16.10.2017, 11:44

Bakan’dan güzel haberler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan, Bakanlık faaliyetleri ile ilgili bazı açıklamalarda bulunmuş; bunlardan yönetmelik ve raylı sistem konularında görüşlerimi açıklamak istiyorum.

Bazı haberler
Yönetmeliğin yakında çıkacağı anlaşılıyor. Bu iyi bir haber. Bakan’ın beyanatı bunu gösteriyor. Yine Bakan, yeni Yönetmeliğin sektörle danışılarak hazırlandığını belirtmiş, bu da gerçeğin ta kendisi. Bürokrasinin azalmasından söz ediliyor, bu da çok yerinde. Noterin kalkacağı anlaşılıyor, teknolojiden ve e-devletten faydalanılması esas olacak gibi. Bunlar da gayet olumlu düzenlemeler. Engelli indirimlerinde yüzde 10 kadar bir artış yapılıyor yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkartılıyor. Bu da engelliler için iyi. Bilmem otobüsçüler buna ne diyecek?

Belge ücreti indirimi 
Belge ücreti, mevcut taşımacıları, sadece yenileme ücreti kısmı ile ilgilendiriyor. Diğerleri, esas olarak sektöre yeni gireceklerle ilgili. Bu nedenle mevcut taşımacıların nasıl değerlendireceğini bilemiyorum. Bazı taşımacılar belge ücretlerini artırarak sektöre girişlerin engellenmesi gibi bir fikir ileri sürerler. Bakanlık, Yönetmelikte bunun tersini yapıyor ki, doğru olan da tersidir zaten. Serbest piyasada pazara girişlerin hiçbir şekilde engellenmemesi gerekir. Bu yönüyle ben olumlu buluyorum.

Sadeleşme konusu
Sayın Bakan, Yönetmelikte bazı hususların sadeleşeceğini ifade etmiş, buna örnek olarak da belge iptali konusu gösterilmiş. Eskiden çok olan iptal konuları 3 hale indirilmiş.  Bu, ifade anlamında iyi. Yönetmeliğin iyi olması, getirilen kuralların iyi olması yanında,  şekil olarak, anlatım olarak iyi olmasıyla mümkündür. Ben bunu herkesten daha çok önemserim. Tabii ki sadeleşme derken herhalde çok kötü taşımacıların belgelerinin iptali kalkmıyordur.

Atıl kapasite konusu
Bakan, atıl kapasitenin önlenmesine çalışılacağını ifade etmiş. Sayın Bakan, benim gibi mühendis kökenli. Bizde ekonomi eğitimi almayanlar, sıkça serbest piyasaya müdahale ederek, onu iyileştirmeye çalışırlar… Bunlardan en çok yapılanı da ‘atıl kapasiteleri önleme’ iddiasıdır. Serbest piyasada kaç fabrikada üretileceği, kaç işletmeci tarafından üreteceği, hangi işletmede ne kadar üretileceği piyasanın ilgi alanına girer. Devlet bunlara karışmaz, sadece lüzumsuz yere kapasite yaratılmasını teşvik etmez o kadar. Devletin üretimle ilgisi, yapılan üretimlerin sağlık, kalite, güvenlik, çevre, tüketici hakları gibi konularla uyumlu olmasını denetlemektir. Taşımacılar zaman zaman belge ücretlerinin artırılmasını gerekli görür, özmal koltuk kapasitesinin yükseltilmesini isterler; bunlar mali yeterlilik için gerekli olmadıkça yanlıştır. Bu nedenle atıl kapasite önleme anlamında ne kast edildiğini pek anlayamadım. Bu, taşımacılıkta bazen belge tahdidi bazen plaka tahdidi olarak ortaya çıkar. Bunlar tümüyle serbest piyasa ruhuna aykırı anlayışlardır. Bakanlığın bunu yapacağını zannetmiyorum. Zaten Bakan’ın konuşması içerisinde belge alma şartlarının hafifletileceği hususu da yer alıyor. Bu nedenle sektöre girişlerin zorlanacağını, engelleneceğini düşünmüyorum, buna ihtimal de vermiyorum.

