Hangi Köprü?

banner113

Yolcu taşımacılığı belgeleri birleşince çok kritik bir karar gerekecek.

banner114
GÜNDEM 24.04.2017, 11:18 24.04.2017, 11:27 Taşıma Dünyası
Hangi Köprü?
● İstanbul içi tüm yolcu taşımacıları Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanabiliyor.
● Tarifesiz şehirlerarası taşıma yapan B2-D2 belgeli otobüslere FSM serbest. 
● Tarifeli şehirlerarası taşıma yapan B1-D1 otobüslere YSS zorunlu.  
● Bakanlığın Yönetmelik Taslağı’nda tarifeli ve tarifesiz taşımalar birleştiriliyor. 
● Ortaya çıkacak yeni belgeli taşıtlar hangi köprüleri kullanabilecek? 
● Tüm yolcu taşımacılarının FSM’yi kullanabilmesi en adil çözüm olacak. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılması, boğaz köprülerinin kullanılması hak ve zorunluluklarının yeniden belirlenmesini gerektirdi. İstanbul UKOME ve UDH Bakanlığı yeni kullanımları açıkladı. Tüm yük taşımaları Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendirilirken yolcu taşımacılığında ayrım yapıldı. 

İstanbul içi yolcu taşımaları 
İster araç türüne göre otobüs (belediye, halk veya servis otobüsü) minibüs (dolmuş veya servis minibüsü)veya otomobil olsun,  isterse taşıma türüne göre hatlı güzergahlı  (belediye, halk veya servis otobüsü, dolmuş veya servis minibüsü, taksi dolmuş) veya hatsız güzergahsız (turizm, etkinlik otobüsü veya minibüsü, taksi) tüm yolcu taşımaları Yavuz Sultan Selim Köprüsü kullanım zorunluluğundan muaf tutuluyor. 

Şehirlerarası yolcu taşımaları 
UDH Bakanlığı belgeleri ile uluslararası ve yurtiçi şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapanlardan tarifesiz/grup taşıması yapan B2-D2 belgeli otobüsler turizm kapsamında değerlendirilip Yavuz Sultan Selim Köprüsü kullanma zorunluluğundan muaf tutulurken, tarifeli taşıma yapan B1-D1 belgeli otobüsler Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanmak zorunda bırakıldı. 

Şimdi ne olacak?
Tarifesiz taşıma yapanlardan B2 belgeli olanlar tarifeli taşıma yapan B1 belgesiyle birleştirilirken tarifesiz taşıma yapanlardan D2 belgeli olanlar tarifeli taşıma yapan D1 belgesiyle birleşecek. Ortaya çıkacak B ve D belgeleri hangi köprüyü kullanabilecek? 

Çözüm önerisi 
Şehirlerarası tarifeli taşımacılara da FSM Köprüsü’nü kullanma hakkı verilmesi en adil çözüm olarak görünüyor. Diğerlerine göre çok daha az sayıdaki bu türden otobüs, FSM Köprüsü’ne önemli bir yük de getirmeyecek. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159