16.04.2018, 13:07

Birlik olunca gücümüzü gösterdik

9 Nisan’da gerçekleştirilen İTO 23’üncü Meslek Komitesi seçimlerinde sektörümüzde güç birliği yapmanın ne kadar önemli sonuçlar getirdiğini gördük. Öncelikle biz, İTO seçimlerine yönelik çok önceden hazırlıklarımızı yaptık. 2017 Kasım ayında yapılması gereken seçimler Ankara Ticaret Odası seçimlerinde yaşanan birtakım usulsüzlüklerden dolayı 2018 Nisan ayına ertelendi. Ama o sırada da TÜRSAB seçimleri de 2017 Aralık ayında yapılacaktı. TÜRSAB seçimleri de kayyum atanması ve başka sebeplerden dolayı Şubat’ın 25’ine ertelendi. Biz de dolayısıyla TÜRSAB’ın kongresini beklemek zorunda kaldık. TÜRSAB kongresinden önce TÜRSAB’daki bugüne kadar TOFED’i dikkate almayan TÜRSAB yöneticilerine karşı Sayın Firuz Bağlıkaya’nın listesine de destek verdik. Bu desteği verirken amacımız İTO seçimlerine de TÜRSAB ve TOFED’in işbirliğini de bir anlamda taşımaktı.

Turizm acenteleri rakibimiz değil 
Bizim her zaman savunduğumuz konu; otobüsçülerle turizm acentelerinin birbirini tamamladıkları, birbirine rakip unsur olmadıklarıydı. Dolayısıyla birlikte hareket etmek önemliydi. Turizmciyi temsil eden TÜRSAB, otobüsçüleri de temsil eden TOFED’dir. Tabii ki bizim dışımızdaki federasyonlarda bu sektörün içinde yer alıyor. Ama gerçek, TOFED’in çatı örgüt olduğudur. Diğer federasyondaki yönetici arkadaşlar da aynı zamanda, TOFED’in üyesi gibidir. Yani farklı görüşleri nedeniyle kendilerini farklı federasyonlarda ifade edebilirler. Bununla ilgili hiçbir engel yok. Bizim içimizdeki federasyon ve derneklerle işbirliği yapmamıza engel bir şey yok.

Diyalog süreci ve ayrılık 
1996 yılından beri İTO seçimlerinde yazılı olmayan etik bir anlayış var. Bir seçimde 5 kişi otobüs tarafından, 4 kişi de turizm acentelerinden olabiliyor… Diğer seçimde bunu dönüşümlü uygulanabileceğini TÜRSAB Başkanı Sayın Firuz Bağlıkaya’ya ifade ettik. Onlar da kabul ettiler. Daha sonra TTDER’e, bizim taraftan bir kontenjan vereceklerini söylediler. Biz bunu da kabul ettik. Bu teklif gelmese bile biz TTDER’i bizim bir parçamız olarak görüyoruz. TTDER Başkanı Sümer Yığcı’yı ziyaret ederek bunu ifade ettik. Ama TÜRSAB yönetimi kendi içinde eklektik yani bir koalisyonun sonucunda oluşmuş. TÜRSAB listesine girmek isteyen çok kişi var. TÜRSAB yönetimine muhalif olan bir grup da bizimle işbirliği daveti yapıyorlardı. Ama biz hep reddettik. Çünkü TÜRSAB’a seçim ittifakını biz teklif ettik ve o teklifin arkasında durmamız gerekiyordu. TÜRSAB tarafından olumsuz bir cevap gelene kadar bekledik. Seçime bir hafta kala TÜRSAB yönetimi ile diyalog süreci koptu. Aynı liste ile girmenin mümkün olmayacağını anladık. Bize bir üyelik teklifi ile geldiler, ama bu bize hakarettir diye geri çevirdik. 

İki günlük çalışma 
Seçimden önceki hafta yeni bir çalışma stratejisi oluşturarak Sayın Mustafa Yıldırım ile TTDER ve UYOF’u ziyaret ettik. Tek bir sıkıntı vardı, Sayın Mehmet Öksüz TÜRSAB listesinde yer alıyordu. O da ayrıldı. TOFED-TOF ve TTDER bir araya geldik. Turizm acenteleri ile yine işbirliğine gittik. Ki bu kişiler daha önce meslek komitesinde yer alan isimler. “Turizm ve Ulaşım El Ele” sloganı ile seçimlere girdik. 

Birden çok kazananı var 
İlk defa bu seçimin birden çok kazananı oldu. Birinci kazanan otobüsçüler. Birlik olduğunda neler yapabileceğini gösterdiler. İkincisi turizm acenteleri. Bugünkü TÜRSAB yönetiminin otobüsçüye yaklaşımı ve sektör tutumlarına büyük bir tepki oluştu. Oyların yarısı da turizm acentelerinindir. Bunlar değerlidir, biz seçimin galibi olarak TOFED ve diğer sektör federasyonlarıyla TÜRSAB’ın turizmin ve yolcu taşımacılığının sorunlarını işbirliği yaparak çözeceğiz. Biz seçimi kazandık ama TÜRSAB ile işbirliğine kapımız açıktı. Her zaman birlikte davranmamız lazım. Sektörün birlikte hareket etmesi bize bu seçimi kazandıran en önemli husustur. Bundan olumlu sonuç çıkartmalıyız. Bu birliktelik, ben büyük federasyonum bu küçük federasyon kibrine kapılmadan devam etmelidir.

TOFED yönetimine taşıyacağız
İşbirliği yapar el ele olursak ancak büyük olabiliriz. İlk defa kurumsal taşımacılar Metro, Kamil Koç ve Truva gibi büyük firmalar bir listede buluştu. Bu işbirliğini sağlamak için Kamil Koç Genel Müdürü Sayın Cengiz Doğan’ı birçok kez ziyaret ettik, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Pamukkale ile tam iletişim sağlanamadı, Mayıs ayındaki kongrede bu birliği TOFED yönetimine de taşıyacağız. Mesela Irak’tan Türkiye’ye gelmede vize uygulamasında TÜRSAB ile işbirliği yapabiliriz. Birçok sorunu kurum olarak çözeceğiz. TÜRSAB’a karşı bir kinimiz, düşmanlığımız yoktur. İşbirliği yaptıklarımız TÜRSAB üyeleridir. Bunları küçük ve hor görmeye kimsenin hakkı yok. Hepsine teşekkür ediyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159