Bu ücretler makul mü?

banner113

Otogar çıkış ücretlerine ilişkin şoktaki otobüsçüler Bakanlığa soruyor: Bu ücretler makul mü?

banner114
GÜNDEM 15.07.2015, 15:33 15.07.2015, 15:56 Taşıma Dünyası
Bu ücretler makul mü?
İstanbul Otogarı’nda 103 lira olan çıkış ücreti 113 lira, Samsun Otogarı’nda 70 liralık çıkış ücreti 80 liraya, Kırıkkale Otogarı’nda ise 40 liradan 45 liraya çıktı.

Samsun Otogarı’nda şok bununla sınırlı kalmadı. Asıl büyük şoku transit geçiş yapan otobüsçüler yaşadı. Transit çıkış ücreti de 25 liradan 80 liraya çıktı. Zam oranı %220 oldu.

İSPARK’ın işlettiği Alibeyköy Terminali’nde zam yüzde 40 düzeyinde oldu ve çıkışlar 10 liradan 14 liraya çıktı. Bu bir yılda yapılan üçüncü zam oldu.  

Ramazan Bayramı ile özlenen hareketliliğe kavuşmayı bekleyen otobüsçüler, otogarlara yapılan zamlarla şaşkına döndü.

“Makul ücret kuralı”: 
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde otogar ücretlerine yönelik düzenlemede “makul ücret” kuralı yer alıyor. Bu düzenlemeye rağmen Bakanlık sessiz kalıyor. Son iki yıldır otgar çıkış ücretlerine yönelik tavan tarifesi de yayınlamıyor. 

Otobüsçüler tepkili: 
Otobüsçüler, “Peki, bu ücretler makul mü” diye Bakanlığa soruyor. Yapılan zamları haksız olarak değerlendiren otobüsçüler, tepkilerini de şu şekilde dile getiriyorlar: 


UYOF Başkanı İmran Okumuş: Otogar çıkış ücret zamlarına dava açacağız

Otogarlarda yapılan zamlara yönelik açıklamalarda bulunan Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu Başkanı İmran Okumuş, “Otobüsçü, tam da geç başlayan sezonda bayram sevinci yaşayacakken çıkış ücretlerine yapılan zammın şokunu yaşadı. Zaten ağır maliyetler altında ezilen otobüsçüye yapılan bu son uygulamanın büyük bir haksızlık olduğuna inanıyoruz. 
UYOF yönetiminde sektörümüzün en önde gelen şirketlerin yöneticileri de yer alıyor. Pazartesi gününden bu yana telefonlarım susmuyor, ‘Bu konuda bir adım atalım’ diyorlar. Biz de Bayram sonrasında ilk adımları atacağız. Öncelikle Ulaştırma Bakanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirip, yaşanan sıkıntıyı aktarmak istiyoruz. İstanbul Otogarı’nda yapılan zammın belediyenin işlettiği otogarlara da örnek oluşturduğunu görüyoruz ve her yerde zam yarışı başlıyor. Eğer Ulaştırma Bakanlığı bu konuda bir etkin çalışma yapmazsa, otogarlarda yaşanan zamlara yönelik yürütmeyi durdurma davası açacağız. 
Öte yandan kalkış ve varış noktası olarak otobüsçüye zorunlu tutulan alanların da artık daha yaşanabilir bir yapıya kavuşması gerekiyor. Sektör mensuplarının artık yaşadığı sorunlara yönelik birlikte hareket etmesi gerekiyor. Biz otogarları otobüsünün mutluluk dolu bir yer olarak görmesini, bu mutluluk içinde yaşamasını istiyoruz” dedi. ■


Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan: Yapılan zamdan aşırı rahatsızız

Kemal Erdoğan, otogar çıkış ücretlerine yapılan zamlardan aşırı rahatsızlık duyduklarını belirterek, hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Erdoğan, otogar çıkış ücretlerine yapılan zamları Taşıma Dünyası’na değerlendirdi: “Sezon başlamadan hemen önceki, başarılı bir sezon olup olmayacağı tartışmalı bir sezonun öncesinde; TÜFE ve TEFE’nin çok üstünde bir zam yapılmasından aşırı rahatsızız. Hukuki bütün yollara başvurmayı planlıyoruz. Bir de Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği limitlerin de üstünde bir rakam veriyorlar. Bu da bizi ekstra rahatsız ediyor. Ulaştırma Bakanlığı bir üst tarife vermiş, bu tarifeyi aşmak için bir otopark ücreti gibi başka bir şey çıkıyor. Avrasya’nın işlettiği bütün otogarlarda aynı anda düğmeye basıldı. Samsun transit geçişler dahil 80 liraya çıktı. Çarşamba Otogarı’nda benzer bir şey olduğunu biliyorum. Kayseri öyle, Çanakkale de öyle. Çok rahatsızız tabii. Zaten gereğinden çok fazla ödediğimiz bir gider vardı. Bir de onun üzerine böyle bir şey çıkıyor ki herkesi olumsuz etkiliyor. Biz yürütmeyi durdurma başvurusu yapacağız. Bakanlık tarafından yeni bir fiyat tarifesi açıklanmadıysa, eskisi geçerlidir. Devlette süreklilik esastır. Açıklanan tavan nedir, herhangi bir şeyin süresi dolduğunda herkes istediği bir limiti koyamaz ki. Bakanlık yeni tarifeyi iki yıldır açıklamıyor. 

