banner69

BURULAŞ’ı Rekabet Kurulu’na verdik

banner113

Bursa Otogarı Sabiha Gökçen taşımalarında şimdi söz sırası Günaydın Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Emir Günaydın da.

banner114
GÜNDEM 05.09.2017, 15:11 05.09.2017, 15:18 Taşıma Dünyası
BURULAŞ’ı Rekabet Kurulu’na verdik
BURULAŞ tüm Bursalılara yanıltıcı tanıtım yapıp Sabiha da tek yetkili taşımacı olduğunu deklare etmesi utanç verici. BURULAŞ’ı Rekabet Kuruluna verdik. Kamu gücünü arkasına alıp haksız yere özel teşebbüsü engelleyenler yarın adalet için sıra onlara geldiğinde ağlamasınlar.

Bursa Otogarı’ndan Sabiha Gökçen Havalimanı’na BURULAŞ tarafından 10 Ağustos’ta yapılmaya başlanan seferler tartışılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy’a yönelttiğimiz soruları ve onun verdiği cevapları yayınlamıştık. 

Bu haberin üzerine daha önce Sabiha Gökçen-Bursa taşımalarını gerçekleştiren Günaydın Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Emir Günaydın’da söz hakkı istedi. Mekke’de bulunan Emir Günaydın gazetemize gönderdiği yazılı açıklamalarında Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan taşımaların başladığı süreci, rekabeti, yaşanan kavgaları ve gelinen süreci anlattı. Emir Günaydın, BURULAŞ’a yönelikte açıklamalarda bulundu. Emir Günaydın’ın gönderdiği yazılı açıklamanın tamamını yayınlıyoruz.  

“Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki bu kavgalar sonucunda belediyelere bu işin verilmiş gibi gözükmesinin altında yatan gerçekleri birde benden dinleyin. Havalimanlarında taşıma işine Havataş olarak 2011 yılında başladık. Nasıl mı? Devlete 10 yıldır kazancının yarısını DHMİ’ne vereceğim diyip vermeyen ve ihalesiz protokolle taşıma işlerini yapan Havaş’ın İBB’nin bu oyunudur demesi ve ihale sonucu 50 milyonu bulacak bir kira karşılığı İstanbul Havalimanlarında hizmete başladık. İhaleye girmemize rağmen açık artırmada çekilen Havaş 1 yıl aynı hatlarda çalışmaya devam edebilecek kadar yüzsüzdü. (Tabi ki Havaş’ın devlete ödemesi gereken ve ödemediği rakam 50 milyon TL’yi bulmuştur)

Bu taşıma işini icra ederken havalimanlarında (Sabiha Gökçen Havalimanı’nda) şehirlerarası yolcu taşıma ihtiyacı olduğunu gördük. O işte tekelleşmeye gidilmiş Pegasus çıkarttığı genelgelerle Sabiha Gökçen de taşeron firması ile yolcuları pahalı fiyata taşıttırıp çok büyük rant elde etmiştir. (Örnek 2012 yılında İstanbul Otogarı’ndan Bursa 25 TL iken, Sabiha Gökçen’de 35 TL idi. Sakarya 18 TL iken, Sabiha da 30 TL idi) Ayrıca Sabiha Gökçen yolun yarısı ve Sabiha Gökçen’deki araçlar minibüstü. Taşımacı arkadaşlar vurgunun ne derece büyük olduğunu anlarlar.

Bu genelgelerle havalimanlarında  bu vurgun taşımacılığı yapmak için bir havayoluyla anlaşma yapmak gerekiyordu.Pegasus bu işi verdiği için bir tek THY kalmıştı. THY ihale yaptı ve ne oldu. THY’nin işini Pegasus’un taşeronu aldı fakat işi yapmadı ve THY iki yıl yasaklı oldu. 

