20.03.2017, 12:39

Dijitalleşeceğiz...

Suriye'nin bir kasabası, 6 yıllık terörün sonunda  dünyanın en önemli jeopolitik kasabası oldu. Bakalım bu kasabadakilere; Rusya'nın kendisi, Türkiye'nin kendisi, ABD'nin taşeronları, İran, kimin görevlisi olduğu çözülemeyen IŞİD ve tabii, ülke sahibi Esad. Birbirine dirsek teması kadar yakın ama kontrollü. 
Bu kasaba hakkında varılacak uzlaşma, bundan daha önemli olacak öbür kasaba hakkındaki uygulamayı belirleyecek. Bu iki kasaba üzerinde başarılacak uzlaşma Suriye'de hayatı normale yönlendirecek. Tersi olursa eğer, Suriye'ye uzaklardan gelenlerin hayatı da anormalleşecek. Yani nefeslerimizi tutma zamanlarındayız.
*  *  *
Amerika'nın yeni yönetimi, iş yapmayı kolaylaştırmak için vergileri azaltacak.
Vatandaşına iş ve gelir sağlamak için yol, köprü benzeri işlerle devlet harcamaları yapacak, ekonomiyi açacak. Bu adımlar doları zayıflatıyormuş ve de bu işler zayıf dolar ile oluyormuş. Merkez Bankasının bu yıl muhakkak faiz arttıracağı söyleniyor. İşi bilenler bu konuda yüzde 100 emin. 
Faiz artınca da dolar kuvvetleniyor ve ekonomiler yavaşlıyor. Merkez bankaları operasyonda bağımsız, stratejide yönetimlerle uyumlu. Bu konuda elbette yönetimin sözü geçecek. Faiz arttı. Ama hayret, dolar düştü, tersine hareket oldu. Bilenler bile hayret içinde, sessiz...
*  *  *
Kendimize bakarsak:
Dijitalleşme verimliliği arttırıyor. Taşıma dünyası da dijitalleşecek! Yükleri, kamyonları, sürücüleri, sigortaları, ödemeleri, tahsilatı, taşıyanların performanslarını dijital ortama toplamışlar, TIRPORT sitesi var. Boş bekleyen ya da boş dönen kamyon kalmayacak. 
Boş bekleyen otobüslerin yazılı olduğu bir site de var, OTOBÜS BANKASI. İşsiz otobüsler orada yazılı. 
Taksilerin tamamı bir tek dijital merkeze yazılacak ve boş bekleyen ya da boş gezen taksi olmayacak trafikte. İBB projesi. Ödemeler yazarkasa-POS ile olacak. 
Biletler dijital ortamda satılacak. Yolcular kullanacağı taşıma türlerinin hepsinin biletini tek noktadan alacak.
Bu uygulamalara dahil olmak için araçlarda elbette bir iletişim altyapısına, uyumlu bilgisayara ihtiyaç var ki bunun da halen pek çok dijital çözümü kullanımda.
Böylece doğru veriler elde edilecek, isabetli planlamalar yapılacak, gerçekçi raporlar çıkacak, gerçek rekabet oluşacak. Taşıma dünyası da dijitalleşecek. 
*  *  *
Karşılaştırmamız da dijitalleşme konusunda olsun: 1liralık dijital yatırım, 3,6 liralık mili gelir artışı yaratıyor, dikkat.
42 bin şirketin dijitalleşme ortalaması yüzde 53. 26 büyükşehir belediyesi ortalama yüzde 55. Belediyeler şirketlerden (2 puan) daha dijital. En dijital belediye yüzde 91 ile Malatya.
Sizin şirketiniz yüzde kaç dijital, ölçtürün!
Verimli haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159