EGETURDER ve İZTAD’tan Turizm Bakanına ziyaret

banner113

Ege Turizm Taşımacıları Derneği Başkanı İsmail Cirit ve İzmir Toplu Taşımacılık ve Servis Hizmetleri Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Coşkun Altın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’u makamında ziyaret ettiler.

banner114
GÜNDEM 05.11.2018, 10:50 05.11.2018, 10:55 Taşıma Dünyası
EGETURDER ve İZTAD’tan Turizm Bakanına ziyaret
■ Erkan YILMAZ - Cumhur ARAL

İzmir’de turizmin gelişmesine yönelik düşüncelerini ve taleplerini Bakan Mehmet Ersoy’a 30 Ekim Salı günü aktaran EGETURDER Başkanı İsmail Cirit ve İZTAD Başkanı Coşkun Altın Taşıma Dünyası’na yaptıkları görüşmeye yönelik açıklamalarda bulundular. 

2 Ocak öncesinde Çalıştay 

İsmail Cirit, İzmir’de turizm sezonunun çok kısa olduğunu Bakan Mehmet Ersoy’a ilettiklerini söyledi: “3 ay aralıklı yayılmış şekilde 6 aylık bir turizm sezonu yaşıyoruz. Oysa bunu 9 aya hatta 12 aya yaymak önemli. Buna yönelik ne gibi çalışmalar yapılabilir, bunun istişaresini yaptık. Dile getirdiğimiz bir diğer konu da 1 Kasım’da uygulamaya girmesi hedeflenen ancak 2 Ocak 2019’a ertelenen U-ETDS sistemi oldu. Kişiler kimlik ve pasaport bilgilerini güvenlik anlamında resmi makamlara veriyor. Ancak özel kurumlara bunun verilmesi kişinin arzusuna bağlı. Şoföre veya firma çalışanına bu tür bilgileri vermek istemeyebileceklerini ifade ettik. Sayın Bakan da bize hak verdi. Bu sorunun çözümüne yönelikte bizzat kendisi girişimlerde bulundu. Uygulama 2 Ocak’a ertelendi ama biz hala U-ETDS sisteminde ciddi bir revizyona gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hatta belki bu konunun uzmanlarından oluşan küçük grupla gerçekten yıllardır bu sektörde var olan kişilerin ve Bakanlık yetkililerin de katılımıyla bir Çalıştay organize edilmesi gerektiğini belirttik. Ancak böyle sağlıklı kararlar alınabileceğine inanıyoruz. Bu olmadan hayata geçerse, 2 Ocak sonrasında sektör ciddi sıkıntılar yaşar. 

Havalimanında bindirme alanı istiyoruz

Dile getirdiğimiz bir başka konu da TAV’ın işletmesini yaptığı İzmir Havalimanına yönelik oldu. Burada fiziki yapı olarak metro geçiyor. Biz turizm araçları olarak yolcu alamıyoruz. Ama bize ‘yolcunuzu otoparktan alacaksınız’ deniyor, ama yolcunun otoparka erişimi çok meşakkatli ve yorucu bir süreç. Çok ciddi bir eziyet. Bakanımız bu konuda bilgisinin olduğunu söyledi. Biz orada Havaş otobüslerine tanınan imkanlar gibi turizm taşımacılarına da 3-5 otobüslük bir alan tahsis edilmesini istiyoruz. Bu araç en fazla 15 dakika orada bulunsun. 15 dakikaya geçen araca ceza uygulansın. Trafikte bizi kovalamasın. Sayın Bakan bu konu ile de ilgileneceğini söyledi. Sayın Bakanımızın ziyaretin ardından TAV işletmesinden Erkan Balcı ve Caner Bahçelikapı ile İzmir Ticaret Odasında 1 Kasım Perşembe günü bu konu ile ilgili bir araya geldik. İzmir Valiliği’nden de bu konuya yönelik destek bekliyoruz. 

İzmir için Turizm Master Planı 

Coşkun Altın da, “Sayın Bakanımızı ziyaretimizde İzmir için bir turizm master planı çıkarılmasını gündeme getirdik. Bunun yanı sıra İzmir Adnan Menderes Havalimanında UBER ile otel ve acentelere ait D2 belgeli araçların amaç dışı kullanımı nedeniyle taşımacıların yaşadığı sorunları sıraladık. Sayın Bakana ve Bakanlık yetkililerine çözüm beklentimizi ve önerilerimizi sunduk.

Kruvaziyer turizmi

İzmir’de sağlık turizminin canlandırılmasıyla Cruise gemilerinin limanlara giriş yapmasının sağlanması konularını da görüştük. Bu konuda, COSTA ve MSC yetkililerinin İzmir’e geldiğini, bir hafta süre ile konaklama yaparak bölgede incelemeler ve görüşmeler yaptıklarını aktardık. İzmir’i güvenli şehir olarak bulduklarını ifade ettik.

Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Cruise konusunda 29 Ekim’de hizmete alınan İstanbul Havalimanının yarattığı sinerji sonrası yap-işlet-devret modeli üzerine iki yatırımcıyla görüştüklerini; öncelikle İstanbul’u canlandırmayı hedeflediklerini; İstanbul merkez olmak koşulu ile bu yatırımcıların İzmir veya Kuşadası limanlarını harekete geçirmelerini beklediklerini; İzmir’deki kamu ve sivil toplum kuruluşlarının sesinin daha gür çıkmasını ve çalışmalarını beklediklerini ifade etti. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159