Engelli uyumunda çözüme yaklaşıldı

banner113

6 Ekim Salı günü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında taşıma araçlarında engelli donanımının uygulanmasına yönelik Yönetmelik Taslağı görüşüldü. Toplantıya şehirlerarası otobüsçüler, servisçiler, havayolu, denizyolu taşımacıları olmak üzere OSD, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri katıldı.

banner114
GÜNDEM 12.10.2015, 17:39 16.10.2015, 21:59 Taşıma Dünyası
Engelli uyumunda çözüme yaklaşıldı
Toplantıda eski ve yeni otobüslere engelli donanımı takılması konusuna yönelik görüşler dile getirildi. Şehirlerarası otobüsçülerin eski otobüslere bu donanımın takılmasının mümkün olmadığı görüşü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve OSD yetkililerinin destekleriyle kabul gördü.   

Engellinin erişim kavramı öne çıktı 
Toplantıya katılan TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, hazırlanan Yönetmelik taslağının tüm katılımcılar tarafından değerlendirildiğini söyledi. Eski otobüslere engelli donanımı monte etmenin güçlüğünü anlattıklarını belirten Mustafa Yıldırım, “Bakanlık yetkilileri, bizim dile getirdiğimiz görüşe destek verdiklerini ifade ettiler. Bize göre, artık eski otobüslere engelli donanımı zorunluluğu olmayacak. Yeni araçlarda ise bu biraz muğlak, ancak toplantıda biz otogarlarda engellilere yönelik buluşma noktaları oluşturmayı, onların otobüslere erişimini aynen havayolunda olduğu gibi sağlamayı önerdik. Biz engelli yolcumuzun otobüse biniş ve inişini sağlayacak aparatları bulundurma, refakatçilerle birlikte onlara kolaylıklar sağlama görüşümüzü anlattık. Tesislerin de aynı şekilde hazırlanması konusu gündeme geldi. Yani araçlardaki tadilattan çok erişim kavramı ön plana çıktı” dedi.

AB uyumlu mevzuat 
Yıldırım, toplantıda AB’de engelli donanımına yönelik alınan kararların ülkemizde de eşgüdümlü şekilde uygulanması konusunda uzlaşıldığını da belirtti. 

Eski taşıtlarda dönüşüm olmayacak
Mustafa Yıldırım, “Biz toplantıda bu görüşlerimizi ifade ettik. Bizden yazılı olarak son defa görüşümüzü istediler. Biz de Bakanlığa yazılı görüşümüzü ilettik. Şu kesin, eski araçlarda kesinlikle dönüşüm olmayacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da müsaade etmiyor. Biz bu zorunluluğun yeni taşıtlarda da olmayacağını düşünüyoruz. Teşvik edilirse yapan, yaptırır. Otogarlar ve dinlenme tesisleri engellilerin erişimine uygun hale getirilecek” dedi. ■

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım'ın ilgili yazısı

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159