Hızlı tren konusu
Sayın Bakan trenlere yönelik iki önemli noktayı açıklamış. Bunlardan birisi Sirkeci-Halkalı ve Haydarpaşa-Gebze banliyo hatlarındaki standart yükseltmenin, iyileştirmenin 2018’de tamamlanacak olması. Tabii ki böylece kentiçi ulaşım büyük ölçüde rahatlayacak. Üstelik bu Marmaray’ın da varlığı ile banliyo hatlarının Gebze’den Haydarpaşa’ya kadar kaliteli hizmet vermesi anlamına geliyor. Sayın Bakan, buna da bağlı olarak, hızlı tren konusunu da gündeme getirmiş. Vatandaşların hızlı tren konforundan memnun oldukları ifade ediliyor. Bu tabii ki beklenen bir gelişme. Ancak burada hızlı trenin İstanbul’da Pendik’e kadar gelmesi büyük bir yetersizlik idi. Tabii, banliyö hatlarının tamamlanması sonrasında Sayın Bakan, bu trenlerin artık Haydarpaşa’ya kadar çalışacağını, bazılarının karşıya bile geçeceğini belirtmiş. Bunlar sevindirici. Özellikle Haydarpaşa’nın kullanılacak olması beni çok memnun etti. Zaten şehirlerarası trenler in nereden kalkacağı konusunda bir belirsizlik var idi, böylece giderilmiş oldu. Bu arada, Haydarpaşa kalkışlı banliyö seferleri yapılacak mı, onu bilemiyoruz. Yapılsa iyi olur. En azından banliyö denmese de İzmit, Sakarya gibi yakın yerlere tren seferlerinin düzenlenmesini arzu ederim.

Avrupa yakası belirsiz
Bakan Sirkeci -Halkalı banliyö hatlarının iyileştirmesinden söz ediyor. Bu hattın Sirkeci’den Kazlıçeşme’ye kadar olan kısmı -yeraltında- Marmaray olarak ifade edilmiş ve burada sadece Sirkeci ve Yenikapı yeraltı istasyonları var. Cankurtaran, Kumkapı, Kocamustafapaşa, Yedikule istasyonları gibi istasyonlar artık yok. Acaba bunlar da yüzeysel hat olarak yapılıp açılacak mı? Bu Sayın Bakan’ın açıklamalarından çok anlaşılmıyor. Ben böyle olmasını çok arzu ederim. Böyle olduğunda Avrupa yönünde Edirne ve yurtdışına gidecek olan trenlerin Sirkeci’ye kadar yüzeyden gidip buradan kalkış yapabileceklerini anlamış oluruz, görürüz. Anadolu yakasında şehirlerarası trenlerin kalkışının nereden olacağı anlaşılıyor, ama Avrupa yakasında nereden kalkış olacağı henüz tam ifade edilmiş değil. Ben Kazlıçeşme’den Sirkeci’ye kadar yüzeysel bir hat yapılmasını, bu hattın şehirlerarası trenler tarafından kullanılmasını çok arzu ederim. Böylece Sirkeci istasyonu da bizim anılarımızda kalmaz, hala tren yolculuğu önemli olmaya devam eder. 

İstanbul dışına çıkalım
Son olarak Bakan’ın başka haberlerinden de söz edeyim. İstanbul dışına çıkalım. İzmir’de, Torbalı-Selçuk hattının açıldığını Bakan ifade etmiş. Gayet güzel. Başkentray çalışmaların yıl sonunda tamamlanacağı belirtilmiş, bu da Ankaralılar için iyi bir haber. Raylı sistemle ilgili diğer projelerin de ileride tamamlanarak hizmete gireceği anlaşılıyor ki, bundan da en çok ben mutluluk duyacağım.  ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159