16.10.2017, 11:53

Görüşlerimi Sayın Bakan da dile getirdi

Taşıma Dünyası’nda yazdığım yazılara bakarsanız, hepsi, istisnasız sektörün yararına… Özellikle otogarların durumu, kaptanların dinlendirilmesi gerekliliği, zorunlu olan YSS Köprüsünün maliyeti etkilediği ve diğerleri.

Önce Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Arslan, belge ücretlerinde indirim yapacaklarını müjdeledi. Yeni hazırlanan ve şu an yürürlükte olan Yönetmeliğin miadını doldurduğu ve artık yetmediği gerçeğini vurgulayan demeciyle Sayın Bakan, aslında hepimizin beklentisini karşılayan sözler söyledi. Bizim, karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörü olarak asıl beklentimiz denetimlerin sürekli ve düzenli olmasıdır. Bunun ana odağı da korsan taşımacılık olmalıdır.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu da, gazetemizde de yer alan konuşmasında, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs kaptanlarının gece 02 ile 08 saatleri arasında genellikle uykusuzluk, dikkatsizlik, yorgunluk ve yüksek hızdan kaynaklanan kazalar yaptıklarını açıkladı. 

Şimdi, gelelim benim dediklerime…

Başta Galip Ağa (çünkü İstanbul da içlerinde, birçok otogarın ya sahibi ya işletmecisi kendisi) olmak üzere, belediyelerin de, devletin diğer unsurlarının da yapması gereken, kaptan otelleridir. Eskiden çekirdekten yetişen kaptanlar vardı, küçük yaştan başlayarak deneyim kazanıyorlardı ustalarının yanında, ama artık öyle deneyim kazanmaları fırsatı kalmadı.

Otobüsü ehliyet sürmüyor ki, sorumluluk da ehliyetin değil, kaptanın… Şu kadar yıllık ehliyet sahibi olmak veya SRC belgesi almış olmak yetmiyor. Bayramlar ve özel günlerde yoğunlaşan hareketlilik de binince üstüne, yorgunluk, dikkatsizlik, uykusuzluk kazalara neden olabiliyor. Yine de hemen belirtmem gerekir: Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştığı kaza oranları çok düşük. Bunun sıfıra inmesini istiyoruz. Otobüslerin kazası abartılarak verilirken, diğer kazalar basında yer almayabiliyor. Yani bizim sektörümüz göz önünde her zaman.

İşte bunun için hem bir kaptan fazla istihdam edilmeli hem de onların “Hilton” dediğimiz bagaj içinde değil, gerçek bir yatakta, duşunu alabileceği, dinlenebileceği bir mekan oluşturulmalı. Bunun için yollarda yapılması gerekenler çok fazla değil, zaten kısa sürelerle şehirden şehre geçiyor seferdeki otobüs. Bütün Türkiye’de üç, beş, bilemediniz altı yol oteli yeterli olacaktır. Ancak otogarlarda yapılması muhakkak gerekir. Çünkü kaptanın dinlenmesi gerekir ki, ancak o zaman sıfır kaza oranına inebiliriz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159