500-600 milyon TL sermaye burada yatıyor

banner113

TTDER Otoparkı’na bakıldığında şu an otobüsçünün durumunun net olarak görüneceğine de dikkat çeken MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, “Otoparka ilk girdiğimde kalbimde anormal bir acı hissettim. Burada 400’e yakın araç var. Her taraf dolu. Bir araba bir yere dönüş yapsa, diğerine çarpacak kadar otopark dolu. 1-1.5 milyon TL arabalar burada bekliyor. Bunu 400 araç ile çarptığında 500-600 milyon TL’lik bir sermeya yatıyor. Yazık, günah” dedi.

banner114
GÜNDEM 03.09.2020, 17:34 08.09.2020, 09:11 Taşıma Dünyası
500-600 milyon TL sermaye burada yatıyor
ÖZEL HABER/ ERKAN YILMAZ

MAPAR ve TTDER otobüsçülere yönelik Aşure Günü düzenledi. Turizm Taşımacıları Derneği Otoparkı’nda 3 Eylül Çarşamba günü düzenlenen etkinlikte MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Yalcın Şahin ile bir röportajda gerçekleştirdik.

2020’nin otobüsçü için iyi geçmediğine dikkat çeken Yalçın Şahin, “Birlik ve beraberlik için bu tür günlere özel önem vermek gerektiğini düşünüyorum. Tüm dünya bir Pandemi süreci yaşıyor. Otobüsçüler için de 2020 iyi geçmedi. Biraya gelmek moral vermek, almak adına da çok önemli. Geleceğe yönelik istişare de yapıyoruz ve sektörü daha iyi hangi noktaya taşıyabiliriz diye konuşuyoruz” dedi.



Otoparka ilk girdiğimde anormal bir acı hissettim


TTDER Otoparkı’na bakıldığında şu an otobüsçünün durumunun net olarak görüneceğine de dikkat çeken Yalçın Şahin, “Otoparka ilk girdiğimde kalbimde anormal bir acı hissettim. Burada 400’e yakın araç var. Her taraf dolu. Bir araba bir yere dönüş yapsa, diğerine çarpacak kadar otopark dolu. 1-1.5 milyon TL arabalar burada bekliyor. Bunu 400 araç ile çarptığında 500-600 milyon TL’lik bir sermeya yatıyor. Yazık, günah. Aslında bugün bir araya geldiğimizde bu yatan sermayeye yönelik neler yapabilirizi de konuştuk. Otobüsçünün daha kötüye gitmemesi için bütün bunları tartıştık. İnşallah bu yatan sermayeyi değerlendirmek üzere kafamızda bir takım projelerimiz var. İnşallah becerir ve yapabiliriz. Buradan çekilecek otobüsçünün, hele de turizm taşımacısının çok rahat nerede olduğunu, ne kaybettiğini görmek mümkün” dedi.



Otobüsçü para kazanacağını zannetti


“2019’da toplam 301 otobüs satılırken, bir yandan atıl kapasite var ama bir yandan da ilk 8 ayda 300’ün üstünde bir otobüs satışı var” Bunu nasıl değerlendirdiğini de Yalçın Şahin’e sorduk: Önceden söz verilenler vardı, peşinatı verenler vardı. Daha önce Taşıma Dünyası’na verdiğim röportajda, “eğer ek geliri yoksa yüzde 50 peşinatı olmayan, araba almasın” demiştim. Bu noktada yatırım yapanların tek dayanağı bu benim kişisel kanaatim; faizlerin tekrar çıkacağı algısıyla hareket etmeleri oldu. Çünkü faizlerin 7.5 artı 1.5 masraflar ile 9’a inmesi ile otobüsçü para kazanacağını zannetti ve çoğu otobüsçü de yanlış alım yaptı” dedi.



2021’de zor bir sene olacak


Yılın ilk 8 ayında 350 dolayında otobüs satıldığını belirten Yalçın Şahin, “İlk 8 ayda MAPAR olarak bizim satışımız 90. Yılı 100-110 adetlerle kapatabiliriz. Toplam otobüs pazarının ise 400-450 arasında biter. İkinci el bu sene daha iyiydi. 220 civarında ikinci el işi yaptık. Akıllı otobüsçü, yeniden ziyade ikinci eli tercih etti. Tercih etmesinde doğruluğu da bugünde ve gelecekte görecek. 2021’de zor bir sene olacak. Herkes temkinli gitsin. Her yaptığımız iş, pahalanacak diye değil, işe göre otobüs almak çok önemli. Yatırımcı elindeki malı koruyabiliyorsa ne mutlu ona. Çok afaki, boşu boşuna alımlar yapılmamalı” dedi.

Şu an ki küçülme belki daha doğru bir yapı getirecek

Otomobil sahipliğinin de artık gelen zamlarla birlikte daha da zor olduğuna bununda otobüsçüye olumlu yansıyacağına dikkat çeken Yalçın Şahin, “Ama otobüsçünün de yıkıcı rekabet yapmaması, doluluk oranını sağlamadan sefere çıkmaması gerekiyor. 7 bin otobüsle sektörde hareket edecekken, 10 bin otobüse çıkılıyor ve aşırı rekabete, boş seferlere çıkılıyor. Şu anki küçülme belki daha doğru bir yapıda çalışma getirecek. Boşuna araba alma, boşuna sefer yapma bitebilir. İnşallah böyle olur Yoksa otobüsçü para kazanamıyor. Belki bu durum para kazanılmasını sağlayabilir” dedi.

 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159