Mapar'dan DAE Turizm’e 20 otobüs

banner113

2021 yılına büyük adetli teslimatlarla giren MAPAR Otomotiv, İstanbul ve Bodrum merkezli olarak faaliyet gösteren DAE Turizm’e ikinci el 20 otobüs satışı gerçekleştirdi. Bu otobüslerin 10 adedi MAN Lion’s Coach, 10 adedi Temsa Safir oldu. DAE Turizm, bu yıl yine MAPAR Otomotiv’den 10 adet ikinci el otobüs alımı daha planlıyor.

banner114
Mapar'dan DAE Turizm’e 20 otobüs

Haber / Erkan Yılmaz

MAPAR Otomotiv, 2021 yılının ilk iki ayında teslimat rüzgarı estiriyor. Mersin Vif Turizm’e Ocak ayında yapılan 10 adetlik araç teslimatının ardından bu sefer İstanbul ve Bodrum merkezli DAE Turizm’e 20 adetlik ikinci el otobüs satışı gerçekleştirildi. Otobüsler 12 Şubat Cuma günü MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Erdi Şahin tarafından DAE Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Coşkun, Yönetim Kurulu Üyeleri Barış Coşkun ve Soner Coşkun’a teslim edildi. 

Müşterimiz iş ortağımız

Düzenlenen törende, Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulunan MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Erdi Şahin, DAE Turizm ile uzun yıllara dayanan işbirlikleri bulunduklarını belirterek, “Pandemi ortamına rağmen taşımacılar filolarını büyütmeye devam ediyor. Bu da işlerini ne kadar tutkuyla ve özveriyle yaptıklarının göstergesi. DAE Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Turgut Coşkun hem şehirlerarasında hem de turizm taşımacılığı tarafında yıllarını bu sektöre vermiş çok değerli bir isim. Sayın Barış Coşkun ve Sayın Soner Coşkun da her zaman en iyi hizmeti vermeye özen gösteriyor. Müşterimizin sadece araç satış sürecinde değil, her an her sorununda yanında bulunmaya, iş ortağı olmaya özen gösteriyoruz. Bu olumlu yaklaşım yeni işbirlikleri getiriyor. DAE Turizm’e teslim ettiğimiz araçların hayırlı olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyoruz. En büyük dileğimiz bir an önce pandemi sürecinin sona ermesi ve taşımacılık sektörünün eski hareketli günlerine dönmesi” dedi.

53 yıldır otobüs sektöründe

Taşımacılığın baba mesleği olduğunu belirten DAE Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Barış Coşkun, yeni otobüs yatırımları, MAPAR Otomotiv işbirliği ve sektörün mevcut durumunu Taşıma Dünyası’na şu sözlerle açıkladı: “Yönetim Kurulu Başkanımız, babamız Turgut Coşkun özellikle şehirlerarasında 53 yıl aktif şekilde çalıştı. 1980 yılında Mersin Expres firmasını kurdu, 4 yıl kadar işlettikten sonra devretti. Bugün bu firma Mersin Vif olarak faaliyet gösteriyor. Daha sonra da Kamil Koç’un İstanbul ve Ankara bölge müdürlüğünü, Uludağ Turizm’in genel müdürlüğünü yaptı. 10 yıl önce DAE Turizm’i kurduk. Bir teknem vardı onun adı da DAE idi. Bu ismi şirketimize de koyduk. Uğurlu da geldi. Ağırlıklı olarak turizm taşımacılığı alanında çalışıyoruz. Kamu kurumlarının ihalelerine katılıp taşıma hizmeti de sunuyoruz. Bunun dışında Kamil Koç bünyesinde otobüslerimiz çalışıyor. Yine Kamil Koç’un Bodrum Yazıhanesinin işletmeciliğini yapıyoruz.”

MAPAR hep yanımızda

MAPAR Otomotiv ile işbirliklerinin 6 yıldır devam ettiğini belirten Barış Coşkun, “Araçlarımızın yüzde 100’ünü MAPAR Otomotiv’den temin ediyoruz. Çünkü her konuda, her süreçte bize çok ciddi kolaylıklar sağlıyorlar. Özellikle Yalçın Şahin alım öncesinde, teslim alırken ve sonrasında çok yakından ilgileniyor. En ufak bir sıkıntı da hemen çözüm üretiyorlar. Bize çok yardımcı oldukları için bundan sonraki süreçte de ikinci el olsun, sıfır olsun yine MAPAR Otomotiv’den almayı planlıyoruz” dedi. 

İkinci el prim yapacak

Barış Coşkun, 20 adetlik ikinci el otobüs yatırımı yapmalarının nedeni de şu şekilde açıkladı: “Pandemi süreci ikinci el otobüslerin fiyatlarını çok ciddi geriletti. Sıfır araçların fiyatlandırılması Euro karşılığında olduğu için kendini korudu. Önümüzdeki süreçte prim yapacak araçlar ikinci eller. Sıfır araca ulaşmak kolay olmayacak. Bu yüzden ikinci ele yöneldik. 2019 ve 2020’de bireysel otobüsçüler de azaldığı için sektöre yeterli derecede araç girişi olmadı. 2019’da araç ihtiyacını gördük, piyasa biraz hareketlenirse yeniden araç ihtiyacının olduğunu görebileceğiz. Aşılanma süreçleri olumlu seyrederse şehirlerarası tarafta Mayıs ayında, bayram öncesinde, yüzde 100 kapasiteye dönülebileceğini düşünüyorum.”

