banner69

EPDK: Akaryakıt indirimleri gündemimizde değil

banner113

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, Akaryakıt indirimlerinin kaldırılması konusunda böyle bir talebin olduğunu, ancak kurum olarak bu indirimlerin kaldırılması ile ilgili bir çalışmalarının olmadığı söyledi. Yılmaz, ayrıca taşımacılara sunulan bu imkanlardan memnuniyet duyduklarını da ifade etti.

banner114
ENERJİ 18.12.2017, 12:57 18.12.2017, 13:06 Taşıma Dünyası
EPDK: Akaryakıt indirimleri gündemimizde değil
Taşımacıların akaryakıt sektöründe aldığı indirimlerin kaldırılmasına yönelik bir düzenlemenin hazırlandığına yönelik haberlerin çıkması sonrasında TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, TOF Başkan Yardımcısı Tahsin Yücefer, TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon’dan oluşan heyet, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz’ı ziyaret etti.

Bayi mecbur tutulmasın 
Taşıma Dünyası’na açıklamalarda bulunan TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, “Akaryakıt indirimlerinin kaldırılmasına yönelik düzenlemelerle ilgili görüşlerimizi içeren dilekçeyi EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz’a sunduk. Bu ziyaretimizde İSTAB adına Levent Birant da yer alacaktı, ama programı uymadı. Ancak dilekçemizde İSTAB’ın imzası da yer aldı. Biz dilekçemizde 2015 yılında akaryakıt bayilerinin üye olarak yer aldığı ilk kez PÜİS ve TABGİS tarafından dile getirilen akaryakıt indirimlerinde dağıtıcı firma ile taşımacı sivil toplum örgütlerinin yaptığı anlaşmalarda bayilerin bu anlaşmada yer alma mecburiyetinin kaldırılmasına yönelik taleple ilgili görüşümüzü ifade ettik. Bayilerin bu anlaşmada yer almasının engellenmesi, alınan indirimlerin yarısının bitmesi demek, bu iş olmasın demek anlamına geliyor. Dolayısıyla bu indirim kartlarının cazibesi kalmayacak. Bu indirim kartları sadece sivil toplum örgütleri ile şirketler tarafında yapılıyor. Dünyanın en pahalı akaryakıtını ve en yüksek vergi dilimini ödüyoruz. Ayrıca ÖTV’nin de KDV’sini ödüyoruz. Sivil toplum örgütleri bu yüksek maliyetlerle mücadele edebilmek için taşımacılara bir miktar indirim sağlama çalışmaları yürütüyor. Biz bu indirimlerin devlet tarafında desteklenmesini beklerken ve bu kaçak akaryakıt konusunda katkı sağlayacakken bu indirimlerin kaldırılma talebinin yanlışlığını ifade ettik” dedi. 

Böyle bir çalışmamız yok 
Mevlüt İlgin, EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz, görüşmemizde böyle bir talebin olduğuna ancak kurum olarak bu indirimlerin kaldırılması ile ilgili bir çalışmalarının olmadığı söyledi. Ayrıca Yılmaz, taşımacılara sunulan bu imkanlardan memnuniyet duyduklarını da ifade etti. 

Anlaşmalar şeffaf olsun 
PÜİS ve TABGİS’in bu anlaşmaların şeffaf olması konusunda taleplerine destek verdiklerini belirten İlgin, “Ticari sırların izin verilebildiği ölçüde paylaşılması talebini biz de destekliyoruz. Ama bu anlaşmalar gayet şeffaf. İsteyen bayi bu anlaşmalara ulaşabiliyor. Buna bir engel yok. Nasıl PÜİS Başkanı Sayın İmran Okumuş, nasıl bayileri savunuyorsa, biz de otobüsçülerin haklarını savunmak durumundayız. Bayilerle ana dağıtıcılar arasındaki haksızlıklar varsa bunun yolu indirimlerin kaldırılması olmamalı. Eğer bu indirimler kaldırılırsa sistemli şekilde yürüyen yapı daha kontrolsüz bir hale gelecektir. Maliyetleri artan taşımacılar başka bir arayışlara gider. Biz Enerji Bakanlığı’na da başvurup bu indirim kartlarının yasal bir yapıya kavuşturulmasını talep edeceğiz. Böylece kaçak akaryakıt ile de çok etkin bir şekilde mücadele edilebilecek” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159