Mersinli otobüsçüler eyleme hazırlanıyor

banner113

Mersin’de otobüsler, 23 Aralık’tan itibaren Mersin Otogarı dışından kalkacak. Konu ile ilgili Tarsus’ta eylem yapılması planlanıyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 21.12.2015, 13:39 21.12.2015, 16:26 Taşıma Dünyası
Mersinli otobüsçüler eyleme hazırlanıyor
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED), Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Terminali’nde, otogarın ihalesini alan Şimşek Group tarafından yüksek yazıhane kiralarını ödeyemediği için otogara alınmayan firmaların sorunlarını masaya yatırdığı bir toplantı gerçekleştirdi. 

16 Aralık Çarşamba günü gerçekleşen toplantıya TOFED Başkanı Birol Özcan, Yönetim Kurulu üyeleri İrem Bayram, Mustafa Sarı, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği Başkanı Mustafa Yıldırım, Özkaymak Turizm Genel Müdürü Metin Cevizci, Van Gölü Seyahat sahibi Necip Kartal, Has Bingöl Firma sahibi Selim Demir, Yeni Adana, Lider Adana ve Adıyaman Gülaras İstanbul İşletmecisi Hacı Bayram Aslan, Elazığ Murat sahibi Yüksel Yüce, Cesur Bingöl sahibi Hasan Fehmi Çelik, As Mersin sahibi Kadir Göçer, Star Diyarbakır Turizm sahibi Nurettin Üçdağ, Özlem Diyarbakır sahibi Selahattin Güneş, Yeni Diyarbakır sahibi Cengiz Karakaş, Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen, Güney Akdeniz Seyahat Genel Müdürü Muharrem Tezcan, Mis Amasya Tur Genel Müdür ve firma ortağı Hüseyin Öksüz, Mersin Metro işletmecisi Süleyman Özdemir, Van Gölü Turizm yetkilisi Akay Aytürk, MOYDER ikinci başkanı Veli Tol katıldı. 

TOFED adına yapılan açıklamada; Mersin Otogarı’nın işletmesini alan Şimşek Group şirketinin, D1 belgeli firmaların güzergahlarında ve hat listesinde Mersin ilinin işlenmiş olması koşulu ile otogarı kullanmasını engellenmesinin Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil ettiği belirtildi. Büyükşehir Belediyesi’nin bu duruma ses çıkarmaması ile suça iştirak ettiğinin vurgulandığı açıklamada, “Belediyenin otogara giriş çıkış yapamayan otobüslerden çıkış ücreti alınmadığı için günlük 5 bin TL, aylık ise 150 bin TL zararı oluyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi tüm bunlara rağmen idaresinde olan MEŞTİ konusunda ‘görmedim, duymadım, bilmiyorum’ diyor. Bu nedenle tüm kamu, kurum ve kuruluşlarıyla birlikte kolluk kuvveti ve yargıyı bu soruna çözüm bulması için göreve çağırıyoruz” denildi.

Bu kadar kira ödenemez 
20 milyon TL’ye inşa edilen otogarın, 81 işyeri için 23 milyon TL’ye Mersin Şimşek Group şirketine verilmesi ile yanlışlığın başladığına dikkat çekilen açıklamada, “İhaleyi alan Mersin Şimşek Group şirketi, otobüsçülerden yazıhane başına yıllık 400 bin TL gibi astronomik bir kira bedeli ve ortak gider ücreti talep etmiş, bir müddet sonra 40 adet yazıhane için 60 bin TL, 96 bin TL aralığında bir kira bedeli teklif etmiştir. Mevcut kira bedeli Ankara otogarındaki yazıhane kira fiyatlarından 10 kat daha fazla bir tutardır. Kayseri ve Adana otogarlarında ise yazıhane kiraları yıllık ortalama 30 bin TL civarında. Mersin’de bulunan orta ölçekli esnafın işletmecilik faaliyetinden elde edeceği karla, işletmeci şirket tarafından talep edilen kira bedelinin ödenmesi mümkün değildir. İşletme şirketi ayrıca hakim gücünü kötüye kullanmak ve rekabet hukuku açısından suç işlemek sureti ile tüm firmaların acenteliği işini tek elden yürütmek istiyor” ibaresi yer aldı.