Alibeyköy kalkış noktası mı?

Alibeyköy Terminali’nin kalkış noktası olarak kullanılma düşüncesi çok gerçekçi değil. Çünkü İstanbul’un otogarı Esenler’dir. Çünkü İstanbul’un yolcusunun yüzde 42,5’i Esenler bölgesinin etrafından gelir. Direkt Esenler’e gelen yüzde 20 civarında bir yolcu var; herkesin alışkanlığı böyle, bunu değiştiremezsiniz. Bunu değiştirdiğinizde iki kutuplu bir otogar yapısından bahsetmeye başlarız ki, o zaman bambaşka bir sıkıntı çıkar. Alibeyköy, hepimizin gitmesi halinde bu kalabalığı kaldıracak büyüklükte değil. Alibeyköy’de, sadece transit için, çok kısa süreli durabiliyoruz. Orada peron yapmamız fiziken mümkün değil. Bir de sadece indirme değil, bindirme için de para ödüyorsunuz. Böyle de bir handikap var. Bayram çok yoğun olacak. Biz, kendi kaptanlarımıza verdiğimiz paranın yüzde 30 fazlasını otogarlara veriyorduk, şimdi herhalde yüzde yüz fazlasını vereceğiz. Bu çok adaletsiz bir paylaşım.  Yani herkes kendi terminaline yönelecek herhalde. Herkes, sonunda onu yapmaya çalışacak, T1 yetki belgesi almak isteyecek. Bu süreç sürdürülemez hale gelmeye başladı. Çorlu Otogarı’nın 113 lira çıkış ücreti verdiği ortamda, Çorlu’ya kaç yolcu göndereceksiniz ki, bu parayı çıkaracaksınız. Bizim hizmet sektörü olarak, kamu olarak kullanmak zorunda olduğumuz bir alanı, siz tekel olarak istediğiniz gibi fiyatlayamazsınız. Fiyatlarsanız adaletsiz bir yapı oluşturursunuz. 


Pamukkale Genel Müdürü Mustafa Özdalgıç: Bu rakamlarla bu iş olmaz!

Mustafa Özdalgıç, yurt genelinde birçok otogarda yapılan giriş çıkış ücret artışlarını eleştirdi. Özdalgıç, “Hepimizin maliyetleri ortada. Otogarlara ödediğimiz ücretin karşılığını hizmet olarak alamıyoruz. Bu rakamlarla bu işin içinden çıkılması mümkün değil. Çok fahiş rakamlar var. Bu konu ile ilgili yasal hakkımızı aramak ile ilgili girişimler başlatıldı. İlgililerin sesimizi duyacağına inanıyorum” dedi. ■



Anadolu Bilet Genel Müdürü Mehmet Ali Akçin: Otogar çıkış ücretleri haksız ve gereksiz 

Mehmet Ali Akçin, Pamukkale’nin Tekirdağ ve Çanakkale açılışlarında, otogar fiyatları ile ilgili Taşıma Dünyası’na açıklamalarda bulundu. Akçin, yurt genelinde birçok noktada artan otogar giriş çıkış ücretlerinin kabul edilemez olduğunu, bununla ilgili en kısa sürede dava açacaklarını söyledi: “Bizim bununla ilgili başvurumuz var. Dava açacağız. Gereksiz ve haksız yani. Onu hukuka taşımayı düşünüyoruz. En kısa sürede dava açılacak. Haksız bir kazanç. Otobüsçünün üstünde bu kadar maliyetin bir anda yüklenmesi doğru değil. Bu sektördeki firmalar sektöre iyi bir hizmet veriyor. Bu sektörün kıymetini bilmek  lazım. Kendi elimizle bitirmememiz lazım” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159