Covid-19 Günlerinde Toplu Taşıma

banner113

İçinden geçtiğimiz küresel salgın günlerinde, bir yandan yeni önlemlerle yaşamı sağlıklı şekilde sürdürmek ve geçmişten dersler çıkarmak öte yandan da sürekli değişime ve evrime uğrayan virüslere karşı kalıcı önlemler almak zorundayız.

banner114
GÜNDEM 26.05.2020, 20:35 26.05.2020, 21:02 Taşıma Dünyası
Covid-19 Günlerinde Toplu Taşıma

YAZI: Alpay LÖK / Mak. Yük: Müh.

Toplu Taşıma araçlarının nasıl kullanılması gerektiği bu süreçte önemli bir yer alıyor. Havayolu taşımacılığının kısa sürede devreye alınacak uluslararası kurallarla bu sürece uyum göstermesi, ancak maliyetlerinin yükselmesi bekleniyor. Ülkelerarası turizmin 2021 yazına ötelenmesi nedeniyle bu maliyeti zorunlu nedenlerle uçmak zorunda olanların ve de iş insanlarının üstlenmesi gerekecektir. 
Ülkemizde bu süreçte Karayolu Yolcu Taşımacılığı önemli bir yük taşıyacak. Ülkemizin özellikle otobüs üretiminde Avrupa’nın üretim üssü durumunda olması araç üreticilerinin desteğiyle alınacak yeni ve ek önlemlerin başarılı olmasını sağlayacak. 

Şehiriçi ve şehirlerarası otobüsle yolcu taşımacılığında ülkemiz gelişmiş bir altyapıya sahip. Bu alanda çalışan işletmelerin iş yükü ve çalışma şartları çok ağır. Tıpkı Covid-19 sürecinde fedakârca çalışan ve göğsümüzü kabartan hastanelerimizin, kahraman doktor ve sağlık çalışanlarımızın olduğu gibi. Covid-19 sürecinde sağlık sistemimizin başarısına katkı veren bu iş yükü ve deneyimin otobüsle yolcu taşımacılığında da yeni süreçte yardımcı olacağı açık. Yeter ki bu arada üzücü otobüs kazaları ve yangınları artmasın. 

Ülkemizin ve sektörün bu mücadelede avantajlı olduğu noktaları yazdıktan sonra bu başarının sağlanması için önlem alması gereken dezavantajlarını da sıralamamız gerekiyor:

1) OTOBÜS KAZALARI
2) SÜRÜCÜ YORGUNLUĞU
3) MERDİVEN ALTI TAMİRCİLER VE TADİLATLAR
4) OTOBÜS YANGINLARI
5) YETERSİZ TEKNİK DENETİM

Covid-19 kısıtlamalarının başlamasından kısa bir süre önce, 13 Mart 2020’de, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun “Şehirlerarası otobüs yolculuğunda sıkıyönetim ilan ettik” demeci de yukarda sıralanan endişelerin bir sonucu.

Yolcu sayılarına getirilen ek sınırlamalarla zaten maddi zorluklar içinde olan otobüs işletmelerinin maliyetlerini düşürmek için kaçak yakıt, merdiven altı tamirci ve onaysız yedek parçaya yönelme riski artacaktır. Bunun sonucunda da üzücü kaza ve yangınların artması kaçınılmazdır. İç turizmin Haziran ayının sonundan itibaren hareketlenmeye başlayacağı varsayılacak olursa bu tarihten önce alınması gereken en kısa ve öz önlem şudur:

- Şehirlerarası otobüsler fren, yakıt, emisyon vb. gibi güvenlik ve havalandırma/klima gibi insan sağlığı ile ilgili donanımlarda hızla Fabrika Ayarlarına döndürülmelidir. 
- Bunun için de araçların belirlenecek bir Covid-19 Çek-List üzerinden yetkili servislerde teknik denetimden geçirilmesi gereklidir.  

Bu süreçte, sektör temsilcileri ve meslek örgütleri işbirliği yaparak sağlık alanında olduğu gibi ulaştırma alanında da bir başarı hikâyesi yazabilir. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159