını 3 ay daha uzatmasını ve bu karar uyarınca yine ortak giderin de alınmamasını istiyoruz. 

Ortak ulaşım kurulu 
Dördüncü olarak yine Belediyeden bir talebimiz var. Hem TOFED hem diğer meslek kuruluşları olarak Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterine sunduğumuz dilekçeyle; hem otogarın hem de genel olarak karayolu yolcu taşımacılığının sorunlarını belediye ile birlikte çözümlemek amacıyla belediye ve meslek örgütlerinin katılımı ile ortak bir komisyon kurulmasını talep ediyoruz. Bu komisyonun başkanlığını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılarının birinin yapmalı; Emlak Müdürlüğü, İSPARK Müdürlüğü, Boğaziçi AŞ Müdürlüğü, Zabıtalar Müdürlüğü, İşletmeler Müdürlüğü’nden birer yetkili olsun, sektördeki en büyük federasyon, İTO’daki Meslek Komitesi, TOBB Sektör Meclisi temsilcileri olsun. İstanbul’un neresine otogar yapılacağı, mevcut otogarın düzen ve intizamının nasıl yapılacağı konusunda görüş alışverişinde bulunulsun. Bu komisyon hem belediyenin işini kolaylaştıracak hem de sektörün taleplerinin daha hızlı çözüm bulmasını sağlanacak. Bu komisyona “tamam” denildi, ama yapılmadı. Sayın İmamoğlu’nun, Genel Sekreterin ve Ulaşım Daire Başkanı’nın evet dediği komisyon oluşumunu hangi güç engelliyor bilmiyoruz. Otogar sorunları giderek büyüyor. Tabii, belediyenin yaptığı çalışmalarla otogarda olumlu gelişmeler de oluyor ama sorunlar da birikmiş durumda. 

Firmaların yazıhane değiştirmeleri… Firmaların birden çok yazı yazması… Büyükşehir Belediyesinin en önemli görevlerinden biri de bu tür yerlerde seyyar satıcıların oluşumunu engellemektir. 

Seyyar satıcıları meşrulaşma adına otogar yazıhanelerini ve kira ödeyen sahipleri rahatsız edecek şekilde simitçi adı altında birtakım kişilere izinler veriliyor. Bunlarla yetinilmeyecek tatlıcı, börekçi de olacak. Otogarda seyyar satıcıya değil, otogardaki dükkan sahiplerinin gelirlerini artıracak tedbirlere ihtiyaç var. Bu konuda Belediyenin otogar müdürü olarak atadığı Sayın Fahrettin Beşli, Boğaziçi AŞ Genel Müdürü Ethem Pişkin’in ortak kararlar almasını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın İmamoğlu’ndan Ulaşım Danışma Kurulu olarak bir komisyon kurulmasını talep ediyoruz. 

Yönetmelik Çalıştayı 
Daha önce bir Yönetmelik Çalıştayı gerçekleştirmiştik. Bu Yönetmelik Çalıştayı’nda 53 belge sayısını 14’e düşürmüştük. Daha sonra hangi el karıştıysa, o Yönetmelik rafa kalktı. Şimdi diyoruz ki, yeniden Yönetmelik Çalıştayına ihtiyaç var. TOFED Genel Başkanımız Sayın Birol Özcan, Genel Başkan Yardımcılarımız Sayın Mustafa Özcan, Sayın Hasan Yüksel Kurnaz, Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Murat Baştör’ü ziyaret ettiler. O da, önümüzdeki hafta İstanbul’u ziyaret edeceğini belirtmiş. Sektörün 20 büyük firma yetkilisinin katılacağı, tüm kamu ve meslek kuruluşlarının katılacağı, Ulaştırma Bakanlığı ile bir Yönetmelik Çalıştayı yapılması gerekiyor. 

Son olarak 3’üncü köprü 
3. Köprü konusunda otobüsçü “adeta kaz gibi yolunuyor”. Bunun da yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. TOBB Sektör Meclisi ve İTO Meslek Komitesi’ni aktif tavır almaya, Ulaştırma Bakanlığı’nı da daha iyi düşünmeye davet ediyoruz. 
Tüm sektörümüzün bayramını kutluyorum. ■ 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159