17.09.2019, 16:08

Biz birlikte yürüyoruz

İstanbul Otogarı konusunun nihayet sonuna geldik ve herkesin beklediğinden çok farklı olgunlukla Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. İlk olarak araç otoparkları, ikinci olarak otobüs çıkışları bundan sonra otogarın diğer mekanları gündeme gelecek. Muhtemelen Ekim ayı içerisinde Büyükşehir Belediyesi ile bir araya geleceğiz. 

Başkanla bir araya gelmek 
Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, 12 Eylül Perşembe günü İstanbul Otogarı’na geldi. İmamoğlu’nun yoğun temposu içerisinde konuyu kendisine yeteri kadar anlatamadık, ama Genel Sekreter Yardımcısı, Emlak Daire Başkanı, Ulaşım Daire Başkanına anlatmaya çalıştık. Başkanın otogar ziyaretinde kısa bir görüşme imkanımız oldu. Sayın İmamoğlu’na İstanbul Otogarı konusunu detaylı şekilde anlatmak için bir randevu istediğimizi ifade ettik. Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Orhan Demir’e yönlendirdi, daha sonra da kendisine anlatacağız. Bir şekilde bu konuyu çözmemiz gerekiyor. 

Muhataplarıyla konuşacağız
Sayın İmamoğlu’nun “muhataplarımızla konuşacağız” yönündeki anlayışını değerlendirmemiz Lazım. Tahsis sahiplerinin muhatap alınması gerektiğini anlatacağız. Sayın İmamoğlu’nun, buradaki muhatabın otogardaki tahsis sahiplerinin olduğunu biliyor olması lazım. Tabii 25 yıllık işletme süresi sona ermiştir, ancak otogara yatırım yapmış ve mağdur olan insanlar var. Onların haklarının da bir şekilde değerlendirilmesi lazım. 

Önemli olan Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreci olgunlukla yönetmesidir. Bununla birlikte otogar esnafı da oluşturduğu bir platformla bir araya gelip sorunların çözümünü belediye ile birlikte sağlayabilir. Biz, Emlak Daire Başkanı Sayın İrşadi Akbaş’a bunları anlattık. 

Tahsis sahiplerinin haklarının korunması 
Sayın İmamoğlu’nun yoğun temposu içinde kendisine anlatma fırsatı bulamadık. Bizim meselemiz kimsenin mağdur olmaması ve tahsis sahiplerinin de haklarının korunması. Tabii ki bundan sonra otogarın sahibi belediyedir. Ama içinde yaşayacak olan bizleriz. Burayı bir site, bir konut, sanayi sitesi olarak değerlendirebilirsiniz. Bizler başka bir işi yapmayacağımıza göre Büyükşehir Belediyesi bu işe yatırım yapanları muhatap alması gerekir. 

Kiracıların da hakları var
Kiracıların da mutlaka hakları vardır, onların da korunması gerekiyor. Bunların hepsi, değerlendirilmesi gereken konular. Belediye otogar çıkış fiyatları düştü, otopark 1 saat ücretsiz oldu. 1 saat ücretsiz olmasının yanlışlığını daha önce ifade ettik. Otogarın bir hacmi var. Yarım saat daha doğrudur. Bir saat olunca otogara girmek zaman alıyor ve bazı insanlar otobüslerini kaçırıyor, bagajlarını ellerinde taşımak zorunda kalıyorlar. Bütün bunlar popülist yaklaşımlarla değil, ihtiyaçlara göre çözülmesi gereken konular. Sayın İmamoğlu’na aktardığımızda hak vereceğine inanıyoruz. Ekibi de değerlendireceklerini söyledi zaten. 

Otogarın yerinde kalması 
Önemli olan otogarın 25 yıllık eskimişliğinin giderilmesi, alt katların ıslah edilmesidir. Otogar yerinde kalacaksa ki, biz otogarın yerinden memnunuz. Yolcuların yüzde 60’ı raylı sistemlerle geliyor. Yeni bir yerde otogar daha fazla trafik yoğunluğu anlamına gelecek. Bu otogar milli bir servettir, çok önemli bir değerdir. Biz ıslah edilmesi gerektiğine inanıyoruz. İstanbul’un üç ana arterinin kesişme noktasında bulunan otogarın ıslah edilmesi yenisini yapmaktan çok daha kolay. Belediyelerin otogarları şehrin dışarısına atmalarının yanlışlığı görüldü, İstanbul da aynı yanlışa düşmemeli. Altyapı ve işletme entegrasyonun sağlanması önemli. 

Bizim buna yönelik projemiz var, bu projeyi takdim etmiştik ve bizim projemiz sadece Bayrampaşa Otogarı’na yönelik değil, İstanbul’un geneline yönelik 50 yıllık ihtiyaçlarını belirleyen bir proje. Sayın Başkanın İstanbul halkına sorumluluğu çok büyük, biz de bu sorumluluğun bir parçasıyız. Biz Başkanla birlikte yürümek istiyoruz. Hem İstanbul halkı ve hem de sektörümüz için doğru işler yapmak istiyoruz. Eziyete ve maliyete yol açacak projeleri gündemden kaldırmak istiyoruz. 

2’inci köprünün otobüsçüye açılması 
Bizim sektör olarak taleplerimizden bir tanesi de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün tekrar otobüslere açılması, 70 km daha fazla yol yapılmaması, zaman ve maliyet kaybı yaşanmaması. Biz toplu taşıma yapıyoruz. Eğer otobüs şirketleri ve otogar belediyenin olsaydı bırakın ikinci köprüyü, birinci köprüyü bile kullandırırlardı. Bu sektörün bu kadar göz ardı edilmemesi lazım. Katılımcı bir anlayışla yaklaşımla hareket edilmesini bekliyoruz. Bugüne kadar Sayın Başkandan ve ekibinden bu yaklaşımı gördük. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde mutabık kalacağımız birçok konu var. Bize destek olacaklarına inanıyoruz. Otogar ve belediye ile ortaklaşa bir istişare kurulunun kurulmasını talep ediyoruz. Sorunlara çözüm arayışında çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

Bu arada sektörümüzün duayen ismi Pamukkale Turizm kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cafer Sadık Bababalım’a Allah’tan rahmet yakınlarına ve Pamukkale Turizm çalışanlarına da başsağlığı dileklerimi iletiyorum. ■■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159