banner69

HGS Geçişlerinde Dikkat!

banner113

HGS gişelerinden yapılan geçişlerde sık sık sorunlar yaşandığı ve cezai işlemler ile karşı karşıya kalındığı bilgisi alınmaktadır. Geçiş işlemlerinden sorun ile karşılaşılmaması adına aşağıda yer alan hususların dikkatli şekilde uygulanması ve geçmiş döneme ilişkin sorgulamaların düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

banner114
FAYDALI BİLGİ 03.12.2014, 12:42 03.12.2014, 14:38 Taşıma Dünyası
HGS Geçişlerinde Dikkat!
Geçmiş Dönem İhlallerine İlişkin Yapılacak İşlemler 
 
Geçmiş döneme ilişkin geçiş ihlalleri ile ilgili firmalara gelen cezai işlem tebligatları ile ilgili olarak, Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre cezai işlem tebligatlarının ve araç ruhsatlarının Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü hitaben bir dilekçe ekinde 312 - 384 31 28  faks numarasına ya da [email protected]  e-mail adresine iletilmesi ve 0312 384 31 41 (20 hat) telefon numarası üzerinden iletişime geçilmesi halinde, geçiş ihlaline ilişkin gönderilen evraklarda gerekli incelemeler yapılarak ve geçişin yapıldığı gün içinde yeterli bakiye bulunuyor olması halinde cezalar iptal edilerek geçiş ücreti düşümü yapılıyor.
 
Söz konusu cezai işlemler ile karşılaşmamak adına, Çekici ve Römorklara ayrı ayrı HGS alınması gerekmektedir. Böylece Çekicinin HGS’sinin okunmadığı durumlarda kamera kaydı üzerinden Römorkun plakasına kayıtlı HGS hesabından düşüm yapılacak ve cezai işlem uygulanmayacaktır.
 
HGS işlemleri ile ilgili diğer tüm detaylar aşağıda yer almaktadır.

Araç Sınıfları Nelerdir? 
 
Köprü ve otoyollarda araçlar 5 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 1. sınıf araç olarak HGS ye abone olabilir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS Elektronik etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda, sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin HGS hesapları Kara Listeye girecektir. Taşımacı firmalarımızın alması gereken HGS sınıfları 4 ve 5. Sınıf araçlara ilişkin HGS kartlarıdır.
 
Ağır Vasıtaların HGS Aboneliklerinde Ücretlendirme Nasıl Yapılır? 
 
Ağır vasıta araçlar, maksimum aks(dingil) sayısına göre HGS etiketi alacaklardır. Geçiş sırasında dingil kaldırılırsa sistemde ‘’Akıllı Sınıflandırma’’ çalışacak ve yere değen dingil sayısına göre otomatik ücretlendirme yapılacaktır.
 
Çekici ve Dorselerden Oluşan Ağır Vasıta Araçlara HGS Üyeliği İşlemleri Nasıl Yapılır?
 
TIR türündeki araçlarda kullanılacak olan HGS cihazının Çekici ve Römork ile birlikte kullanılabileceğinden; Çekici ve Römorkun toplam maksimum aks adedine göre HGS cihazı bankadan, PTT’den talep edilmelidir.

Bazı gerekli durumlarda aks kaldırarak yapılan geçişlerde sistemde ‘’Akıllı Sınıf’’ sistemi sayesinde yere değmeyen aksın ücretini alınmayacaktır. Bu nedenle HGS kullanıcıların aracının maksimum dingil sayısına göre HGS cihazı almasında herhangi bir maddi kayıpları söz konusu değildir.
 
HGS’ yi kullanacak olan tüm Çekicilere ait HGS etiketlerinin aktif bir şekilde çalışması, giriş/çıkış gişelerinden geçerken okunması ve şerit çıkışının sol tarafından yer alan trafik ışığının YEŞİL sinyalini vermesi gerekmektedir. HGS cihazı geçişlerde okunmuyor ise kesinlikle geçişlere devam edilmemelidir.

Çekici ve Römorktan oluşan araçlar için maksimum dingil sayısına göre HGS cihazı alınacaktır.
 
Geçişlerde sorun yaşanmaması adına Çekici ve Römorklar için ayrı ayrı HGS alınmalı ve hesaplarda yeterli bakiye bulundurulmalıdır. Böylelikle, geçiş esnasında Çekicinin HGS’sinin okunmadığı durumlarda kamera kaydı üzerinden Römork’un plakasına kayıtlı HGS hesabından düşüm yapılacak ve cezai işlem ile karşılaşılmayacaktır.
 
HGS Hesabındaki Kredi Miktarı
 
HGS hesabında geçiş ücretini karşılayacak kredi bulundurulması zorunludur. Bu nedenle HGS hesaplarına Posta Çeki Hesabından veya PTTBonus Kredi Kartından otomatik ödeme talimatı verilmesi son derece önemlidir. Aksi durumda HGS hesap bakiyesinin sürekli olarak takip edilmesi gerekmektedir. HGS hesabında geçiş için yeterli bakiye bulunmadığı durumda 7 gün içerisinde yeterli tutar hesaba yatırılmadığı takdirde ilgili geçişler için tebligat işlemleri yapılacaktır. Yeterli bakiye olmadan yapılacak geçişler, yedi gün içerisinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda 11 kat cezalı olacaktır.

HGS ve OGS Geçişlerinde Hangi Şeritler Kullanılmalıdır?
 
14 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında geçiş ücretlerinin belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 10.maddesi gereğince “Sürücü, İdare tarafından kurulmuş sistemlerde kendisinin kullandığı ödeme sistemine ait giriş ve çıkışta bulunan şeritleri, kurallara uygun olarak kullanmak zorundadır. Bu şeritlerin dışındaki çıkış şeritlerinden geçiş yapılması halinde cezalı geçiş ücreti tahakkuk ettirilir” ifadesi yer almaktadır. Dolayısı ile OGS ve HGS ayrı geçiş sistemleri olup, her abonenin kendi şeridinden geçiş yapması gerekmektedir. Aksi durumda 11 kat cezalı geçiş ücreti tahakkuk ettirilir.
 
HGS ve OGS’den Kaçak Geçilmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
 
OGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 7 (yedi) gün içinde OGS abonesi (yeni abonelik) olunması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
 
HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda ise; geçiş yapılan plaka üzerine 7 (yedi) gün içinde HGS abonesi (yeni abonelik) olunması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
 
Bu nedenle geçiş yapılan şerit bilgisi önem arz etmektedir.
 
OGS şeridinden geçiş ihlali yapan bir kişi ihlal yapılan araç için 7 günlük sürede HGS abonesi olursa cezası normal ücrete çevrilemeyecektir. Aynı şekilde HGS den geçiş yapan bir sürücü 7 günlük sürede geçiş yapan araç için OGS abonesi olması durumunda geçiş ihlal cezası normal ücrete çevrilmeyecektir.

HGS ile ilgili Soru ve Sorunlarda Nereye Başvurulmalıdır?
 
HGS ile ilgili sorunlar için aşağıdaki iletişim numaraları üzerinden irtibata geçilebilir; 
 
Faks: 0312 801 04 04 / 0312 801 05 05 / 0312 801 06 06
Çağrı Merkezi: 444 11 17
 
HGS ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adlı internet sayfasından ulaşılabilmektedir. 

Kaynak: UND

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159