22.06.2017, 16:00

Bayram sonrası gündemimiz

Ramazan sürecinde yoğun katılımlı iftarlarda hemen hemen aynı insanlarla bir araya geldik. Bizim sektör başka sektörlere benzemiyor. Derneklerin, birliklerin, federasyonların en yoğun olduğu sektör. Bu da gösteriyor ki, en iyi örgütlenmiş sektörlerden birisi karayolu yolcu taşımacıları. TOFED’in iftarı, yemekten öte bir miting gibiydi. Aynı şekilde TOF-TTDER, İSTAB iftarlarına hep yoğun katılım oldu. Benim gözlemim sektördeki farklı derneklerin, federasyonların, farklı eğilimlerin bir arada olma ihtiyaçlarını dile getirmeleriydi. Sektörde farklı dernekler oluştursak da birlikte olmanın mesajını aldık. 

Konsey veya platform

Daha önce üzerinde konuşulup tartışılan, adına bazen konsey, bazen Karayolu Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu, bazen platform, bazen üst çatı örgütü dediğimiz, yaklaşık 15 örgüt aynı düşüncede. Bunun için de TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, İTO 22-23 Meslek Komiteleri gibi TÖHOB, İSTAB, TÜRODER, İSAROD, TTDER, ULOD, UYTAD gibi derneklerle ortak temel konularda birlikte davranmalıyız. Gerek merkezi, gerek yerel yönetimlerle diyalogla, gerekse mevzuat çalışmalarında ayrı ayrı derneklerle diyalog kurmak yerine ortak talepleri birlikte dile getirmenin daha iyi olacağı herkes tarafından vurgulandı. Şunu da kabul edelim ki, konsey veya platform adı verilecek oluşum Bayramdan sonra hayata geçirilmeli. 

Karayoluna müdahale 

Bu arada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yayınladığı Yönetmelik ile UKOME oluşumu olan illerin dışındaki havaalanlarından çevre illere ve şehiriçine yolcuların otobüslerle taşınması havaalanı işletmelerine bırakıldı. Sivil havacılık bizce karayolu taşımasının sahasına da müdahale etti. Bunları önlemek adına da bu konsey ve platform oluşumları önemli. Ayrıca Bakanlıkta her yaptığımız görüşmede Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde genel müdür ya da müsteşarın başkanlığında Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu kurulsun. Bunu her zaman benimsiyorlar, yapalım diyorlar ama bir türlü hayata geçmiyor. Bu Yönetmelik karayolu taşımacılarını zora sokuyor. Havaalanı işletmecisinin karayolu alanına girmesi ve bunu bir tek taşımacı şeklinde yapması serbest piyasa rekabetine aykırı bir durum. Rekabet ruhunu ortadan kaldıran bir durum. Kurul olsaydı, hava taşımacıları da diğer taşıma modları da bu kurulda yer alacak ve biz görüşlerimizi dile getirip bu yanlış düzenlemeyi önleme imkanı bulabilecektik. 

İstişare Kurulu hayata geçmeli 

Bakanlığın benimsediği Yolcu Taşımacılığı İstişare Kurulu bir an önce hayata geçirilmesinin önemi ortaya çıkıyor. Hepimizi ilgilendiren konuları, genelge ve yönetmelik haline gelmeden tartışalım. Karacıların aleyhine, lehine, denizcilerin veya havacıların aleyhine lehine düzenlemeler olmadan ortak faydayı sağlayacak sonuçları elde edelim. Taşıma modları artık birbiri ile rekabet eden değil, birbirini tamamlayan olmalı. Entegre ve kombine taşımacılık bu şekilde olur.

İki önemli oluşum 

Bayram sonrası oluşacak iki gündem maddemiz olmalı. Birincisi, yolcu taşımacılarının kendi arasında bir konsey ve platform oluşumuna gitmeleri… İkincisi de Bakanlığın Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu’nu hayata geçirmesi. Bu iki önemli oluşum, sektörün gelişimine ve doğru taleplerin iletilmesine, hayata geçirilmesine önemli katkılar sağlayacağı inancındayım. 

Gazetemiz aracılığıyla, yolcularımıza da seslenmek istiyorum: Mahalle ve sokak arasından kalkan otobüslerle seyahat etmeyin, muhakkak terminalden bilet alın. Otogardan kalkan otobüslerin denetimleri tamdır. Mahalle ve sokak arasından kalkan otobüs, eksiği vardır ki bu şekilde taşıma yapıyordur. Şoförlerimize, personelimize ve tüm sektörlerimize hayırlı kazançlar dileyerek, herkesin Ramazan Bayramı’nı kutluyorum… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159