31 şehre giriş çıkışlar kapatıldı 20 yaş altına sokağa çıkmak yasaklandı

banner113

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. 31 şehre araç giriş-çıkışlarının yasaklandığını ifade eden Erdoğan, 20 yaş altındakilere de soka çıkma yasağı getirildiğini söyledi. Uygulama 4 Nisan 2020 tarihi, saat 00.01'de başlayacak.

banner114
GÜNDEM 03.04.2020, 20:34 04.04.2020, 22:34 Taşıma Dünyası
31 şehre giriş çıkışlar kapatıldı 20 yaş altına sokağa çıkmak yasaklandı
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Biz hem hazırlık, hem malzeme hem de müdahale konusunda sağlam bir duruş sergiliyoruz. Türkiye'deki Covid-19 hastalarının önemli bir bölümünde Avrupa Amerika seyahatinin olması düşündürücüdür. Batı ülkelerinin sağlık sistemlerinin yeteri kadar kapsayıcı olmaması sebebiyle hastalığın tespitinde ve tedavisinde yetersiz kaldıkları çok açıktır. Türkiye en başından itibaren elindeki veriler çerçevesinde tüm tedbirlerini alarak hastalığın ülkeye girişini geciktirmiştir.

"Şu an itibariyle dünyada salgından etkilenenlerin tespit edilebilen sayısı 1 milyon 30 bine, Covid-19'dan ölenlerin sayısı 55 bine ulaşmıştır. Ülkemiz ise toplamda 20 bin 921 hasta, 425 ölüm, 484 taburcu sayısıyla nüfus ve salgın tehdidi bakımından mukayese edilebileceğimiz ülkelerin tamamından daha iyi bir yerdedir. 

"Temel gıda maddelerinin tamamında kendi kendimize yeterli olmamızın ötesinde net ihracatçı konumunda bulunmamız da ülkemize büyük avantaj sağlıyor. Türkiye bu küresel salgına ve krize en hazırlıklı ülkelerden biridir. Tek yapmamız gereken birliğimize beraberliğimize kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkarak kurallara harfiyen uymaktır.

"Bilim Kurulu'muz hastalığın dünyada ve ülkemizdeki gelişimini an be an takip ediyor. Tedbirler de tavsiye olarak hükümetimize iletiliyor. Cumhurbaşkanlığı olarak biz de bakanlık ve kurumlarımızla birlikte dünyada ve ülkemizdeki tüm gelişmeleri göz önünde bulundurarak kararlarımızı alıyoruz. Özellikle milletimizden beklentimiz her bireyin kendi karantinasını kendi uygulamasıdır. Genel olarak halkımızın hassasiyet gösterdiğini biliyor ve şükranlarımı sunuyorum. Sayıca az da olsa sosyal izolasyon, sosyal mesafe, temizlik gibi temel kurallara uymayanların bulunduğunu da görüyoruz. Gönüllü olarak uygulanması gereken kuralları zorunlu hale dönüştürmemiz gerekebiliyor"

30 Büyükşehire Araç Girişi Kısıtlandı

"Salgınla mücadele çerçevesinde attığımız adımlara bu gece yarısı itibariyle yenilerini ekliyoruz.

"Bu gece itibariyle ülkemizin 30 büyükşehiri ile akciğer rahatsızlıkların sık görüldüğü Zonguldak ilimizi araç giriş çıkışına kapatıyoruz. Bu şehirlerimize gıda, ilaç ve temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç malzemeleri nakliyle lojistik araçların dışında giriş çıkış yapılamayacaktır. Ülke içinde yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların transit geçişleri devam edecektir. 30 büyükşehirimiz ile Zonguldak'ta başlatacağımız araç giriş çıkış yasağını ilk etapta 15 gün süreyle uygulayacağız gerekirse uzatacağız.

20 yaş altı sokağa çıkmayacak

"Ülkemizin tamamında daha önce 65 yaş üzerine uyguladığımız sokağa çıkma kısıtlamasını 20 yaş altı için de getirmektir. Gece yarısından itibaren 1 Ocak 2000 ve üstü doğum tarihli olanlar sokağa çıkamayacaktır. Bununla gençlerimizi ve çocuklarımızı da ciddi manada kontrol altına almak durumundayız. "

Toplu alanlarda maske takılacak

"Amacımız sadece vatandaşlarımızın çalışmak ve temel ihtiyaçları temin etmek için sokağa çıkması, geri kalanların evinde kalmasıdır. Yarından itibaren pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacaktır. İnsanların toplu olarak çalıştığı iş yerlerinde de benzer tedbirler alınacaktır. Türkiye genelinde insan hareketliliğini azaltmak için gereken tedbirleri almayı sürdüreceğiz. İnsan hareketliliğini azaltmak için gereken tedbirler il kurulları tarafından alınıp uygulanabilecektir. İkazlara uymayarak aksi davranışlar sergileyenlere gereken idari ve adli cezalar uygulanacaktır. Amacımız eziyet etmek değil, hem kendi sağlığına hem de onlarla temas edenlerin sağlığını güvence altına almaktır. Ülkemizde hayatı ne zaman normale döndüreceğimiz 83 milyon olarak bizlerin elindedir. Kurallara ne kadar riayet edersek salgını o derece hızlı kontrol altına alır ve tehdidi ortadan kaldırabiliriz. Aksi halde üzüntüyle takip ettiğimiz ülkelerin durumuna düşmemiz kaçınılmazdır. Milletime güveniyorum."

Üç adım kuralı

"Sokaklar dahil tüm kamuya açık mekanlarda asla bir arada bulunulmayacak, sosyal mesafeye en az 3 adım olarak riayet edilecektir. İkazlara uymayanlara gereken idari ve adli cezalar tereddütsüz şekilde uygulanacaktır."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGESİ: Şehir Giriş/Çıkış Tedbirleri ve Yaş Sınırlaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tedbirlerin planlanması ve uygulanması konusunda bir genelge yayımladı. Genelge'de "Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddesi kapsamında il valileri tarafından aşağıdaki ek tedbirlerin alınması gerekmektedir" denildi.





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159