05.03.2018, 12:08

Bu toplantılar devam edecek

Ocak ayında yaşanan otobüs kazalarının ardından İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun davetiyle yaşanan kazaların analiz edilmesi ve önlenmesine yönelik bir toplantı gerçekleştirilmesi gündeme geldi. Bu toplantıyı 1 Mart Perşembe günü çok verimli ve güzel bir şekilde Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirdik. Sayın Bakanımız da katılacaktı, ama kendisi gelemedi. Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ersoy ve Emniyet Genel Müdürü Sayın Selami Altınok yardımcıları ile birlikte geldiler. Çok nitelikli bir toplantı oldu. Sayın Ersoy ve Altınok’açok teşekkür ediyorum. Güzel kararlar çıktı. 

Devamı gelecek 
Bu toplantıların devamı gelecek. Trafik kazaları konusunda firmaların ve İçişleri Bakanlığı’nın yapması gerekenler var. Ben buradan firma yöneticilerine tek tek teşekkür ediyorum. Çok güzel konuşmalar yapıldı. Sorunları çok güzel dile getirdiler, olayın çok boyutlu olduğunu söylediler. 
Mesleki yeterlilik kavramının altının doldurulması, sürücülerin çalışma koşulları ve ücretlerinin iyileştirilmesi ile hepsinden önemlisi, devletin mutlaka taşımacılara ve şoförlere destek vermesi gerekiyor. Bizim ekonomik haklarımız daraldıkça kaptanların hakları kayboluyor.Şoförlük meslek olmaktan çıktı, şoför bulmakta zorlanıyoruz. 

Biz de özeleştiriyaptık 
Para kazanamayan şirketler çeşitli yollara başvurabiliyorlar. Dolayısıyla biz de özeleştiriyaptık. Bana göre dünkü toplantı bir başlangıçtı. Firma yöneticilerimiz, sahipleri gerekenleri söylediler. Akıllı sistemlerin etkin kullanılması gerektiğini söylediler. Özellikle kazaların sebeplerinin şoförler olması bizi daha da sorumluluğa davet ediyor. Dikkatsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, telefon kullanımı kazaların başlıca sebepleri olarak görünüyor. Önlemler konusunda fikirler dile getirildi ve bunlar kayıtlara geçti.

Mevzuat değişikliği 
İçişleri Bakanlığı, bir çalışma yapıp, bir sonraki toplantı için gerekirse mevzuat değişikliği olması konusunu masaya yatıracak. Ben, trafik otoritesinde çok başlılığın ortadan kalkmasının gerekliliğini ifade ettim. 
Yetkilendirilmiş Trafik Otoritesi Başkanlığının oluşturulması lazım. Bunun dışında sürücülerin çalışma koşulları ile dinlenme koşullarının iyileştirilmesi lazım. Bagajda dinlenmek yeterli olmayabiliyor ve bu şoförlerde sıkıntı yaratabiliyor. Sürücülerinmutlaka yol boyu tesislerde veya evlerinde dinleneceği düzenlemeler yapmamız lazım.

Takipçisi olacağız
Gündeme birçok konu geldi. Nitelikli toplantıydı, olumlu sonuçlar doğuracağını inanıyorum, ama biz mutlaka takipçisi olacağız. Kamu özel sektör işbirliği olmadan sorunların çözülmeyeceğini biliyoruz.O nedenle 1 Mart tarihli toplantı bir milattı. Katılım da bizleri mutlu etti. Özetlersek, orada: Biz insan taşıyoruz, sorumluluk taşıyoruz, kazalarda da en büyük mağduriyeti bizler yaşıyoruz dedik.
Türkiye hassas süreçten geçiyor 
Kaçak akaryakıt kullanımından kaynaklanan koşulların da dile getirildiği toplantıda,Metro Turizm’den Sayın Şenol Ayyıldız arkadaşımız, mülteci taşımacıları hakkında sıkıntıları anlattı. Bu konuda İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin hassas bir süreçten geçtiğini, kimin ne olduğunun bilinemediğini, en kısa zamanda düzenleme yapılacağını ifade etti. Sabırlı olmamızı istedi. 

Akıllı sistemler denetlesin
Denetimi insan inisiyatifinden çıkarıp akıllı sistemlere vermemiz lazım. Firma yöneticilerimizin sorumluluklarını arttırmamız lazım. Firmalarımız, sefer planlaması yaparken, araçtaki şoför sayısını gidecek mesafeye göre tayin etmesi lazım. U-EDTS üzerinden sefere çıkacak şoförleri bildirmemiz lazım. Sürücülerin firma tarafından denetlendiklerini yolcuya da hissettirmemiz lazım. 

İnsan taşımacılığı bir sorumluluktur 
İnsan taşımacılığı bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde, yolcunun da etkin bir şekilde denetlemesi lazım. Firmaların, sürücülerin denetiminden sorumlu oto kontrol sistemini kurması lazım. Sürücüler kameralarla, akıllı sistemlerle sürekli ve düzenli denetlendiğini hissetmeli. Firmalartarafından alkol kontrollerinin caydırıcı olarak yapılması lazım. Takometrelerin incelenmesi lazım. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılmasını sağlayacak toplantının iyi sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159