Bizim firma bu arada devreye girerek havalimanı yanında İstanbul’un ilk özel terminalini devreye sokarak Sabiha Gökçen bağlantılı seferlere başladı. (Nilüfer, Metro, Pamukkale, Anadolu Seyahat, Ulusoy ve İstanbul Konfor Turizm firmalarıyla çalıştı) 

Ne mi oldu! Bu projeyle Sabiha Gökçen yolcusu Akmis tekeline girmeden istediği firmayla yolculuk etmeye ucuz ve kaliteli araçlarla taşınmaya başladı. Aslında belgeleri iptal edilmiş olup havalimanında HEAŞ yetkilileri tarafından kollanan Akmis Seyahat yine HEAŞ yetkilileriyle havalimanına ayda 50 bin TL kira verdiğimiz yazıhanemizi FETO kumpaslarına benzer bir şekilde bir gece de kaldırttı. Fakat pes etmedik yolcumuzu bir şekilde taşıdık. Fakat yazıhanemiz kapatıldığı için bilet satmamız engellendiği için Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yetkilileri bize binlerce
TL’yi bulan ceza yazdı ve hepsini ödedik. 5 ayda 5 milyon zarar ettik. 

Tabi böyle olunca Karadenizli olmamız pes etme yerine daha çok mücadele etmemiz sonucunu doğurdu. Bazı arkadaşlar bize Akmis’in belgesinin 2016’dan beri iptal olduğunu ve korsan çalıştığının belgelerini verince ve biz bunları ilgili yerlere ibraz edince zorda olsa ilgililer Akmis Seyahat’i Sabiha Gökçen’e sokmadılar. Bu arada Akmis Seyahat ile yaşanan kavgalar sonucunda üzücü hadiselerde yaşandı. Bu olayların bence asıl sorumlusu HEAŞ yetkilileridir. 

HEAŞ bu haksızlığı yolsuzluğu örtmek için işi belediyelere paslarsam arkama iyi bir güç alırım güvencesi ile Türkiye’de ilk olarak belediyelere şehirlerarası taşımacılık yaptırılmaya başlanmıştır. 

BURULAŞ’ın ilk icraatı 

BURULAŞ bu taşıma işini başladıktan sonra firmamıza yönelik yaptığı ilk icraat Bursa Terminalinden Sabiha Gökçen tabelanızı indirin yazısı oldu.Yaklaşık 4 yıldır gerek İstanbul Konfor gerekse Nilüfer ve Metro Turizm tabelalarında Sabiha Gökçen yazarken BURULAŞ başladığı gün tabelamızı indirtmek için yazı göndermesi tam bir rezalet.

Kamu gücünü arkasına alıp 

Ayrıca BURULAŞ tüm Bursalılara yanıltıcı tanıtım yapıp Sabiha da tek yetkili taşımacı olduğunu deklare etmesi utanç verici. BURULAŞ’ıRekabet Kuruluna verdik. Bu arada ayrıca BURULAŞ’ın araçlarında takograf bulunmaması yolcu güvenliği açısından tehlikeli. Kamu gücünü arkasına alıp haksız yere özel teşebbüsü engelleyenler yarın adalet için sıra onlara geldiğinde ağlamasınlar. BURULAŞ bunu iyi bilmesi lazımki biz BURULAŞ’la BUDO’ya yolcu kazandırma adına çok büyük bir anlaşma yapmışken ve bu anlaşma birileri tarafından engellendiği BURULAŞ tarafından çok iyi bilinirken BURULAŞ’ın Sabiha Gökçende taşımaya başlamasıyla elindeki kamu gücünü adaletsiz bir şekilde firmamız üzerinde uygulaması çok üzücü ve düşündürücü. Bursalı hemşerilerimizin İstanbul konfor olarak firmamıza sahip çıkmalarını bekliyoruz.

Ayrıca Bursa-Sabiha Gökçen taşımalarının bir başlangıç olduğuna inancımla tüm şehirlerarası otobüs firmalarını uyarmak istiyorum ki bu onlar içinde önemli. Çünkü BURULAŞ bugün İstanbul yarın başka bir yere çalışmaya başlar. Başarılı da olur çünkü yazıhane kirası yok. Danışmadan bilet kesiyor, zarar etse belediye karşılıyor, mazotu belediyeden ucuz alıyor, garajda istediğini yapıyor, bence tüm firmalar için bugünler son sanş. 

Ayrıca hiç kimse belediyeler hizmet yapıyor anlayışına girmesin,eğer otobüs firmaları görevini yapmayıp fahiş fiyata yolcu taşırlarsa, yeterli sayıda araçları yoksa, yolcu ihtiyacına cevap verilmiyorsa belediyeler hizmet için devreye girmeleri gerekir diye düşünüyorum.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159