21.05.2018, 12:26

Ekonomik sıkıntılar büyüyor

İslam âleminin mübarek Ramazanını kutluyorum. Ramazan ayının İslam âlemine ve tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum. Maalesef İslam âlemi için çok sıkıntılı bir dönem. Emperyalist güçlerin Ortadoğu’daki eylemleri artarak devam ediyor. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in Başkent olarak ilan etmesinin ardından orada yaşanan olaylar, ölenler bunlardan ders çıkarılması gerekiyor. Eğer birlik ve beraberlik içinde olursak bu olayların seyri değişecek. Ancak İslam âleminde bir akıl tutulması var. Bir bakıyorsunuz Arabistan ve Mısır ABD ile hareket ediyor. Türkiye Katar ile yalnız kalıyor. 

Petrol ve kurun baskısı 
Bütün sıkıntıların yanı sıra emperyalist güçlerin hamleleriyle ekonomik sıkıntılar büyüyor. Dolar ve Euro artıyor. Petrol fiyatları artıyor. Sektörü bekleyen sıkıntıların başında ise petrol fiyatlarında durmak bilmeyen artışlar var. Maliyetler katlanarak artıyor. Biz petrol fiyatlarında vergi yükünün azaltılmasını istiyoruz. ÖTV, KDV çarpanından doğan farkı kaldırsalar yüzde 20 seviyesinde bir indirim imkanı sağlanır. Artık 5-10 kuruş indirimler sektöre yetmiyor. Petroldeki maliyetler enflasyonu da tetikliyor. 

Köprü ve otoyol maliyeti 
Tabii, sektörün sıkıntısı petrol ile de kalmıyor. Köprü ve otoyolları fiyatlarına bu kur artışlarının nasıl yansıyacağı da sektörün önünde çok ciddi bir tehdit olarak duruyor. Çünkü yeni yapılan köprü ve otoyollardaki fiyat ayarlamaları dolara bağlandı. 1 Ocak 2018’e 3.77 kuruş olarak başlayan dolar, bugün 4.45 seviyelerinde. Yıl sonunda muhtemelen 5 lirayı bulacak gibi. İnşallah olmaz, ama bugünkü artış bile köprü ve otoyollara yansıtıldığında, sektör bu maliyet yükünü taşıyamaz. 

Yükün hafiflemesi 
Sektörün üstündeki akaryakıt ve köprü ve otoyol maliyet baskısının azaltılması lazım. Köprü ve otoyollara yönelik farklı bir uygulamaya gidilebilir. Burada otoyolları yapan şirketlere yeni bir süre uzatımı gündeme getirilerek bu maliyet yükü hafifletilebilir. Özellikle bu konuda bir uygulama yapılmasını bekliyoruz. Bu, hem bütçeyi hem de kullanıcıyı rahatlatır. Bugünkü iktidardan ve 24 Haziran sonrası oluşacak iktidardan bu düzenlemeyi yapmasını bekliyoruz. 

Dolar yerine TL 
Köprü ve otoyollarımız bizim milli değerlerimizdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, her zaman yerli ve milli ifadesini kullanıyor. Yerli paramızın yerli ve milli yatırımlarımızda kullanılmasında yarar var. Otoyolların borçlanmasının dolar ile olduğunu biliyoruz. Ama bu ayarlamanın yapılabileceğine de inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, ortaya bu konuda bir irade koyarsa çözüm bulunur. Köprü ve otoyollarda milli paraya dönülmesi şart. 

Olumsuzluklarla başlıyor
Yaşanan bu olumsuzlarla birlikte sezona giriyoruz. Sektörde haksız ve yıkıcı rekabetin son bulması çok büyük önem taşıyor. Sefer kısıtlamasına gidilmesi ve hat esasının mutlaka gelmesi gerekiyor. Sektörde birçok kez gündeme getirdiğimiz yıldızlama sisteminin bir an önce hayata geçmesi ve bilet fiyatlarının sunulan hizmet yapısına, aracın modeline, 2+1 koltuklu veya ekranlı olup olmasına göre belirlenmesi artık bir zorunluluk. Sektörümüz aklını ve iradesini ortaya koyup artan maliyetlere göre planlamasını yapmalı. Bireysel otobüsçüler kalmadığı için çok yüksek fiyatlarla araçlar kiralanıyor. 

Hat esası düzenlemesi 
Bakanlığın da herkese istediği hatta istediği saate sefer açmasını önleyecek hat esası düzenlemesi getirmesi gerekiyor. Bu, ülke ekonomisini de koruyacak. Yakıtın boşa kullanımının önüne geçecek. Kârımız artık gelirlerimizin içinde saklı. Sektörümüz acente ve servis yükünden kurtulmaya yönelik çalışmalar da yapmalı. 

Kayseri örneği
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mustafa Çelik ile görüştüm. Haziran ayında 117 bilet satış noktasının kapatılarak 6 noktada tüm taşıma modlarına bilet satışı ve transfer merkezini hayata geçirmeye yönelik çalışma hakkında bilgiler verdi. Servisler ücretli ve ortak olacak. Kayseri modelini Türkiye geneline yaymamız gerekiyor. Ekonomik koşullar can güvenliğini de tehdit ediyor. Sektörümüzdeki sosyokonomik çöküntü nedeniyle sürücüye iyi ücret verilmiyor, iyi sürücü yetişmiyor bunun için de kazalar artıyor. 

İftarımız 24 Mayıs’ta 
24 Mayıs akşamı Lütfi Kırdar Kongre Merkezi içindeki Borsa Restaurant’ta iftar yemeğimiz var. Bunu TOF ve TTDER olarak veriyoruz. Yine aynı gün TOFED Konferans Salonu’nda Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ve sektör mensuplarının katılımı ile U-ETDS sisteminin tanıtımına yönelik bir toplantı gerçekleştirilecek. Ekim ayına kadar bu tür toplantılar devam edecek. U-ETDS denetim sistemini anlatan bir kitapçık da hazırlayacağız. U-ETDS sistemi çok istediğimiz hat esası düzenlemesinin ve verimliliğin sağlanmasının temel noktasını oluşturacak.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159