16.07.2018, 10:31

Biz işimizi iyi yapalım da…

Toplumun hemen her kesiminde kendine dönük değil de karşısındakine dönük bir bakış anlayışı var. Ben işimi iyi yapayım, o da iyileştirirse, ben daha da iyisini yaparım düşüncesi yok. Oysa herkes kendine baksa, hem maliyetler düşer hem de yolcu sıkıntısı yaşamaz kimse.

Örnek verelim: İstanbul-Ankara önemli bir güzergah, yolcusu da çok ve bu hata bütün firmaların seferi var. Bütün firmalar bu güzergahta üst üste sefer koyuyor ve yolcu her firmanın hemen her saatte kalkan otobüsüne dağılınca ne sefer maliyeti tutuyor ne de doluluk oranları artıyor. Oysa bıraksa diğer firmanın seferini takip etmeyi, kendi seferlerinin doluluk oranına baksa ve yolcusu az seferini iptal etse sorun çözümlenecek. Ama biz öyle yapmıyoruz, madem çok iyi bir hat, madem bu kadar yolcusu var, ben her saat bir sefer koyarım, pastadan pay kaparım diye düşünüyoruz.

İstanbul-Ankara yerine çapraz hatlar açılsa, yolcunun talep yaratmasına yol açacak arz sunulsa, ilk başlarda tanınmak için biraz çaba harcansa konforlu ve seri seferlerle yolcunun güveni kazanılsa her şey daha kolay olur. Birbirine komşu iki il arasında otobüs seferi olmadığı için üniversite öğrencisi oradaki okulu tercih listesine yazmaktan imtina ediyor. 

Hani biz, Türkiye’nin ana ulaşım sistemiydik? Hani yolcumuzu yolda bırakmazdık? Bunların hepsi lafta kalıyor. Peki, ne yapmalı?

Şimdi gene geldik zurnanın zırt dediği yere… Bir elin parmaklarının sayısını geçen yandan çarklı biraz da anlı şanlı federasyonlarımız var. Bu federasyonlarımızın yollarda tekeri dönmeyen profesyonel yöneticileri var.

Onlar kafa kafaya verip de bir eğitim semineri düzenleseler. Mesela sefer maliyetleri nasıl çıkarılır, doluluk oranları nasıl arttırılır, yolcu sadakati nasıl kazanılır gibi hususlarda hepimizi eğitseler, her şey düzelir.

Tavlada iki kapıya gele atan kahve müdavimleri gibi olmayacak dualar peşindeler. Biz, karayolu yolcu taşımacılığı hizmeti veren otobüsçülerin sorunlarını çözemiyorsanız niye oturuyorsunuz orada. Bırakın hak edenler gelsin ve otobüsçüyü içinde bulunduğu sorunlar yumağından kurtarsın.

Biz işimizi iyi yapar, hizmetimizi kaliteli verir de kendi sorunumuzu kendimiz çözmek için bir araya gelirsek, bu anlı şanlı federasyonlar da işe yararlar vesselam. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159