banner69

Yıldızlarla Seyahat geliyor

banner113

Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldırım, "Otobüslere yıldız sistemine ilk Metro Turizm adım atıyor".

banner114
ŞEHİRLERARASI 22.02.2016, 13:08 23.02.2016, 16:28 Taşıma Dünyası
Yıldızlarla Seyahat geliyor
Metro Turizm, filosundaki otobüsleri yıldızlandırma sınıflaması çalışması başlattı. Avrupa’da yıllardır var olan sistemi Türk otobüsçüsü de kullanmalı diyen Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldırım, “Seyahat süreçlerinde konfor ve donanım düzeyi çok arttı. 15 yaşında bir otobüsle, sıfır model otobüs aynı fiyatta taşımacılık yapmamalı. Yıldızlama ile sınıf farklılığının getirilmesi gerekiyor. Yolcular hangi yıldızda, hangi hizmeti alacaklarını ve kaç para vereceklerini bilecekler” dedi.

Otobüslere yıldızlama sistemi getirilmesi daha önce çok konuşuldu. Nasıl yapılacağı, neden yapılması gerektiği hep dile getirildi. Ancak bu sistem Türk otobüsçülüğünde bugüne kadar hayata geçmedi. Türkiye’nin en büyük otobüs filosuna sahip Metro Turizm, bu sisteme yönelik ilk adımı atıyor ve otobüsleri yıldızlandırıyor.

Metro Turizm’in başlattığı bu çalışmayla ilgili Mustafa Yıldırım, Taşıma Dünyası’na açıklamalarda bulundu: “15 yaşında bir otobüsle, sıfır model otobüs aynı fiyatta, aynı sınıfta taşımacılık yapmamalı” diyen Yıldırım, hizmet şeklini yıldızlarla ifade etmenin zorunluluğuna dikkat çekti: “Seyahatlerdeki hizmet süreçleri, araçlardaki konfor düzeyleri artık eskisi ile kıyaslanamayacak bir düzeye geldi. Nasıl otellerdeki yıldız seviyesine göre alınacak hizmetin derecesi, ödenecek fiyat biliniyorsa otobüslerde de bu sistem pekala kullanılabilir. Avrupa yıldızlarla ifade ediyor, bizim de etmemiz lazım.”

Metro Turizm başlatıyor

Metro Turizm’in daha birçok uygulamada sektöre öncü bir firma olduğunu belirten Yıldırım, yıldızların da öncüsü olacaklarını açıkladı: “Kendi firmamda şimdi ‘Yıldızlarla Seyahat’ diye bir kavram geliştiriyorum. Metro Turizm’de şu anda yolcular hangi yıldızda hangi hizmeti alacaklarını, kaç para vereceğini bilecekler. Otobüslerde yıldızlar olacak. Avrupa’da var, bizde neden olmasın. Yıldızlarla Seyahati ben Bakanlığa önereceğim, ‘artık otobüsleri yıldızlandırın’ diyeceğim."

Yıldızlama nasıl olacak
Mustafa Yıldırım, yıldızlamaların nasıl yapılacağına yönelik açıklamayı da şu şekilde yaptı: “5 yaşındaki otobüs, hangi sınıfta olursa olsun direkt bir yıldızı kaybeder. Yıldızlar bir aracın yaşına, tipine, donanımına verilir. O otobüste verilen hizmetlerin toplamı yıldızların sayısını belirler. Buna yönelik bir düzenleme, regülasyon yapılacak. Avrupa’da bir uluslararası kuruluş yapıyor ve AB normu haline geldi. Yazılı var. Otobüsler bütün AB ülkelerinde yıldızlarla ifade ediliyor.  Aracın tuvaleti, içinde sıcak çay, kahve servis ikramı varsa, mutfak varsa, bunlar bir yıldız anlamına geliyor; gerçi şimdi kriterler de arttı. Otobüslerin içinde ekran donanımları bile arttı, dokunmatik ekranlar var. Bu da bir yıldız anlamına gelebilir. 2+1 koltuk düzeni direkt bir yıldız nedenidir. İnsan konforunu sağlayan ana unsurlar tek başına bir yıldız nedenidir. Beş yıldızın içini dolduracaksınız. Yaş, donanım, koltuklar arası mesafeler, işletme anlayışı, otobüs içinde verilecek hizmetler, o seferle ilgili bir yıldızdır. Otobüsün kendisinin yıldızı ayrıdır. Bunların düzenlenmesi lazım. Bunun örnekleri var.”

Metro Turizm olarak bu çalışmanın startını verdiklerini de ifade eden Yıldırım,  “Otobüslerimiz 4 ve 5 yıldız şeklinde olacak. Bunu daha sonra model olarak Türkiye’ye tanıtmak istiyorum. Metro daha önce sektörde hizmet süreçlerinde öncü olduğu gibi yıldızların da öncüsü olacak” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159