Körfez Ulaştırma demiryolu filosunu genişletiyor

Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren iştiraki Körfez Ulaştırma A.Ş., TÜLOMSAŞ -Wabtec işbirliğikapsamındaüretilenbeş adet dizel-elektrikli PowerHaul® serisi lokomotifi teslim aldı.Yeni lokomotifler üstün verimlilik, güvenilirlik ve çekiş gücü sağlıyor.

banner114
DEMİRYOLU 27.07.2019, 10:44 27.07.2019, 10:47 Taşıma Dünyası
Körfez Ulaştırma demiryolu filosunu genişletiyor

İki yıl önce TCDD’nin ana hatlarını kullanma lisansı vermesiyle demiryolu taşımacılığına başlayarak Türkiye’nin ilk özel demiryolu işletmecisi olan Körfez Ulaştırma A.Ş., Wabtec’ten aldığı beş yeni lokomotifle Tüpraş rafinerileri ve bağlantılı akaryakıt terminalleri arasında ürünlerin daha hızlı ve verimli taşınmasını sağlayacak.

Dizel-elektrikli lokomotifler,ABD merkezli demiryolu ekipman üreticisi Wabtec’in stratejik bölgesel iş ortağı olan TÜLOMSAŞ tarafından Eskişehir fabrikasında üretildi. Ürünlerin teknolojisini ve tasarımlarını Wabtec; yerel üretimini, montajını ve son testlerini ise TÜLOMSAŞ gerçekleştirdi.

Operasyonların genişlemesine paralel olarak lojistik faaliyetlerinin gücünü ve verimliliğini artırdıklarını belirten Körfez Ulaştırma A.Ş. Genel Müdürü Tufan Başarır, “Filomuza beş yeni lokomotifin katılmasıyla, ürünlerimizirafinerilerimiz ve akaryakıt terminallerinden daha verimli ve hızlı bir şekilde taşıyarakmüşterilerimizin ihtiyaçlarını daha etkin bir şekilde karşılayabileceğiz” dedi.

Wabtec Rusya/BDT/Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Genel Müdürü Gökhan Bayhan “Türkiye’deyıllara dayanan bir iş ortaklığımız var. Wabtec olarak, lokomotiflerin faaliyete başlamasıyla birlikteyaşam döngüleri boyuncaen iyi şekilde hizmet verebilmeleri için gereken desteği ve teknik uzmanlığı da sağlayacağız” dedi.

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcıi se“Bilgi birikimimiz, nitelikliinsan kaynağımız ve yetkinliklerimizleson teknolojiye sahip lokomotiflerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretimimizle, yan sanayinin gelişimine ve ekonomimiz için katma değer oluşturulmasına da katkı sağlıyoruz” dedi.

Körfez Ulaştırma A.Ş.,TÜLOMSAŞ ve Wabtec; lokomotiflerin üretimi için verilen siparişi 2018’inEylül ayında InnoTrans fuarındaduyurdu. Gerçekleştirilen teslimatla, Körfez Ulaştırma A.Ş.’nin beş kiralık lokomotiften oluşan filosunun büyüklüğü ikiye katlanmış oldu.

En yüksek düzeyde performans sergileyen, ortaağırlıkta lokomotifleri kapsayanPowerHaul lokomotif serisi, BA Evre IIIa emisyon şartlarına ve TSI karşılıklı-çalışırlık (interoperability) standartlarına uygunluk gösteriyor. İleri teknolojili,common-rail yakıt enjeksiyon sistemini içeren, 16 silindirli, 3700 HP PowerHaul P616 motorla donatılmış olan yüksek elektrik gücüne sahip lokomotifler yakıt tüketiminde yüzde 18 azalma sağlıyor. Ayrıca, yüksek-performanslı AC çekiş-kontrol teknolojisi ve münferit aks-kontrol özelliğiyle daha üst düzeyde güvenilirlik ve çekiş gücü sunuyor.


