Yola çıkmadan lastiğinizin bakımını yapın!

Okulların kapanmasıyla birlikte tatiller başladı. Şehirlerarası yollarda araç sayısı artarken seyahate çıkacak sürücülere uyarı Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD’den geldi. Buna göre seyahat öncesi lastik bakımı ve güvenli sürüş için izlenmesi gereken adımlar şöyle

banner114
FAYDALI BİLGİ 24.06.2015, 15:57 24.06.2015, 16:02 Taşıma Dünyası
Yola çıkmadan lastiğinizin bakımını yapın!
Doğru ve bilinçli lastik kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği’nden (LASİD) yapılan açıklamada; güvenli sürüşte lastiğin hayati önemine dikkat çekildi. LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; seyahate çıkacak sürücüleri doğru lastik kullanımı için uyardı: ‘’Lastik, güvenli bir sürüş için can simididir. Aracınızın yol ile temasını sağlayan tek bağlantı noktası, lastiğinizin yola bastığı alandır; o da neredeyse elinizin boyutu kadardır. Bu alanı doğru kullanmazsanız hayatınızı, araçtaki yolcuların hayatını, trafikteki başka araçları ve onların taşıdığı hayatları da tehlikeye atmış olursunuz. Güvenli sürüş için aracınıza en uygun ve doğru lastiği seçmeli, onu da doğru şekilde kullanmalısınız; bakım ve kontrollerini düzenli yapmalısınız. Şunu da unutmamalıyız ki trafik; tüm sürücü ve yayaların ortak bir bilinçle ve birbirine saygı duymaları sayesinde sağlıklı yürür." 

Seyahate çıkmadan önce lastiğe özel bakım!

LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; seyahat öncesi lastiğin bakım ve kontrolü için adım adım yapılması gerekenleri şöyle sıraladı... 
1. Diş derinliğini ölçtürün: Aracınızla seyahate çıkmadan önce lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmeli/ettirmelisiniz. Diş derinliğinin yasal diş derinliği olan, 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir. 1.6 mm’den daha az diş derinliği olan lastikler yol tutuşu, fren mesafesi, yakıt tüketimi gibi konularda olumsuzluk yaratır.
2. Düzensiz aşınmaları ve özürleri tespit edin, gereğini yapın: Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yaptırmalısınız. Lastiğinizin herhangi bir noktasında görülen düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler uzmanları tarafından incelenmeli ve alınacak karara göre uygulama yapılmalıdır. Unutmayın lastiklerin hasarsız sırt deseni; yola tutunmasını sağlar ve frenleme için ihtiyaç duyulan mesafeyi direkt etkileyerek hayatınızı korur. 
3. Doğru ve uygun hava basıncı basın: Lastiklerinizin uygun hava değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol edin. Lastiğinize, aracınızın kitabında önerilen doğru ve uygun  havayı basmalı/bastırmalısınız. Hava basıncı tercihen lastikler soğukken veya en azından 2 saat boyunca hareket etmemişken ölçülmelidir. 
4. Balans ayarını kontrol edin: Lastiklerinizin balans ayarlarını yaptırmalısınız. Unutmayın balans ayarı yapılmamış lastikler; sürücünün yorulması, erken lastik aşınması ve aracınızın süspansiyonunda gereksiz aşınmayla sonuçlanan titreşimlere neden olabilir.

Uzun yolda güvenli sürüş için dikkat!

Lastiğin güvenli sürüş için önemine dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; uzun yolda uyulması gereken seyahat kurallarından bazılarını ise şöyle hatırlattı:
• Yola sabah erken saatte çıkın. Mola yerlerini önceden belirleyin. Uzun yolda 2 saatte bir veya her 150 km’de bir 15 dakika mola verin.
• Takip mesafesini koruyun ve şehir içinden geçerken hızınızı düşürün.
• Kısa farlarınızı gece-gündüz açık tutun ve hız limitlerine uyun.
• Emniyet kemerini takın ve tüm araç içindekilere de taktırın.
• 12 yaşın altındaki çocukları boyları ve kilolarına göre düzenlenmiş güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta ve ön koltukta asla taşımayın.

LASİD hakkında: Lastik Sanayici ve İthalatçıları Derneği kısa adıyla LASİD; Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli’den oluşan kurucu üyeler tarafından 27 Ocak 2014 tarihinde bir sektör derneği olarak kuruldu. Sektör temsilcilerini; lastik üretimini ve lastik sanayiini geliştirmeye hizmet etmek amacıyla aynı çatı altında buluşturan LASİD; doğru ve bilinçli lastik kullanımı konusunda kamuoyunu ve tüketicileri bilgilendirmeyi; sektörün sorunlarını topluca ele alarak resmi merciler ve diğer ilgililer nezdinde öneri ve görüşler sunmayı hedefliyor. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159