Kış lastikleri için kar yağmasını beklemeyin

Yaklaşan kış mevsimde emniyetli bir sürüş için Brisa, araçlarını kış koşullarına hazırlamaları ve kış lastiklerine geçmeleri için sürücüleri uyarıyor.

banner114
FAYDALI BİLGİ 27.10.2015, 16:16 29.10.2015, 11:11 Taşıma Dünyası
Kış lastikleri için kar yağmasını beklemeyin
 B  Brisa Tüketici Ürünleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat, “Kış lastiği sadece kar yağdığında kullanılır düşüncesi son derece yanlış” diyor.
 
·       Kış lastikleri, sanılanın aksine, ek bir maliyet olarak algılanmamalı; çünkü tüm yıl boyunca kullanılan lastikler, mevsime uygun kullanılan lastiklere göre çok daha fazla yıpranıyor ve ömürleri daha kısa oluyor.
 
Emniyetli bir sürüş için, mevsimine göre lastik kullanımı büyük önem taşıyor. Havaların soğumasıyla beraber yaz lastikleri yumuşaklığını kaybederek, yola tutunmayı zorlaştırıyor ve trafik kazalarına yol açabilir. Buna karşın, kış koşullarına özel olarak üretilen kış lastikleri, yüksek silika içeren özel karışımları sayesinde sertleşmeyerek fren mesafesini yaz lastiklerine oranla 8 metreye kadar kısaltarak maksimum sürüş emniyeti sağlar.
 
Kış lastiği yönetmeliğindeki son karar valiliklerde
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 3 sene önce yürürlüğe giren “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik”e göre, kış lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmiyor ve araçların işletmecilerine 519 lira para cezası uygulanıyor. Bu kural esasen şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsamakla beraber, valilik kararı ile şehir içinde binek araçlara da kış lastiği zorunluluğu getirilmesi mümkün.
Türkiye’de kış lastiği konusunda 2012 yılında yapılan yasal düzenlemeyle ciddi bir farkındalık oluştuğuna dikkat çeken Brisa Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat, “2012’de kış lastiğiyle ilgili yönetmeliğin hayata geçmesiyle ve 2013’teki uygulamalarla beraber, zorunluluk getirilmeyen segmentlerde de kış lastiğinin kullanımı konusunda farkındalık oldukça arttı.  Araç sahiplerindeki bu hassasiyetin kış lastikleri pazarına önemli oranda yansımaları oldu. Türkiye’de %15-18 aralığında olan olan kış lastiği penetrasyonu, 2012 yılında yönetmeliğin hayata geçmesiyle beraber %30’ların üzerine çıktı. 2013 ve 2014’te bu oran bir miktar daha yükselerek İtalya gibi  birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı.  2015 yılında binek araç kis lastikleri pazarında, son 5 yıla göre daha düşük bir oranda da olsa büyüme beklentimiz devam ediyor. Hafif ticari araç kis lastikleri pazarının ise doygunluğa ulaştığını ve geçen sene ile aynı adetlerde seyredeceğini tahmin ediyoruz.   
Brisa olarak yerel üretim avantajlarımızı da kullanarak, kış lastiği arzıyla ilgili planlarımızı pazardaki talebe uygun şekilde yapıyor ve ürünlerimizi pazara sunmaya devam ediyoruz” dedi.
Kış lastiğinin yasal zorunluluktan ziyade hayat kurtarmaya yönelik bir gereklilik olduğuna dikkat çeken Akpulat, “Araç sahiplerinin kış lastiklerini kar yağdığında kullanılması gereken ekipman olarak görmemelerini, kış lastiklerini trafik ve sürüş güvenliği bilinci ile tercih etmelerini istiyoruz. Bu alanda farkındalığı arttırmayı topluma karşı sorumluluğumuz olarak görüyoruz” diye konuştu.
 
Lastik Oteli ile yaz lastikleriniz güvenli ellerde
 
Kış lastiklerine geçmek isteyen araç sahiplerine birçok farklı kanaldan ulaşmaya çalıştıklarını aktaran Akpulat, “Araç sahipleri, kış lastiklerimize ve Bridgestone markamızla geliştirdiğimiz kış lastiği seçeneklerine Lassa, Bridgestone, OtoPratik, Lastiğim, Speedy ve Lastik vs. tabelalı satış ve hizmet noktalarından ulaşabilir veya www.lastik.com.tr adresinden de araçlarına uygun lastikleri satın alabilir ve diledikleri adreste değişimini yaptırabilirler.  Yaz lastiklerinin ideal ömürlerini ve performanslarını korumaları için uygun koşullarda saklanması gerektiğini hatırlatan Akpulat, “Lastiklerini değiştirdiğimiz araçların üzerindeki yaz lastiklerini Brisa Lastik Oteli’nde müşteri bilgilerine göre etiketleyerek, ideal koşullar altında sigortalı olarak saklıyoruz. Yaz lastiğine geçiş döneminde ise uzman ve eğitimli servis personelimizle değişim işlemini gerçekleştiriyoruz” dedi.  
 
Brisa’dan “Erken Kış” Kampanyası
 
Brisa, Bridgestone ve Lassa marka kış lastiklerinde “Erken Kış” kampanyasına başladı.
 
Araçlarına bir takım (4 Adet) kış lastiği alan son kullanıcılar Lassa ürünlerinde 120TL’ye Bridgestone ürünlerinde ise 150TL’ya varan indirimden faydalanabilecekler.
 
Bonus Card’a özel 9 taksit imkanı sunan kampanya, 30 Kasım’a kadar devam edecek ve yalnızca belirlenen ebatlardaki binek ve hafif ticari lastiklerde geçerli olacak.

Neden kış lastiği?
 
·      - Kış lastikleri özel karışımı sayesinde ağır kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur ve sürüş emniyeti sağlar.
·       - İçeriğindeki yüksek silika oranıyla ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.
·      -  Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde %25’e varan avantaj sunar.
·       - Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşer. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk gelmektedir.
·       - Karlı bir yüzeyde 45 km/s hızla yol alan bir aracın fren mesafesi, zincir takılmış lastikle 31 metre iken kış lastiği ile 12 metreye düşer.
·       - Kış lastikleri, hava koşullarına uyumlarına göre iki farklı şekilde markalanır: M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar) ve Snowflake (Yoğun kar). M&S markalaması, çamurlu ve/veya karlı zeminlerde daha iyi performans gösteren lastiklerin yanaklarında bulunur.
·       - Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle kış lastiklerinin 4’lü set olarak kullanılması gerekir. 


Brisa Tüketici Ürünleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat


 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159