Tatile çıkacaklar dikkat!

Pirelli tatile çıkacakları uyarıyor: “Tati̇le çıkmadan lasti̇ği̇ni̇zi̇n hava basıncını ve di̇ş deri̇nli̇ği̇ni̇ mutlaka kontrol edi̇n”

banner114
FAYDALI BİLGİ 20.06.2016, 13:58 20.06.2016, 14:10 Taşıma Dünyası
Tatile çıkacaklar dikkat!
Her yıl yaz aylarının gelmesi, okulların kapanması ve bayram tatili gibi sebeplerle araçlarıyla uzun mesafe yolculuğa çıkanların sayısı artış gösteriyor. Türkiye İstastistik Kurumu’na göre, Türkiye’de bir yıl içinde gerçekleşen trafik kazalarının yüzde 40’ı Haziran ve Eylül ayları arsındaki dönemde meydana geliyor. Türk Pirelli de trafikte güvenliğinin en önemli noktasından biri olan lastik güvenliği konusunda araç sahiplerini uyarıyor.

Türk Pirelli okulların kapanması ve bayram tatilinin yaklaşması sebebiyle araç ile yolculuk yapacak araç sahiplerini uyarıyor. Türk Pirelli’de lastik güvenliği konusunda çalışma yapan mühendis ve teknisyenlere göre, yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle, yol şartları da diğer mevsimlere göre farklılık gösteriyor. Zeminin ısınmasıyla birlikte yol şartlarına uygun olmayan lastiklerin kullanıldığı araçlarda güvenlik riski oluşabiliyor. Kullanım ömrünü tamamlamış lastikler, aracın çekiş gücü kayıplarına, yol tutuşu özelliklerini kaybetmesine ve fren mesafesinin uzamasına yol açabiliyor. Ayrıca bu lastiklerde yağmurlu havalarda su tahliye özelliği en aza indiği için araçlar, su birikintilerinde savrulabiliyor.
 
Bir avuç içi güvenlik
Otomobilin yolla temasını sağlayan tek unsur olan lastiklerin öneminin göz ardı edilmeyecek kadar büyük olduğuna dikkat çeken Türk Pirelli uzmanları, özellikle seyahat öncesi lastiklerin diş derinliğinin kontrol edilmesi, hava basınçlarının aracın yüküne ve tipine göre ayarlanması ve kullanım ömrünü tamamlamış lastiklerle kesinlikle yola çıkılmaması konusunda sürücüleri uyarıyor.
 
Uzun yolculuklara çıkmadan önce yapmanız gerekenler:

1 - Lastik hava basıncınızı mutlaka kontrol edin. Stepnenin de basıncını kontrol etmeyi unutmayın. Bu kontrol işlemini lastikler soğukken gerçekleştirin. Güvenli kullanım için lastik basınçlarınızı minimum 15 gün süre ile kontrol ediniz.

2 - Aracınızın yüksüz ve yüklü durumuna göre araç üreticisi tarafından tavsiye edilen, lastiklerin soğuk şişirme basınçları farklılıklar gösterir. Aracınızda yolcu ve bagaj yükünüz fazla ise mutlaka önerilen lastik şişirme basınçlarını soğuk uygulayınız. 
 
3 - Lastik diş derinliği binek, karavan ve ağır vasıta araçlar için yasal alt sınır olan 1,6mm’nin altında olmamalıdır. Güvenli bir yolculuk ve performans için yaz lastiğinin 3 mm diş derinliğinin altında olması durumunda lastik yenilenmelidir. Kış şartlarında ise kış lastiğinin 4mm diş derinliğinin altında olmamasına özen gösteriniz.

4 - Lastiklerin diş derinlikleri her zaman araca binilmeden önce kontrol edilmelidir. Kaldırım, kasis ve diğer engellere çarpamalar veya sürtünmeler sonucunda lastiklerin iç taraflarında gözle görülmeyen hasarlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda lastik bir uzmana mutlaka kontrol ettirilmelidir.
 
5 - Kış lastiklerini değiştirmemiş olan sürücüler vakit kaybetmeden lastiklerini yaz lastikleri veya dört mevsim lastikleri ile değiştirmeliler. Çünkü yüksek sıcaklıklarda kullanılan kış lastikleri, yaz lastikleri gibi performans göstermezken, aşınma daha hızlı 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159