Belge birleştirme şart mı?

banner113

Yönetmelik çalışmalarında belgelerin birleştirilerek azaltılması düşüncesi büyük yer tutuyor. Bu ne getirecek? Birleştirme veya azaltma şart mı? Üzerinde pek de uzlaşılamayan, her durumda memnuniyetsizlikler ve ilave iş yükü getirmesi beklenen belge değişikliği yerine, bundan beklenen faydaları sağlayacak diğer çözümlere yönelmek daha yerinde olmaz mı?

banner114
GÜNDEM 20.11.2017, 10:14 20.11.2017, 10:27 Taşıma Dünyası
Belge birleştirme şart mı?
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin yeniden hazırlanması, taşımacılar için büyük önem taşıyor. Bu konuda, taşımacıların da görüşlerinin birden fazla kez alındığı önemli çalışmalar yapıldı. Buna karşılık ortaya nasıl bir sonuç çıkacağı, taşımacıları ne ölçüde memnun edeceği merak konusu. 

Bunun en önemli noktasını da yeni yetki belgeleri oluşturuyor. Sadece sektöre yeni girecekleri değil,  uyum zorunluluğu nedeniyle mevcut taşımacıları da ilgilendiren konu çok hassas. Buna da bağlı olarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka’nın ‘aciliyet gösteren basit düzenlemelerin hemen yapılması, yetki belgeleri gibi hassas konularda daha fazla çalışma yapılması’ yönündeki önerisi çok yerinde. 

Yeni Yönetmelik belge türlerinin azaltılması konusuna yer veriyor. Bu da bir anlamda mevcut belgelerin birleştirilmesiyle sağlanacak. Peki, bu birleştirerek azaltma ne getirecek? Böyle bir düzenleme zorunlu mu? Otobüsçülük belgeleri üzerinden bunu cevaplamaya çalışalım.

Mevcut belgeler 
B1: Uluslararası ve şehirlerarası tarifeli ticari yolcu taşıma belgesi 
B2: Uluslararası ve şehirlerarası tarifesiz ticari yolcu taşıma belgesi 
D1: Şehirlerarası tarifeli ticari yolcu taşıma belgesi 
D2: Şehirlerarası tarifesiz ticari yolcu taşıma belgesi 

Konuya ilişkin taslak ve talepler iki birleştirme seçeneğini gündeme getiriyor. 

Birinci seçenek 
Bakanlığın taslağında yer alıp, bazı otobüsçülerce de desteklenen B1 ile B2 belgelerinin, D1 ile de D2 belgelerinin birleştirilmesi önerisi ne getirecek? Tek belge ile tüm uluslararası veya yurtiçi taşımaları yapabilme, diğer bir deyişle, taşıtların aynı belgeye yazılması suretiyle aynı taşıtın tüm taşımalarda kullanılabilmesi. Bunu, belgeleri birleştirerek değil, taşıtların farklı belgelere yazılmasını sağlayarak yapamaz mısınız? Ayrıca B1 ile B2’nin birleşiminden oluşacak belge yurtiçi taşımaları da yapabilecekse ikinci belgeye ne gerek var?

İkinci seçenek 
B1 ve D1 belgelerinin tarifesiz taşıma, B2 ve D2 belgelerinin de tarifeli taşıma şeklinde birleştirilmesi. Bunun yararı bir belgeyle hem uluslararası hem de yurtiçi taşımaların yapılmasıdır. Mevcut B1 veya B2 belgesi zaten bu imkanı veriyor. Bazıları, ‘B1 ve D1 belgesinde sözleşmeli taşıt ve hat sayısı gibi konularda kısıtlamalar var’ diyebilir. Bunun yeni belgelerde olmayacağından emin miyiz? Ayrıca belgeleri birleştirmeden bu kısıtlamaları kaldırırsanız, birleştirme sonucu oluşacak durumu zaten yaratmış olursunuz. 
Belge birleştirme olmadan iyileştirme yapılabilecek hususlar varken, yeni yükler ve memnuniyetsizlikler getirecek birleştirmede ısrarcı olmaktan vazgeçilmeli. Bunun, Bakan Arslan ve Müsteşar Aka’nın konuya ilişkin tereddütlerini de gidermesi beklenebilir. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159