Tüpraş

Dört rafinerisinde yıllık 30 milyon tonluk ham petrol işleme kapasitesine sahip olan Tüpraş; deniz taşımacılığındaki bağlı ortaklığı Ditaş, demiryolu taşımacılığındaki bağlı ortaklığı KUAŞ (Körfez Ulaştırma A.Ş.) ve akaryakıt dağıtım sektöründeki iş ortaklığı Opet ile Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi ve rafinaj sektöründeki ilk ve en büyük üreticisi konumundadır.
Avrupa'nın 7'inci büyük rafinerisi olan Tüpraş; dağıtım, deniz ve demiryolu taşımacılığı ve ticaret faaliyetleri ile entegre bir petrol şirketi olarak hizmet vermektedir. Hisselerinin %49’u Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.
Türkiye genelinde 45 çeşit petrol ürününün tedarikini sağlayan Tüpraş’ın doğrudan satış yaptığı müşteriler arasında akaryakıt, LPG, ihrakiye, madeni yağ dağıtım firmaları, petrokimya ve boya sanayi ile çeşitli devlet kurumları yer almaktadır.

Körfez Ulaştırma A.Ş.

Tüpraş'ın %100 bağlı ortaklığı olan Körfez Ulaştırma A.Ş. Türkiye'nin ilk özel tren operatörüdür. Tüpraş ürünlerinin demiryolu ile taşınması amacı ve Türkiye’de demiryolu yük taşımacılığında büyüyerek önemli bir rol oynamak vizyonu ile kurulmuştur. KörfezUlaştırma A.Ş., Tüpraş/Körfez Ulaştırma A.Ş. sahipliğindeki 439 vagon ve kiralanmış diğer vagonların yanında, TCDD'den (Türkiye Devlet Demiryolları) kiralanan beş dizel lokomotif ile Aralık 2017'de demiryolu faaliyetlerine başlamıştır.

Wabtec Corporation 

Wabtec Corporation, demiryolu yük ve transit taşımacılığında ekipman, sistem, dijital çözüm ve katma değerli hizmetlerinönde gelen global sağlayıcısıdır.Wabtec, GE Transportation ve FaiveleyTransport'un yaklaşık 4 asırlık ortak deneyimine dayanan şirket, dijital demiryolu ve transit ekosistemlerinde üstün uzmanlığa, teknolojik inovasyonavedünya standartlarında üretimve hizmet yetkinliğinesahiptir. Yük portföyünde kapsamlı bir lokomotif yelpazesi, yazılım uygulamaları ve Pozitif Tren Kontrolü (PTC) dahil olmak üzere çok sayıda kritik görev kontrol sistemi bulunmaktadır. Transit portföyü, dünyadaki hemen her büyük demiryolu transit sistemine yüksek mühendislik sistemleri ve hizmetleri sağlayarak, otobüsler ve trenlerle ilgili tüm segmentlerde entegre komponent çözümleri sunar. Demiryolları ve transit alanındasektöründe lider portföyünün yanı sıra, Wabtec madencilik, denizcilik ve endüstriyel çözümlerde deöncü konumdadır. Wabtec'in dünya genelindeki tesislerinde yaklaşık 27.000 çalışanı bulunmaktadır. www.WabtecCorp.com

TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.)


Türkiye'nin tek lokomotif tedarikçisi olan TÜLOMSAŞ, üretim ve bakım konusunda köklü bir tecrübeye sahiptir. Tesis 1894 yılında lokomotifler için bakım ve onarım atölyesi olarak açılmıştır.Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) bağlı şirketi olan TÜLOMSAŞ, bir asırdan fazla bir süredir Türkiye'nin tüm lokomotif ve vagon ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Orta Doğu ve Balkanlar'daki en büyük ve modern lokomotif ve yük vagonu üreticisi olmanın yanı sıra ağır sanayide önemli bir oyuncu haline de gelmiştir. TÜLOMSAŞ 1986 yılında Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. olarak yeni bir kimlik kazanmıştır. Bugün TÜLOMSAŞ, TCDD'nin ve Türkiye'deki diğer kuruluşların lokomotif ve yük vagonu ihtiyaçlarını karşılarken küresel pazarda ihracat yoluyla rekabet gücünü artırmaktadır. Bugüne dek 900 lokomotif, 650 dizel motor ve 11.000 yük vagonu üretmiştir. Yıllık 100'den fazla lokomotif, 1.500 adet bojili yük vagonu ve 100 değişik tipte dizel motor üretim kapasitesi olan TÜLOMSAŞ, Türk ağır sanayinin lokomotifi olarak kabul edilebilir. Eskişehir'de faaliyet gösteren TÜLOMSAŞ, 1.500 kişiyi istihdam etmektedir. www.tulomsas.com.tr/

 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159