Tatil yolunda güvenli yolculuk

Dünyanın lider lastik üreticilerinden Goodyear, bayram ve yaz tatilinde güvenli sürüş için hayatınızı kolaylaştıran, yolculuğunuzu daha keyifli hale getiren öneriler sunuyor.

banner114
FAYDALI BİLGİ 30.06.2016, 16:55 30.06.2016, 17:12 Taşıma Dünyası
Tatil yolunda güvenli yolculuk


Goodyear, bayram ve yaz tatilindeki yoğun trafikte sürücülerin güvenle yolculuk yapabilmesi için  önemli ipuçları sunuyor. Araştırmalar, yaz aylarında meydana gelen her 6 kazadan 1’inin nedeninin yanlış şişirilmiş lastikler olduğunu gösteriyor. Ancak lastiklerin doğru hava basıncına sahip olması güvenli sürüş için yeterli olmuyor. İşte size Goodyear’dan uzun yolu keyif haline dönüştirecek öneriler.
Bayram ve yaz tatiline güzel bir başlangıç için Goodyear’dan önemli uyarılar!
 
  1. Aracınızı seyahat öncesi servise verin, kontrol ettirin:  Günümüzde araçlar hayli güvenilir, ama uzun bir yolculuğun orta yerinde küçük bir sorunun getirdiği bir arıza dahi stresli ve pahalı bir kâbusa dönüşebilir. Yola çıkmadan önce lastik dişlerinizi kontrol ettirmeyi unutmayın – lastiklerinizi zamanında değiştirmemek, tehlikeli durumlara yol açabilir.
 
  1. Lastiklerinizi kontrol edin: Lastiklerinizin uygun çalışma koşullarında olduğundan emin olmanız güvenli ve rahat bir yolculuk için büyük önem taşır. Lastiklerinizin, mevsime ve yol koşullarına uygun, en doğru lastikler olduğundan emin olun. Yalnızca lastik dişlerinizi yıpranmaya karşı kontrol etmekle kalmayın, (yüklü) aracın ihtiyaçlarını karşılamaya en uygun miktarda, doğru basınçta şişirilmiş olduğundan da emin olun. Eğer aracınıza karavan, yük vagonu ya da tekne vagonu bağlıyorsanız, çekme kancası ve arka ışıklar ile diğer gerekli öğelerin çalışmasını sağlayan elektrik devreleriyle, karavan ya da vagonunuzun lastiklerinin de uygun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
 
  1. Hazırlıklarınızı tamamlayın ve yola erken saatlerde çıkın: İhtiyacınız olan her şeyi yanınıza aldığınızdan, evinizden sorunsuz ayrıldığınızdan emin olun. Bir seyahat listesi hazırlamak da yardımcı olacaktır. Ayrıca sabah serinliğinde yola çıkmak sağlıklı bir sürüş için önemlidir.
 
  1. İyi dinlenin: Bu, hem sürücüler hem de yolcular için geçerli. Özellikle tanımadığınız yollarda, ya da yoğun trafikte uzun bir sürüşün fiziksel olarak ne kadar yorucu olduğunu asla küçümsemeyin. Sürücüler, sürüş esnasında iyi dinlenmiş ve çevrelerinin tamamen farkında olmalıdırlar. Yorgun olmayan yolcular da araç içerisindeki stresi azaltmakta önemli bir unsurdur!
 
 
  1. Eşyalarınızı aracınıza uygun şekilde yükleyin: İşte size uzun yolculuklarda vakit geçirmek için oynayabileceğiniz klasik bir oyun:  Tatile doğru yol alırken, etrafınızdaki eşyalarla aşırı yüklenmiş arabaları bulun. Siz ise aracınızı aşırı yüklememeye özen göstermiş olmalısınız. Yanınıza ne alacağınızı iki defa düşünün – upuzun bir plaj şemsiyesi önemli gibi görünebilir, ama eğer aracınızın yolcu koltuklarından dışarı çıkıyorsa, aracınızda rahatsız ve tehlikeli saatler geçirmek yerine, gittiğiniz yerde bir şemsiye kiralamak daha iyi olacaktır.
 
  1. Rotanıza hâkim olun: GPS harika bir gereç, ama sürüş süresi, gireceğiniz yollar ve muhtemel mola yerleriniz hakkında seyahat öncesi küçük bir araştırma yapmak, stresinizi büyük oranda azaltacaktır.
 
  1. Yolunuzu parçalara ayırın: Tüm yol güvenlik kuruluşları uzun yolların “tek lokmalık” yollara bölünmesi tavsiyesinde bulunur. Her birkaç saatte bir mola vermek sürücünün dikkatini yoğunlaştırmasına yardımcı olur. Ağır ya da yağlı yemeklerin getirdiği doygunluk (ve yorgunluk) hissinden kaçınmak için hafif öğünler yiyin ve bol bol su için. Aynı şey yolcularınız için de geçerli – ara sıra yürüyüş yapma fırsatı bulmaları hem yolcuları, hem de sürücüyü daha mutlu kılacaktır.
 
  1. Direksiyon başına sırayla geçin: Mümkünse başka bir sürücüyle birlikte yola çıkın ve varana kadar sırayla araç sürün. Böylece, her bir sürücü mola vermiş olacak ve dikkatlerinin yoğunluğu artacaktır. İkinci bir sürücü tehlikeli durumlarda yolcu koltuğundan sizi uyararak da yardımcı olabilir.
 
  1. Güvenlik şeritlerini yalnızca kesin ihtiyaç hâlinde kullanın: Bu şeritler acil durumlar için tasarlanmış olsa da güvenliğinizi garanti altına almaya yetmez. Kamyonlar ve diğer arabalar birkaç metre yakınınızdan rüzgârlarıyla geçerken kendinizi güvenliğe almak için uyarı yeleği giyin, uyarı ışıklarınızı yakın ve herkesi çarpma bariyerinin ardına geçirerek güvenli bir yere alın. Eğer midesi bulanmış ya da ilgi isteyen bir çocuğunuz varsa en iyisi güvenle park edebileceğiniz bir sonraki benzin istasyonuna kadar yola devam etmek olacaktır.
 
  1. Müzik: Yolda giderken radyo istasyonlarının frekansları değiştiği için müzik dinlemek zor olabilir. Ayrıca radyo frekansı aramak dikkatinizi dağıtabilir. Gerginlik ve sıkıntıdan kaçınmak için yola çıkmadan önce yanınıza birkaç CD aldığınızdan emin olun.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159