23.04.2018, 12:36

... Bir Fikir

Merhaba.
Jeo-poitik, eko-politik... demiştik, birkaç hafta önce.
Ticari Amerika, jeo-politik olayların aslında eko-politik olduğunu dünyanın yüzüne vurmaya devam ediyor: "Masrafımı ödemezseniz, sizin bu işlerinizi üstünüze yıkarım" diyor, hiç saklamadan, hiç sakınmadan. Can kayıplarını, toplumsal dağılmaları maliyete katmıyor. Katmıyorlar!
Yani; her sorun PAYLAŞIM'ın yeniden düzenlenmesi hakkında…
Mesela; Haziran ayında Amerikan Başkanı, çeliştiği Kuzey Kore Başkanı ile görüşecek. Eko-politik bir görüşme. Yakın gelecekte Çin ile ilgili çıkacak olan eko-politik konularda şimdiden karşıtları azaltmak, hatta taraftar yaratmak gerekiyor… Zira İpek Demiryolu batıya ilerliyor, Çin Denizi karasuları konusu etkinleşecek. Masrafı bölüşmek yine gerekecek. 
Ekonomi kuruluşları 2018 yılı için yapılmış Büyüme tahminlerini büyütüyor. ABD, AB, Japonya, Gelişmişler, Gelişenler tüm  ülkelerin büyümeleri daha iyi olacak.  
Paylaşım düzenlemesi demişken; Brezilya eski devlet başkanı yolsuzluktan tutuklandı, cezası 12 yıl. Görevden alınmış devlet başkanının uğurladığı Da Silva, "Ben bir insanoğlu değil; bir fikirim" dedi, giderken. 
Bir Fikir...
*   *   *
Bakalım kendimize…
2019 seçimlerinin erkene alınmasını ekonomi dünyası da istiyordu.  
Erkene derken, hızlıya bile alındı ve memnuniyet de hız mertebesinde büyük oldu.
Büyük oranı yabancı olan bankacılığımız ve borsacılığımız da memnun. Kur düştü. Hazine faizi düştü. Bankalar eldeki paradan yüzde 22 daha fazla kredi vermiş durumdalar. 2018 Türkiye Büyümesi tahminlerden (yüzde 4,8) büyük olacak.
Demek ki ekonomi dünyası; seçimin sonuçlarından, yeni yönetim düzeninden ve de uygulamaların erkenleşmesinden memnun olacaklar. Belki de sonucu şimdiden biliyorlar, en azından kestiriyorlar.
*   *   *
Hep verimlilik konuşuyoruz... Demek ki bir verimsizlik var.
Bu potansiyele ilişkin bir veri sunayım: Bir yabancı teknoloji şirketi, dijitalleşme konusunda uluslararası uzman... Dijitalleşmenin dünyadaki 10 yıllık gelişiminden 24 trilyon dolarlık Katma Değer doğacağını hesaplıyor; perakendede,  enerjde, üretimde, sağlıkta, hizmette...  Yani verimlilik artışı, kayıpların azalışı ile... 
Türkiye'nin bundan alacağı pay şimdilik yüzde 1; yani toplam 2,4  trilyon dolar, yani yılda 240 milyon dolar. 
Payı arttırmak mümkün ve yabancı şirket geliyor bu pay için. Bu şirket, özellikle LOJİSTİK, TAŞIMACILIK, ENERJİ alanlarına öncelik verecek. 
Yani taşımacılık dünyasını düzenleyecek, taşıma dünyasını…
Önceki yazılardan hatırlarsınız; devletin dijitallik düzeyi  özel sektörden iyi durumda.  
Diijitalleşmede başarılı haftalar dilerim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159