22.01.2018, 15:50

Böyle Masa mı Olur!

Irak'tan son askerlerini de geri toplayan Amerika, Suriye'den de ayrılacağı günlerin yaklaştığını görüyor. Süreyi uzatmak için bölgedeki en etkili müttefike bile aykırı hareket etmeyi göze almaya çalışıyor. Bu çabasını da bölge insanlarını kullanmak yolu ile yürütmek istiyor. Olacak gibi değil. Zaten onun işi değil!
Güney Kore ile Kuzey Kore tek bayrak altında olimpiyatlara katılma kararı aldılar. Amerika'yı oralardan da uzaklaştırıyorlar.
AB'nin ortasında, Çek Cumhuriyetinde başkan adayı hem aşırı sağa hem de Rusya ile Çin'e yakın durunca kafalar karıştı ve sonuç ikinci tura kaldı. İkinci tur, ilk iki aday arasında ve iki hafta sonra. Almanya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en uzun hükümetsiz dönemini yaşıyor.
*  *  *
Masada bir zafer, sahada 100 zaferden değerli. Geçen yıl konuşmuştuk bunu. Şu sıralarda da bir masa savaşı sürüyor. Masadaki bir taraf yüzde 3,2 veriyor, diğer taraf yüzde 38 istiyor! Konu ikisinin ortak mutluluğunun, ortak memuniyetinin ilk şartı: Sanayide işçilere yapılacak zam ve toplu sözleşmeler. Karşılaşmalarında yüzde15’e ilerlediler. Bu uçurum fark ile masaya oturmuş olmaları kişiyi düşündürüyor. Hiç oturmamaları gerekir.
Böyle masa mı olur?
Masadan bir zafer çıkaramadılar, konuya başka masalar el koyacak.
Çin savaş sanatı 2.600 yıl eskilerden şöyle sesleniyor: “Eğer kendinizi de düşmanınızı da tanımıyorsanız yenilgi kaçınılmazdır.”
Süreç hatası var, bu hatayı  düzeltecekler, gelecek yıl başka olacak, çünkü bugünkü durum sürdürülebilir değil, arkasını getirmek mümkün olmuyor.
Taraflar biliyor ki;  kötü başlayan 2016 yılında bile İSO 500 şirketleri, toplamda kârlarını yüzde 23 arttırdılar. 2017 yılının daha iyi geçtiği de biliniyor.
Sanayinin özkaynak kârlılığının da, çok konuştuğumuz bankalardan yüksek olduğu ortada. (file:///C:/Users/Public/Documents/TEMA2016/ISO-500-2016-98.pdf)
Aynı zamanda, borsalarda sanayi endeksi eskiden bankacılık endeksinin yarısında giderdi, şimdi eşite yaklaştı. Sanayinin yükselen verimliliği ve yükselen kârlılığı buralardan okunuyor. Demek ki; yüzde 95’i 10 kişiden az çalışanlı mikro KOBİ'lerden oluşan sanayi, çok küçük öz kaynak ile çok küçük yatırımlarla çalışıyor…
Halka açıldığında 100 bin dolarlık hissesi 17 yıl sonra satıldığında, 33 milyon dolar etmiş sanayi şirketi  var, kayıtlarda. 
Eskimiş masa yeni süreç istiyor, bu masadan sonuç almak; Büyüme'yi Kalkınma'ya çevirmek için.
*  *  *
Taşıma dünyasında bir hareket oldu geçen hafta. Mercedes Benz yeni ürününü tanıttı: Yeni Tourismo. Teknik ve teknolojik üstünlüklerinin aracın ömür değerini yükselttiğini kullanıcılar da artık biliyor.
Yenilenen Yönetmelik'te otobüs sürücülerinin yaş sınırının 66 tutulması bir uyarı zili gibi. Geçen haftalarda incelediğimiz profesyonel sürücülerin kazançlarının ve haklarının önemsenmesi bu sıkıntıyı giderecek. İşletmeciler bunun farkında.
İyi haftalar... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159