19.02.2018, 10:50

Bakan kazalara el koydu

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’yla, daveti üzerine 14 Şubat Çarşamba günü Ankara’da yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdim. Sayın Bakanımız, son günlerde yaşanan otobüs kazalarının önlenmesinde sektörle işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı. Sayın Bakanımızın gösterdiği hassasiyet için teşekkür ediyorum. Tüm teşkilatlarına trafik denetimleriyle ilgili talimatlar verdi. Zaten Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ali Baştürk, Daire Başkanı Sayın Ertuğrul Yıldırım da bu görüşmede yer aldılar ve trafik kazalarını masaya yatırarak, enine boyuna konuştuk. İşbirliği ile ortak çalışmalar yürütmek için eylem planı şeklinde kararlar aldık. 

1 Mart’ta toplantı 
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, “Ankara’da, 1 Mart 2018 tarihinde sivil toplum örgütleri ve firmaların katılımı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nde bir toplantı yapalım. Bu konuyu birlikte çalışarak çözelim. Neler yapılması gerekiyorsa, taraflar üzerine düşen görevi yapsın, biz de üzerimize düşen görevi yapalım. Trafik kazalarının tümünü, özellikle otobüs kazalarını bir an önce önlememiz lazım” dedi. Bakan Soylu, bizzat kendisi de toplantıya katılarak gerekli mesajları verecek. Bu arada, Bakanlıklar arasında birtakım sıkıntıların olduğunu ifade ettim. 

Trafik Otoritesi Başkanlığı
Bu konuda Trafik Otoritesi Başkanlığı’nın oluşturulması lazım. Trafikle yetkilendirilmiş bir kuruma gerek var. Diğer Bakanlıklarla sorunların çözümünde birlikte hareket edecek yetkili bir kurum olması lazım. Bu, 5 yıllık kalkınma planı toplantılarında özellikle dile getirdiğim bir konuydu. Bu konunun Sayın Cumhurbaşkanına ve Sayın Başbakana da iletilmesi gerekiyor. Denetimi insanın insiyatifinden çıkarıp elektronik sistemlere taşımamız gerekiyor. Firmaların da burada gerekli sorumlulukları alması lazım. Yurtdışına çalışan 10 araçlık bir firmada üst düzey yönetici var. Ama 100, 500, 1000 otobüsle çalışan şehirlerarası otobüs firmaları, orta düzey yöneticiyle çalışıyor. Bu yöneticilerin sorumlulukları olması lazım. 

Elektronik sistemlerle denetim 
Firmaların otokontrol yapıya kavuşturulması ve elektronik sistemlerin hayata geçirilmesi, anlık verilerin, devlete eşzamanlı aktarılması konusunda Sayın Bakan da gerekli talimatları verdi ve birlikte çalışılmasını istedi. Biz kazaları azaltmak için her türlü adımı atmaya hazırız. Her sabah uyandığımızda yeni bir otobüs kazası haberini okumak istemiyoruz. Bu kazalar sektöre de sıkıntı yaratıyor. Bu konuda kurumlar arasında bir işbirliği gerekiyor. Kazaları önlemek için işbirliği şart, çünkü bir kaza firmanın iflasına da neden olabiliyor. Bu konuda firmalara gerekli bilinçlendirmenin yapılması gerekiyor. 

Toplantının eylem planı 
Sayın Bakanla görüşmemizin ardından, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne geçtik. Orada 1 Mart’ta yapılacak olan toplantının eylem planını konuştuk. Çalışmalarımız bu toplantı ile sınırlı kalmayacak. Kazaları önlemek için çok yönlü şekilde çalışacağız. İçişleri Bakanlığı yetkilileri konularına çok hakim. Yapılan çalışmalarla kazaların önlenmesinde Bakanlığın, yolcunun, güvenlik güçlerinin, firma sahibinin, kaptanın bir sorumluluğu var ve herkesin rolünün gereğini yapması gerekiyor. Her kaza mesleki saygınlığımıza da zarar veriyor. Kazaları önleme konusunda, sektörümüzün her adımı mutlaka yakından takip etmesi gerekiyor. Sürücülerin ve araçların sürekli denetimi konusunda yeni yapılar oluşturulmalı. Kamera ve kayıt zorunluluğu geldi. Bu sistemin firmalara, İçişleri Bakanlığı’na bilgi vermesinin sağlanması gerekiyor. Son günlerde yaşanan kazaların nedenleri arasında dikkatsizlik, uykusuzluk,  telefon kullanımı ve yorgunluk öne çıkıyor. Her sene 7 saat sürücülere eğitim verilmesi düzenlemesi de var. Bu eğitimleri verdirmemiz gerekiyor. 

İstanbul Otogarı’ndaki tedbirler 
İstanbul Otogarı’nın ıslah edilerek yerinde kalmasına yönelik girişimlerimiz devam ediyor. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, İstanbul Otogarı’nda güvenlik tedbirlerinin artırılması yönünde talebimizi ilettik. Emniyet Genel Müdürü Sayın Selami Altınok ile de konuştuk, kendisinden destek alacağız. İstanbul Otogarı’nda ciddi bir ekip oluştu, ama biz sabit ekiplerin otogarda görev yapmasını arzu ediyoruz. Otogar güvenliğinin bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. Bu konuyu da yine 1 Mart’taki toplantıda konuşacağız. 
İyi haftalar diliyorum… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159