Rusya ve Çin’e gidecek ihracat trenleri Ankara’dan yola çıktı

banner113

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinden Türkiye-Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova arasında işletilecek ilk blok ihracat treni ve yeni Türkiye-Çin ihracat treni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı tören ile Ankara Gar’dan yola çıktı.

banner114
DEMİRYOLU 29.01.2021, 16:41 Erkan YILMAZ
Rusya ve Çin’e gidecek ihracat trenleri Ankara’dan yola çıktı

Rusya’ya uğurlanacak trenin Bakü-Tiflis-Kars hattını kullanarak Moskova’ya kadar yaklaşık 4 bin 650 Kilometre yol kat edeceğini belirten Bakan Karaismailoğlu “Proaktif politikalarla dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olan ülkemiz, Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline gelmiştir” dedi.

“Kararlı adımlarımız sayesinde lojistik güç olduğumuzu ortaya koyduk”

Türkiye ile Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova arasında işletilecek ilk blok ihracat treni için düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Bakan Karaismailoğlu, 2020 yılını Demiryolu Reform ilan ettiklerini anımsatarak; şunları söyledi: “Demiryollarımıza yeni hatlar kazandırmak, mevcut hatlarımızı rehabilite etmek ve Türkiye’yi hem insan hem de yük taşımacılığında dünyanın demiryolu köprüsü haline getirmek üzere yola çıktık. Pandeminin başlangıcından itibaren bu kararlı adımlarımız sayesinde Avrupa ve Asya arasında durağanlaşan dünya ticaretinin, kesintisiz olarak devamını sağlayan bir lojistik güç olduğumuzu ortaya koyduk. Bugün de geçtiğimiz Aralık ayı içerisinde, Bakü Tiflis Kars demiryolu hattı ve orta koridor üzerinden Türkiye ile Çin arasındaki seferlerini başarıyla tamamlayan ihracat trenlerimizin ardından, Ankara’dan Rusya’nın Başkenti Moskova’ya yollayacağımız ilk blok ihracat trenimizin mutluluğunu yaşıyoruz”

“Demiryollarına sahip çıkışımız yeni değil”

“Demiryollarına sahip çıkışımız yeni değil” diyen Bakan Karaismailoğlu, Demiryollarını 2003 yılından itibaren devlet politikası olarak ele aldıklarını ve son 18 yılda demiryolu altyapısının gelişmesi için 171,6 milyar lira yatırım yaptıklarını dile getirdi. Bakan Karaismailoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:“11 bin 590 km uzunluğundaki konvansiyonel demiryolu hattımızın tamamını yeniledik. Bin 213 kilometre yüksek hızlı tren hattı yaptık ve ülkemizi dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı yüksek hızlı tren işletmecisi ülke seviyesine yükselttik. 405 kilometre uzunluğundaki Ankara-Sivas YHT hattımızı hizmete vermek yolunda sona yaklaştık. Şu anda tren performans testlerine başlamış durumdayız. Ankara-Sivas YHT hattımızın yanı sıra toplam 3 bin 872 km demiryolu hattı yapım çalışmalarımız da başarıyla devam ediyor.”

“Dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olduk”

Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayarak devasa bir ulaşım ağı oluşturulmasını amaçlayan “Tek Kuşak Tek Yol Projesi”nin Türkiye açısından çok önemli bir proje olduğunu anımsatan Bakan Karaismailoğlu, bunu bir fırsat olarak değerlendirdiklerini dile getirdi. Karaismailoğlu, “Proaktif politikalarla dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olan ülkemiz, Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline gelmiştir. Bu kapsamda Bakü Tiflis Kars demiryolu hattı ve 150 yıllık rüyamız Marmaray ile Uzak Asya’dan Batı Avrupa’ya; Pekin’den Londra’ya uzanan İpek Demiryolu hayalini gerçeğe dönüştürdük. Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hattı üzerinde Bakü’den Kars’a ilk seferini yapan tren dünya demiryolu taşımacılığına yeni bir yön vermiştir. 30 Ekim 2017’de faaliyetlerine başlayan bu hat, Asya ve Avrupa arasında demiryolu yük taşımacılığı alanında yeni bir çağ başlatmıştır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Çin ile Türkiye arasındaki yük taşıma süresini 1 aydan 12 güne, asrın projesi Marmaray’ın bu hatta entegre olmasıyla da Uzak Asya ile Batı Avrupa arasındaki süreyi 18 güne düşürmüştür” ifadelerine yer verdi.

“Moskova’ya kadar 4 bin 650 Kilometre yol kat edecek”

Rusya’ya uğurlanacak trenin Bakü-Tiflis-Kars hattını kullanarak Moskova’ya kadar yaklaşık 4 bin 650 Kilometre yol kat edeceğini belirten Bakan Karaisamiloğlu, şunları söyledi: “Ülkemizde üretilen 3 bin 321 adet bulaşık makinesi, ocak ve fırın, 15 adet vagona yüklenen 15 konteyner içerisinde Rusya Federasyonu Vladimir Bölgesine taşınacaktır. Daha önce denizyolu ve karayoluyla yapılan bu taşımanın demiryolu ile yapılıyor olması, Türkiye’de demiryolu alanındaki atılımların ve demiryolu işletmeciliğimize duyulan güvenin sonucudur.”“Bildiğiniz gibi artık Çin’e düzenli bir şekilde ihracat trenlerimizi gönderiyoruz. Çin trenlerimizin bir yenisi daha bugün yola çıkıyor. Trenimizle, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Çin’e ihraç edilecek bin ton boraks madeni 42 konteyner içerisinde Çin’in X’ian şehrine taşınacak. Eti Maden Boraks ihracat yüklemesini Kırka Bor Değirmenözü İltisak Hattında yapıyoruz.”

“Seferler 2021 yılı içerisinde artarak devam edecek”

Yük taşımacılığının artırılması amacıyla fabrika, liman, organize sanayi bölgeleri gibi yük potansiyeli olan merkezlerde demiryolu bağlantısının sağlanması amacıyla iltisak hatlarına büyük önem verdiklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, 83,51 kilometre uzunluğunda 5 adet iltisak hattının yapımının devam ettiğini anımsattı.Karaismailoğlu, “Çin’e ulaşan trenlerimiz gibi Moskova’ya varmak üzere yola çıkan trenimizin de yolculuğunu hiçbir sorun yaşamadan başarı ile tamamlayacağına canı gönülden inanıyorum. Her iki ülkenin ihracat ve ithalatçılarının ürünlerini demiryolu üzerinden güvenle taşıması ve böylelikle ticari ilişkilerimizin güçlenmesi elbette iki taraf için de son derece önemli. Ancak biz bu taşımaları sadece ticari bir faaliyet olarak görmüyoruz. Ticaret ve alışveriş, Türkiye ile Rusya arasındaki çok boyutlu ilişkilerin en önemli unsurlarından biri olmakta ve iki ülke arasındaki dostluk köprülerini de güçlendirmektedir.2021 yılı içerisinde artarak devam edecek seferler ile bu dostluk daha da perçinlenecektir” diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159