Kamil Koç’ta hizmet verecek

Yeni alınan otobüslerin Kamil Koç bünyesinde hizmet vereceğini belirten Barış Coşkun, “13 otobüsümüz vardı. Bu yeni alımla birlikte 33 adetlik bir filoya ulaştık. 10 adetlik bir alıma yönelik bir anlaşma daha yaptık, yani toplamda 30 adetlik yatırım. Bunların tamamı ikinci el. 23 araç Kamil Koç bünyesinde hizmet verecek. Yeni gelen araçlar, Kamil Koç ihtiyaç duyarsa filoya katılacak. Yoksa ihalelerde ve turizm tarafında kullanacağız. Böylesi etkin bir pandemi sürecinde yeni yatırım yapmak gerçekten cesaret işi. Ancak babamız Turgut Coşkun’un, 53 yıllık tecrübesi ile sektöre yönelik öngörüleri var, hep ‘krizler akıllı insanlar için, yatırımcılar için çok büyük fırsatlar sunar, bunları değerlendirmek gerekir’ der. Biz de bu öngörüyle yatırıma yöneldik, çünkü ihaleler normal süreçlerine döndü. Ülkemizde yeni otobüs yatırımı yapılmıyor, çok ciddi araç sıkıntısı yaşanacağını düşünüyoruz. Biz bu yatırımı sadece şehirlerarasına güvenerek yapmadık, turizm tarafında ve ihalelerde de değerlendirme şansımız var ” dedi.

Kamil Koç ile büyüdük

Barış Coşkun, Kamil Koç işbirliklerini şu şekilde anlattı: “Zaten araçlarımız Kamil Koç’un Bodrum ve İzmir hattında çalışıyordu. Babamız, Bodrum’a yerleşme kararı alınca 1 yıl önce Kamil Koç’un Bodrum yazıhanesi işletmeciliğini aldık. Artık bir ayağımız Bodrum’da, bir ayağımız İstanbul’da. Babamızın 22 yılı Kamil Koç’ta geçti. Bundan dolayı bir sıcaklığımız var. Biz Kamil Koç ile büyüdük. Kamil Koç’un kanıtlanmış bir ismi var. Ayrıca Kamil Koç’un üst yönetimi gerek Kadir Bey, gerek Çağatay Bey, gerek Baki Bey, gerekse de Aydın Bey ile babamız çok iyi görüşüyor. Bu da bizim için bir avantaj oldu, sorunlarımıza çok hızlı çözümler bulabildik. Birçok firmada bunu yakalayamazsınız. Kurumsal çalıştığı için her süreç nizami yürüyor. Kurallara şartlara uyduğunuzda sıkıntı yaşamıyorsunuz.” 

Acentelerden olumlu sinyal 

Barış Coşkun, pandemide ne yaptınız sorumuzu ve 2021 beklentilerini açıkladı: “Şirketimizin çok ciddi dış borcu yoktu. Bu süreç ilk başladığında biz var olan borçları da hemen kapattık. Sonra da kendimizi korumaya aldık. Yaz sezonunda bir iki ay araçlarımızı değerlendirdik. Devam eden ihalelerde araçlarımız çalıştı. Araçlar 5-6 ay da parkta bekledi. 2020 yılı 2019’a göre yüzde 40 düşük geçti. Sadece Bodrum ve Antalya için iyiydi. Ancak 2021 yılına yönelik çok olumlu sinyaller alıyoruz. 2019’un yüzde 10 üstünde bir seviye bekleniyor. Acentelerin birçoğu garantiye girdi, pek çok otelde yatak satın almalar yapıldı. Rus, İngiliz ve Arap turist ağırlıklı bir hareketlilik bekliyoruz. ■

DAE Turizm YK Üyesi Barış Coşkun:

Bu işi severek yapıyoruz

Babamız bu işin temelinden gelme. Biz gözümüzü açtık sektördeydik, yazıhaneler içinde büyüdük. Babamız bizi sektörden uzaklaştırmak için bir çaba göstermedi. Bize tavsiye de etmedi, ama ben de kardeşim de bu işi severek yapıyoruz. Benim ikiz çocuklarım var biri iç mimar diğeri doktor olmak istiyor. Bakalım kısmet. Hiçbir zaman şu olsun demiyorum, kendi tercihleri olacak.

Çok fazla olmasa da olur

Bizim iş kapasitemiz normal dönemlerde 80-90 otobüsü kaldırabilecek seviyede. Ancak babamızın da, benim de, kardeşimin de öngörüsünde araç sayısını çok fazla büyütmek yok. Biz bu sene otobüs sayımızı 40’a tamamlayıp birkaç yıl bekleme sürecine gireceğiz. Sektörün gidişatına göre araç filomuzu yenileyeceğiz. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159