Demiryolu geleceğin yolu

banner113

Bakan Binali Yıldırım: Türkiye’de unutulmuş, kaderine terk edilmiş, 150 yıllık geçmişi bulunan demiryollarını ülkemizin gündemine taşıdık ve birinci öncelikli politika haline getirdik. Dünyanın 3'üncü büyük demiryolu fuarı "Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı" (Eurasia Rail) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla açıldı. Açılış törenine İspanya Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mario Garces de katıldı. 7-9 Mart tarihleri arasında, demiryolu sektörü temsilcilerinin yanı sıra 25 ülkeden 286 firmayı ağırlayan fuarda 21 de panel gerçekleştirildi.

banner114
DEMİRYOLU 11.03.2013, 14:36 17.03.2013, 22:46
Demiryolu geleceğin yolu
20 yılın yükselen sektörü 

UDH Bakanı Binali Yıldırım, fuarın açılışında, Ankara’da düzenlenen birinci fuarın ardından üç yıl sonra muazzam bir fark gördüğünü belirterek, “Katılımcı bakımından üç kat artış var. Bu da demiryollarının gerek Türkiye’de gerek komşu coğrafyada, Balkanlarda ve Avrupa’da son 10-20 yılın yükselen sektörü olduğunu açıkça ortaya koyuyor. İspanya son 20 yılda özellikle yüksek hızlı tren konusunda çok önemli bir atılım göstererek Çin’den sonra dünyanın yüksek hızlı tren ağına sahip ülke oldu. Avrupa’da en büyük demiryolu ağına sahip olan 5’inci ülke konumuna geldi. İspanya’nın koyduğu hedef şuydu; İspanya’da vatandaş hangi noktaya 75 km. giderse gitsin mutlaka bir yüksek hızlı tren istasyona ulaşmış olacak. Bunu büyük ölçüde gerçekleştirmişler. Biz de Türkiye’de unutulmuş, kaderine terk edilmiş, 150 yıllık geçmişi bulunan demiryollarını ülkemizin gündemine taşıdık ve birinci öncelikli politika haline getirdik” dedi. 

10 yılda 26 milyar TL yatırım 

Yıldırım, demiryoluna 10 yıl önce ayrılan ödeneğin 250 milyon TL iken bu rakamın 5 milyar TL’ye yükseldiğini vurguladı: “Bu bütçe ile demiryolu yapamazsınız, tamir de yapamazsınız, yenileme de yapamazsınız, ancak günü kurtarır ve mevcudun giderek gözlerinizin önünde erimesini, yok olmasını izlersiniz. 1950’den 2002 yılına kadar böyle oldu. Adına marş yapılmış bir sektör maalesef adı anılmaz bir sektör haline gelmişti. Demiryollarını tekrar gündeme taşımak hükümetimize nasip oldu. Son 10 yılda demiryollarına yapılan yatırım 26 milyar Türk Lirası. Ama yetmez. Bu daha işin başında olduğumuzu gösterir. 2023’e kadar başladığımız ve planladığımız yatırımların tutarı 45 milyar Türk lirası.” 

2023’te 25 bin km. demiryolu

Yıldırım, hedeflerinin 2023 yılında yüksek hızlı tren ağını 10 bin km’ye çıkarmak, mevcut konvansiyonel hatta 4 bin km eklemek olduğunu belirtti: “Böylece demiryolu ağını 11 bin km.den 25 bin 500 km’ye çıkarmış olacağız. Türkiye nüfusunun yüzde 36’sını barındıran 15 ili yüksek hızlı trenle birbirine bağlayacağız. Bu yılın sonunda asrın projesini Marmaray’ı açıyoruz. Yine Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattını hizmete açıyoruz. Ankara-İstanbul 3 saatin altına inecek. Gündemde Ankara-İzmir, Ankara-Sivas-Erzincan, Ankara-Eskişehir-Bilecik-Bursa, Ankara-Afyon, Ankara-Uşak, Ankara-Kırıkkale, Ankara-Yozgat ve Ankara-Kayseri var.”

Küresel ve bölgesel işbirliği için 

İspanya, AB, Uzakdoğu, Çin ve Kore ile demiryolunun gelişimine yönelik ortak projeler yürüttüklerini açıklayan Bakan Yıldırım, “Biz inanıyoruz ki demiryolları sadece ulusal proje değil, bölgesel ve küresel işbirliğinin en önemli altyapısıdır. Türkiye AB’ne girmemiş olabilir. AB ülkelerinden 20’sinde hızlı tren yok. Ama Türkiye de var. Önemli olan AB’ye girmek değil, altyapıya sahip olmak. Biz insanımızın geleceği için yatırım yapıyor ve Avrupa altyapısına entegre ediyoruz. AB, Türkiye’nin vazgeçilmez bir stratejik ortak olacağını anlayacak. Türkiye başka ülkeler gibi yük olmaya değil AB’ye üye olduğunda birliğin yükünü paylaşacak, onurlu bir ortak olacak” dedi.

Geleceğin parlayan sektörü 

Bakan Yıldırım, demiryolunun geleceğin parlayan bir sektörü olduğunu vurguladı: “Anadolu toprakları asırlardan beri doğu-batı arasında doğal bir köprü vazifesi görmüş. İpek Yolu, Baharat Yolu, Kral Yolu tarihteki bütün yollar bu topraklardan geçmiş. Bugün de doğu ile batı arasındaki demiryolu ile yapılacak taşımacılığın hacmi 75 milyar dolar. Böylesine büyük bir pazar var. Onun için demiryolu geleceğin yoludur; o yüzden de demiryoluna yatırım yapmak gerekiyor.” 

Çalışmalar devam ediyor

18 lojistik kurulması yönündeki çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldırım, “5’i tamamlandı. 13’ü inşa halinde, ana hatlardan fabrikaya bağlantı yapıyoruz. Yurtiçi taşımacılığında yükü demiryoluna kaydıralım, trafik güvenliğini artıralım ve taşımacılık maliyetlerini düşürelim. Demiryolunun vazgeçilmez olduğunu ve ülke bağımsızlığı kadar önemli olduğunu biliyoruz” dedi.

Özel sektör de işletecek

Bakan Yıldırım, demiryollarının özel sektöre açılmasıyla ilgili soruları, “Yeni Demiryolları Kanun Tasarısı TBMM’ye sevk edildi. Demiryollarını artık özel şirketlerin de kullanımına açıyoruz. Artık altyapıyı
herkes kullanabilecek, ama işletmeye Demiryolları devam edecek. Demiryollarının yanı sıra belirli güzergahlarda yük taşımacılığı, yolcu taşımacılığı yapmak isteyenler de Demiryolları Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün vereceği izinler çerçevesinde işletmecilik yapabilecekler. Yol ücreti vermek suretiyle trenini, vagonunu, lokomotifini kendi temin edecek ve taşımacılığını gerçekleştirecek. Yerli firma olmak zorunda” şeklinde cevapladı. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159