12.02.2018, 11:45

Göz de Görünce Gönül de Katlanmıyor...

Dünya ekonomisini yönetenlerin muhabbet için buluştuğu bir yıl toplantısı daha başladı: Davos Toplantıları. 
Burası bizim Uludağ, Erciyes, Sarıkamış benzeri bir dağ kasabası, kayak merkezi. Ama dikkat edin, dünyanın ekonomisini yönetenler toplanıyor burada, her yıl. Bunlar dünyanın, aslında finansını yöneten devlet yöneticileri ve şirket yöneticileri.
Nasıl ve neyi yönettiklerinin sonucu da ortada… Her iki günde milyonerler listesine bir kişi giriyor. Dünyanın 100 lirasının 82 lirasını 1 kişi alıyor, 18 lirasını ise 99 kişi paylaşmaya çalışıyor. 
1 kişi 82 lira yerken başka 1 kişi 18 KURUŞ yiyor. Bunların ikisi de birbirini artık biliyor, üstüne üstlük de görüyor. Eskinin tersine.
Eskiden, "Göz görmeden gönül katlanır"dı. Artık bilişim sayesinde gözler görüyor,  gönüller de katlanmıyor.
Alın size dünya barışı! İnsan hakları, hayvan hakları, kadın  hakları, çocuk hakları, azınlık hakları, özgürlük, bağımsızlık, uygarlık, eşitlik, saygı, sevgi... nasıl olacak?
Görev ekonomileri yönetenlerde, "C" lerde. Kitabı da var: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları, Steven Hiatt, ISBN: 9 789 756 006 290. 
*  *  *
Dünyada kişi başına silah harcaması 1.900 dolar, 2016'da. http://economicsandpeace.org/wp-content/uploads/2016/06/GPI-2016-Report_2.pdf
Bu araştırmaya göre, ülkelerin savunma silah harcamalarına yakın bir tutarın alıcıları bilinmiyor. Ülkelerin iç güvenlik silah harcamalarına eşit bir tutarın da alıcıları bilinmiyor. Bu bilgileri dünyada herkes de biliyor.
*  *  *
Sınır ilimiz, uzak Kars önümüzdeki yakın zamanda ekonomik öneme kavuşacak. 
Bakü-Tiflis-Kars demiryolu her yıl 1 milyon yolcu indirecek bugünün 250 binlik iline. Bu günlerde Doğu Ekspresi Kars'a turist taşıyor, yerli yabancı. Yarın daha çok turist bu trenle yolculuk yapacak serhat ilimiz Kars'a. Hatta yakın gelecekte, İpek Demiryolu da başlayınca, bugünün serhat Kars'ı o gün ara durak olacak, geleni geçeni kat kat artacak. Kars da bir dağ ve kar şehri, Davos gibi. 
Ama Kars'ı bugün yönetenler yakın geleceğin Kars'ını yönetebilecek kabiliyette değil. 
Serhat Kalkınma Ajansı'nın araştırma raporlarında Ulaştırma ile ilgili bir çalışma yok! Kars'a üstün kabiliyetli, dünya görüşlü, küresel anlayışlı ekonomi ve turizm yönetimleri gelecek. 
Şimdiden, taşıma dünyasının öncelikli konusu, bu (olmalı).
*  *  *
Bir karşılaştırma:
Futbolda 80 milyon nüfustan çıkardığımız milli takımı, 2 milyondan çıkan başka ülkenin milli takımı yeniyor. Neden acaba?
Altyapı antrenörlerinin 4 bin lira olan maaşları bana bu kısırlığımızın nedenini açıklıyor.
Katma Değer'in bedeli var, Ödeyen alır...
İyi haftalar. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159