Daha fazla "Bireysel otobüs" çalıştırılmasının önü açılmalı

banner113

TOFED Başkanı Birol Özcan, "Yeni mevzuatta bireysel otobüsçü için kota esnetildiğinde firmalar daha fazla bireysel otobüsçü çalıştırabilecek. Artan maliyetleri karşılamakta zorluk çeken küçük ölçekli otobüs firmaları ya büyük firmaların altında birleşecek veya kendileri bir organizasyon kurarak, güç birliği oluşturacak" dedi.

banner114
GÜNDEM 20.02.2017, 10:48 21.02.2017, 20:04 Taşıma Dünyası
Daha fazla "Bireysel otobüs" çalıştırılmasının önü açılmalı
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Mevzuat Çalıştayı gerçekleştirdiklerini belirterek, bu kapsamda oluşturulacak yeni mevzuatta bireysel otobüsçülere uygulanan kotanın esnetilmesini talep ettiklerini söyledi. Özcan, bu sayede firmaların daha fazla otobüsçü çalıştırabileceklerini de sözlerine ekledi.

Genel Başkan Özcan, TOFED öncülüğünde, UHD Bakanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirdikleri Karayolu Yolcu Taşımacılığı Mevzuat Çalıştayı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çalıştayda, otobüsçülerin, çıkarılması hedeflenen yeni mevzuatla ilgili beklentilerini aktarma imkânı bulduğunu ifade eden Özcan, artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta güçlük çeken küçük ölçekli otobüs işletmelerinin toplantıda bir araya gelerek, daha güçlü yapılar oluşturmasının önündeki mevzuat engellerinin kaldırılması konusunda fikir birliğine vardığını dile getirdi.

Mevzuat ihtiyaca cevap vermiyor

2003 yılında kabul edilen Karayolu Taşıma Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin, değişen ve gelişen şartlar karşısında sektörün ihtiyaç ve dinamizmine cevap veremez duruma geldiğini belirten TOFED Genel Başkanı Birol Özcan bu nedenle yeni bir mevzuat ihtiyacının oluştuğunun altını çizerek şöyle konuştu: "Çalıştayda küçük ölçekli firmaların bir araya gelerek 'taşıma işleri organizatörlüğü' kapsamında ortak taşıma yapabilmesinin sağlanması, ilgili mevzuatın oluşturulması, firmalardaki özmal ve kiralık araç oranının yeniden tanzim edilmesi konularını ele aldık. Yani atıl kapasitenin kullanılabilmesi için bire iki olan oranın, bire beş olarak yeniden düzenlenmesi konusundaki mevzuat düzenlemesi talebimizi aktardık. Mevcut düzenlemede firmalar, bire iki oranındaki kota engeli nedeniyle yeterli sayıda bireysel otobüs çalıştıramıyor. Bu kısıtlama sektörde atıl kapasite oluşturuyor, ekonomide de kaynak ve istihdam kaybına sebep oluyor. Sektörün talebi doğrultusunda, yeni mevzuatta kota esnetilirse, firmalar daha fazla bireysel otobüsçü çalıştırabilecek. Bu durumda hem sektör canlanacak, hem de ekonomiye sağlanan katkı ve istihdam artacak."

38 öneri masaya yatırıldı

Sektörün yeni mevzuatla ilgili 38 önerisinin masaya yatırıldığını, bu kapsamda gerekli değişikliklerin hayata geçirileceğine inandıklarını vurgulayan Özcan, "Sektörümüz önümüzdeki dönemde yeniden yapılanmaya gidecektir. Beklenilen düzenlemeler hayata geçerse,  artan maliyetleri karşılamakta zorluk çeken küçük ölçekli otobüs firmaları ya büyük firmaların altında birleşecek veya kendileri bir organizasyon kurarak, güç birliği oluşturacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Sektör mensuplarından gelen talepler doğrultusunda mesleğe giriş koşullarının ve mesleki yeterlilik şartlarının yeniden belirlenmesi için yeni düzenleme taleplerinin olduğunu da anlatan Özcan, "Yardımcı personel, host, hostes muavinlerin eğitimden geçirilerek sertifikalandırılması ve ilgili eğitimlerin TOFED tarafından verilmesi, mesleğimizin yaşadığı en büyük problemlerden birini ortadan kaldıracaktır. Bu eğitimler ihtiyaç duyulan eğitimli yardımcı personeli sektörümüze sağlayacaktır. Meslekiçi eğitim de çalıştayımızın önemli bir gündem maddesiydi" diye konuştu.
UHD Bakanlığı koordinasyonunda, ‘Yolcu Taşımacılığı İstişare Kurulu’ oluşturularak, kara, demir, hava ve denizyolu taşımacılığı sektöründen temsilcilerin burada görev almasını da önerdiklerini belirten Özcan, TOFED’in öncülüğünde Türkiye merkezli kurulan ilk uluslararası mesleki kuruluş olan Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği’nin (IPRU) desteklenmesinin de çalıştay gündeminde yer aldığını kaydetti.

Çalıştay verimli oldu

Yenilenmesi planlanan Karayolu Taşıma Kanunu ve mevzuatına yol gösterecek verimli bir çalıştayın başarıyla gerçekleştirildiğini vurgulayan TOFED Genel Başkanı, “Katılımlarından dolayı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu’na, UDH Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Tolga Acar’a, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mahmut Gürses’e, İstanbul Ulaştırma 1. Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım’a, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Sayın Kenan Aydoğan’a, teşekkür ediyoruz. Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu, mevcut mevzuata göre, 53 farklı taşımacılık yetki belgesinin verildiğini, bu sayının çok fazla olduğunu, dolayısıyla belgelerin sadeleştirileceğini söyledi. Karmaşıklığa yol açan belge sayısının, azaltılacağı müjdesini verdi. Sektörümüzün ekonomiye katkısını ve dinamizmini artıracak yeni bir mevzuatın çıkacağına yürekten inanıyoruz. Bu konudaki çalışmalara destek ve katkı sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159