Sözleşme neden feshedilmedi? 
Mersin Şimşek Group’un bugüne kadar ödemesi gereken 17 milyon 700 bin TL tutarındaki üç taksiti ödemediği belirtilerek, “Büyükşehir Belediyesi, kira sözleşmesi gereği işletmeci şirketin sözleşmesini neden fesih yoluna gitmedi? Büyükşehir Belediyesi, otogarla ilgili hukuki süreci ve işletme şirketi tarafından otobüslerin otogar giriş ve çıkışına gayri meşru yollarla engellendiğini bilmesine rağmen, otobüslerin otogara girmemesi sebebi ile cezai işlem uygulanması tarafımızca manidar bulunmuştur. İşletmeci şirketin otobüslerin otogara girişini engelleyerek ve acenteler üzerinde baskı kurarak istediği şartlarda bir kira sözleşmesi imzalattırma amacında olduğunu düşünüyoruz” sözlerine yer verildi. 

Otogarın sözleşmesi feshedilmeli

Fahiş bedelle ihale edilen otogarın işletmecisinin oradaki tüm faaliyetlerinin durdurularak sözleşmesinin fesih edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Terminalin, Türkiye genelindeki otogarlardaki yazıhane ücretlerinin emsal alınmak sureti ile işletmecilere kiraya verilmesi ve terminali kullanma hakkına sahip otobüs işletmecilerinin oluşturacağı bir şirket ya da kooperatif tarafından işletilmesine rıza gösterilmesi” gerektiği vurgulandı. 

Otobüsler otogar dışından kalkacak 

Açıklamanın ardından, 23 Aralık Çarşamba gününden itibaren otobüslerin Mersin Otogarı’na girmemesi kararı alındı. 9 kişilik bir heyet oluşturuldu. Bu heyet, Ulaştırma Bakanı ile görüşüp konu ile ilgili çözüm almaya çalışacak.

Birol Özcan: Devlet bizim yanımızda

Mersinli otobüsçünün yanında olduklarını dile getiren TOFED Başkanı Birol Özcan, “Biz Mersinlinin yanındayız. Mersin Türkiye’deki diğer belediyelere karşı örnek olacak. Başarı sağlamamız için elbirliğiyle hareket etmemiz lazım. Boykotsa boykot, yürüyüşse yürüyüş yapmamız lazım. Devlet bizim yanımızda” dedi.

Mustafa Yıldırım - Mersin’i uyandırmak lazım 

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım, Mersin’deki otobüsçülerin haklarının gasp edildiğini, Türkiye’de yeni yapılan otogarların sorun yaratmaya devam ettiğini söyledi: “Mersin mücadelesini başından beri izliyorum, zaman zaman girişimde bulunduk. Hak aramayı bir sorumluluk olarak görüyorum. Sizin haklarınız gasp edildi, bu net görülüyor. Aciz bir sektör olmadığımızı düşünüyorum. Mesele Mersin meselesi değil, Türkiye’de yapılan her yeni otogar sorun yaratmaya devam ediyor. Belediyelerin keyfi olarak yaptırdıkları otogarların işletme maliyetleri yüksek, ihale süreçleri ise şaibeli olabiliyor. Ben yeterinden fazla sabır gösterildiği inancındayım, gidilecek her kapıya gidildi, her kapıya başvuruldu. Kazancınızın yüzde 50’sini verseniz, aldığınız komisyonun tamamını verseniz o otogarı siz yaşatamazsınız. Mersin uyudu, Mersin’i uyandırmak lazım.” ■


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159