04.08.2020, 11:41

Aslında Çok Berrak…

Önce yine dünyaya bakalım, neler berrak?
- ABD'nin nüfusu ile Avrupa'nın nüfusları yakın, yaklaşık 400 milyon kişi. Koronadan ölenlerin toplamları da yakın, 135 bin kişi. Ölüm oranı on binde 3, önemsiz!
- Huawei sevenler ile Huawei'den nefret edenler: ABD, Kanada, İngiltere ve Hindistan takım oldular, Çin ve Rusya diğer takım. Konu ticaret, rekabet, paylaşım. Berrak.
- İngiltere AB'den ayrılıyorken (Brexit), İskoçya da İngiltere'den ayrılmaya kalkıştı, tazeden. Ama AB'siz İskoçya beş para etmiyor. Berrak.
- AB, üyelere korona fonu dağıtacak, güney devletleri ele teslim nakit dağıtımı istiyor, kuzey devletleri sistem içinden dağıtım öneriyor, anlaşamadılar, dağıldılar. Konu ticaret. Berrak.
Sürer gider bu konular...
*  *  *
Kendimize bakalım…
- Koronadan, 80 milyonda 5 bin öldük. Gelişmiş Ülkelerin (800 milyonda 260 bin) beşte biri kadar! İyi kontrol, etkin yönetim. Berrak.
- Komşularımızla ilişkilerimizde tehditler artıyor, arttırılıyor; Kıbrıs kıta sahanlığı, Yunanistan kıta sahanlığı, Azerbaycan-Ermenistan çekişmesi, Petrol Beylikleri'nin önümüze çıkmaları, Ukrayna'da Kırım konusu, Suriye'de Rusya hassasiyetleri... Hep ticaret, rekabet... Berrak.
- Ülkemizde borsa kurulduğundan beri önde giden Bankacılık Endeksi'ni Sanayi Endeksi, nihayet ve katlayarak, geçti. Çıkıp giden yabancı yatırımcıların yerini yerli yatırımcılar doldurdu, ilginç.
Yerli yatırımcılar borsadaki 100 büyük şirketin dışında kalan küçük şirketlere, KOBİ'lere, yatırım yaptılar. Bunca yıldır küçük ve orta ölçekli sanayi şirketlerimize yaptığımız geliştirmelerin meyvesidir bu verimli durum. Konu rekabet, ticaret. Berrak.
- AB bankacılığı sermaye bile arttıramaz durumda iken, Türkiye bankacılığının risklerini konuşuyorlar. Konu rekabet. Berrak.
- KOBİ’lerin toplam kredilerden aldığı pay yüzde 100 arttı; arttı da, yüzde 20'den yüzde 37'ye geldi. Rekabet. Berrak.
- Dışarıya fazlaca satarsan içeride darlık olur; ihracattan kaynaklanan enflasyon. Bu durumun da adını öğrendim İktisatçı Mahfi Eğilmez'den; slumpflasyon deniyormuş. Çözümü de üretimi arttırmak. İhracat şart! Berrak.
*  *  *
Taşıma dünyası (Aslında bütün sektörler) yukarıdaki büyük konular karşısındaki konumunu kendileri belirlemek zorundalar. Fiyat rekabeti usulü geçmiş yüzyılda kaldı. Yeterince berrak!
Sağlık ve verimlilik ile Kurban Bayramımızı kutlar, paylaşmamızın ve dayanışmamızın kuvvetlenmesini dilerim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159