İDO'dan halat açıklaması

banner113

İDO, Sirkeci Araba Vapuru İskelesi'nde yaşanan kazayla ilgili açıklama yaptı.

banner114
YOLCU-DENİZYOLU 17.03.2014, 11:25 20.03.2014, 11:07 Taşıma Dünyası
İDO'dan halat açıklaması

İDO Basın Müşavirliği, Sirkeci Araba Vapuru İskelesi'nde yaşanan kazayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamayı aynen veriyoruz.

Bugün medyada yer alan bazı haber ve yorumlarda, 15 Mart 2014 Cumartesi günü Sirkeci Araba Vapuru iskelesinde meydana gelen kazayla ilgili olarak, kamuoyunu yanıltıcı bazı iddialara yer verilmekte olduğunu üzülerek fark etmiş durumdayız.

İDO olarak her şeyden önce,  söz konusu kazadan ve hastaneye kaldırılan yolcularımızdan Ece Su Yılmaz’ın hayatını kaybetmiş olmasından çok büyük bir üzüntü duyduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kederli aileye bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Acıları acımızdır. Hastanede tedavi süreci devam eden Şaziye Güleren’e de acil şifalar diliyoruz. 

İkinci olarak, kazayla ilgili gerek yargı boyutuyla gerekse kazanın oluş biçimi ve nedenlerini tümüyle açığa çıkaracak şekilde teknik boyutuyla resmi makamların çalışma, araştırma ve soruşturmaları devam etmektedir. İDO olarak elimizdeki tüm bilgi ve belgeleri bu kurumlarla paylaşarak araştırmaların sonucunu bekliyoruz ve bunlar tamamlanmadan bir açıklama yapmayı doğru bulmuyoruz. İlgili araştırma ve soruşturmaların sonuçlarının belli olmasından sonra, İDO olarak gereği neyse bunu derhal yerine getireceğimizin bilinmesini istiyoruz.  

Ancak belirttiğimiz gibi bugün bazı yayın organlarında yer alan iddialar, belli konularda açıklama yapmamızı zorunlu kılmıştır:

Birincisi, bu iddialarda İDO’nun bu hattaki gemilerini halat bağlamaksızın yanaştırması eleştiri konusu yapılmakta, bunun güvensiz olduğu iddia edilmektedir. Oysa bu hattaki gemiler çok uzun yıllardır, bu iskeleler ve gemi tipleri için çok daha güvenli olan makine gücüyle yanaşma prensibine göre yanaşmaktadırlar, dünyanın benzer hizmeti veren denizcilik kurumlarında da bu gemi tipleri ve iskele koşullarında bu yöntem uygulanmaktadır. Daha teknik ayrıntısıyla bakıldığında, arabalı vapurların taşıdıkları araçları indirme bindirme süreçlerinde fribord yüksekliklerinin sıklıkla değişmesi nedeniyle, halat bağlanması koşullarında ani kuvvetlerin oluşması sonucu ve çevreden geçen gemilerin de dalgalarının oluşturduğu ilave yüklerle halat kesilmesine bağlı olarak yolcuların zarar görmesine ve geminin istemsiz hareketi gibi yüksek risklere sebebiyet verebileceği öngörülmektedir.  Bu yüzden makine gücüyle yükleme boşaltma operasyonu yapmak - yakılan yakıt nedeniyle daha maliyetli olmasına rağmen - daha güvenli olduğu için bu hattımızda tercih edilmektedir. 

İkincisi, yine aynı iddialarda İDO personelinin çalışma süreleriyle ilgili olarak özelleştirme sonrasında değişiklik yapıldığına dair bazı spekülasyonlara yer verilmektedir. Oysa özelleştirme öncesi ve sonrası yapılan vardiya düzenlemelerindeki günlük çalışma sürelerinde ve günlük bazda kaptan/baş mühendis sayılarında hiçbir değişiklik olmamıştır. Öte yandan İDO, Deniz İş Kanunu’nda belirtilmiş bulunan çerçevede, personelinin vardiya düzeninde zaman zaman değişikliklere gitmektedir. Şirketimizin Sirkeci – Harem ve Pendik – Yalova hattında çalışan arabalı vapurlarında Deniz İş Kanunu’na uygun olarak günde 8 saat, haftada 48 saat ve 1 gün hafta tatili prensibine uygun olan çalışma sistemi uygulanmaktadır. 

Son olarak, kurumumuz ulaşım alanında üstlendiği görevine ilave olarak sektöre kalifiye personel yetiştirilmesi hususunda da etkin rol alan, sektöründe örnek ve okul mahiyetinde bir kurumdur.

Denizcilik sektörümüzün örnek kuruluşu İDO olarak, adli, teknik ve idari süreçlerin sonucunda daha geniş bir değerlendirmeyi sizinle paylaşabilmeyi umuyoruz.

Saygılarımızla bilginize sunarız.

İDO Basın Müşavirliği 


17 MART 2014 tarihli BASIN AÇIKLAMASI

İDO, Sirkeci Araba Vapuru İskelesi'nde yaşanan kazayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Sirkeci Araba Vapuru İskelesi’nde dün yaşanan kazayla ilgili son durumu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Hâlihazırda olayla ilgili teknik ve adli soruşturma süreçleri devam etmektedir. Ulaştırma Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu Üyeleri bugün itibarıyla İstanbul’a gelmiş ve İstanbul Liman Başkanlığı ile birlikte tahkikatlarına başlamış bulunmaktadır. Ayrıca konuya ilişkin olarak Cumhuriyet Savcılığı’nı
n soruşturması da devam etmektedir. İDO olarak elimizde bulunan tüm bilgi ve görüntüleri yetkili makamlara teslim etmiş bulunuyoruz. Resmi incelemenin tamamlanmasının ardından inceleme sonuçlarını kamuoyuna açıklayacak ve raporun gereklerini yerine getireceğiz. Yaşanmış olan kazadan ve yolcumuzun ölümünden dolayı üzüntümüz büyüktür.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159