20.02.2017, 12:32

Çalıştay ve IPRU gündemi

Şubat ayında iki çalıştaya katıldık. Bu çalıştaydan birincisi Ankara Haymana’da yapılan ve iki gün süren Ulaştırma Bakanlığı ile Avrupa Birliği’nin ortaklaşa Türkiye Ulaştırma Ana Plan Stratejisi ve Avrupa Birliği Uyumuyla ilgiliydi. Genel Başkanımız Sayın Birol Özcan ile beraber katıldık. İkinci çalıştay ise karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün sivil toplum örgütlerinin birlikte düzenlediği ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da katıldığı Yolcu Taşımacılığı Çalıştayı oldu. Bu çalıştay Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin değerlendirildiği ve yeni önerilerin alındığı bir çalıştay oldu. Sektör mensuplarımız hatırlar; bir de 2003 yılında TOFED yok iken, Antalya’da 1000 kişinin katıldığı bir çalıştay düzenlemiştik. Şimdiki Başbakanımız, zamanın Ulaştırma Bakanı olan Sayın Binali Yıldırım ve Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen katılmıştı. Şimdi yürürlükte olan Karayolu Taşıma Yönetmeliği, o 3 günlük çalıştayda şekillenmişti. 

Sürdürülebilir Yönetmelik 
Şimdi bu geçen sürede eksik görülen düzenlemeler yeniden değerlendirildi. Dolayısı ile mevcut yönetmeliğin sürdürülebilir ve uygulanabilir hale gelmesi, firma sahipleri ve yolcuların şikayetlerinin yeniden değerlendirileceği bir çalışma yapılması gerekiyordu. 3-4 Şubat tarihlerinde yapma planımız varken Sayın Saim İliçoğlu’nun rahatsızlığı nedeniyle bir hafta ertelendi ve 10-11 Şubat tarihlerinde yapıldı. 

Öne çıkan talepler 
Ulaştırma Bakanlığı’nın yanı sıra, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği yöneticileri vardı. Öne çıkan 5-6 temel madde oldu. Firmalar kurulurken D1-D2-D4 belgelerinde çıtanın yükseltilmesi, firma kuruluşunun zorlaştırılmasına yönelik öneriler sunuldu. D1 belgesinin 150 özmal koltuktan 300 özmala çıkartılması, D1 ve D2’nin birlikte yapılması halinde bunun 450 özmal koltuk kapasitesine çıkarılması önerisi sunuldu.  Uluslararası kısımda da mevcudun iki katına çıkarılması istendi. Terminallerde önerilerimiz oldu. Belediyelerin tek yetkili makam olmaktan çıkarılmasını talep ettik.  Bu Taşıma Kanunu ve Belediyeler Kanunu’nda değişikliklerle mümkün olacak. Küçük firmaların ortak bir çatı altında bir marka oluşturulmasına yönelik bir önerimizde oldu.  Bu taşıma organizasyonunun sağlayacağı fayda ise atıl kapasitenin daha verimli kullanılması ve firmaların alt yapıyı ortak şekilde kullanılmasına imkan vermesi olacağını savunduk.  Bir talebimiz de IPRU’ya yönelik oldu. Türkiye otobüsçüleri bir numaradır. Türkiye’nin otobüsçülük sektöründe uluslar arası alanında bir örgütü yoktu. Biz IPRU ile bunu hayata geçirdik. IPRU’ya maddi kaynak sağlanması ve uluslararası alanında tanınması için Bakanlıktan talepte bulunuldu. Eğitim ve korsan taşımcılıkla ilgili taleplerimizde oldu. Bu taleplerimiz Bakanlıkça değerlendirilecek. 

IPRU’nun talepleri 
Çalıştayın ardından 15 Şubat Çarşamba günü IPRU heyeti olarak Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Arslan’ı ziyaret ettik. Bakan Arslan’a, IPRU’ya yönelik 5 maddelik talebimizi sunduk. Bu görüşmemizde Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Saim İliççoğlu ve Daire Başkanı Mahmut Gürses de yer aldı. Sayın Bakan, IPRU’nun taleplerinin değerlendirilerek düzenlemenin yapılmasına destek vereceklerini ifade ettiler. IPRU’nun tanıtımına yönelik Bakan Arslan’ın talimatıyla birlikte bir çalışma yürütülmesi kararı alındı. Bu talepler Sayın Bakan tarafından da uygun bulundu. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159