Havalimanı taşındı, yolcu otobüse yöneldi

banner113

Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve TOFED Genel Başkan Yardımcısı Şenol Ayyıldız, yeni havalimanın taşınması ile birlikte, maliyetlerin artması ve daha fazla zaman gerekmesi nedeniyle yolcuların özellikle belirli hatlarda otobüse yöneldiğini söyledi.

banner114
GÜNDEM 25.04.2019, 13:05 29.04.2019, 12:25 Taşıma Dünyası
Havalimanı taşındı, yolcu otobüse yöneldi
HABER: ERKAN YILMAZ

Metro Turizm
’in yeni hedefleri, yapılacak yeni yatırımlar ve sektördeki gelişmelere yönelik bir basın toplantısı düzenlendi.

TOFED Genel Merkezi’ndeki toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve TOFED Genel Başkan Yardımcısı Şenol Ayyıldız, Metro Turizm Araç İçi Hizmetler Müdürü İbrahim Aslanoğlu ve Metro Turizm Eğitimlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdal Öztürk katıldı. 

Doğru adımlar attık, karlı şirket olduk

Ekonomik zorluklar ve sektördeki gelişmelere göre kararlar alarak karlı bir şirket yapısına ulaştıklarının bilgisini veren Şenol Ayyıldız “Biz Metro Turizm olarak 2007 ve 2008 yılında 8.5 milyon civarında yolcu taşıdık. Bunu önce 11 milyon 250 bin daha sonra 13 milyona, 2013 yılında 18 milyonun üstüne taşıdık. 2014 yılında 23 milyon yolcu taşıdık. 25 milyon hedefine ilerlerken ülkemizdeki gelişmeler, sektörün içerisindeki zorluklar, taşıma modlarının gelişimi ile birlikte sektörde daralma oldu. Rakiplerin agresif fiyat politikaları ile pazar payında oynamalar oldu. Bu süreçte giderek artan zorlukları görerek biz sakin şekilde takım oyunu oynayarak. bütçe tarafını sağlama alarak ilerleme kararı aldık ve 2016 yılında yatırımları durdurduk. 2017-2018 yılında mevcut filo yapısı ile hizmet sürecine devam ederek karlı bir şirkete dönüşümü sağladık. Personeline maaşını ödeyen, seferlerini aksatmayan, vergisini yapılandıran borçlarını kapatan bir firma olduk. Bugün doğru hamle yaptığımızı gördük. Bu sene eski alışkanlıklarımıza dönmenin doğru olduğuna karar verdik ve yeni yatırımlarla büyüme stratejine döndük” dedi.  


3.5 ayda 4 milyon yolcu 

2019 yılına iyi başladıklarını belirterek konuşmasına devam eden Şenol Ayyıldız, “15 Nisan itibariyle taşıdığımız yolcu sayısı 4 milyonu geçti. 2018 yılına benzer bir süreç yaşıyoruz. Önümüzde 9 günlük bayram tatili var. Dolu dolu bir sezon var. Ramazan öncesinde iş ortaklarımızla iki, üç günlük kampla yıla yönelik hedeflerimizi belirleyeceğiz” dedi. 

Havalimanı taşındı, yolcumuz arttı

Yeni havalimanının taşınma sürecinin tamamlanmasının sektöre yolcu artışı getirdiğini de vurgulayan Şenol Ayyıldız, “Yeni yatırımları destekliyoruz, a ama yeni havalimanına yolcular alışana kadar bir süre geçecek. Bu da sektörümüze yolcu artışı anlamında çok olumlu yansıyor. Ankara ve İzmir hattında çok ciddi yolcu talebi yaşanıyor. Havalimanına şu anda taksi ile çok pahalı. Merter’den binen bir yolcu 170 TL taksi ücreti ödemek dorumunda. 3 saat önce havalimanında olmakta bir dezavantaj. Ankara hattında havayolu ile ulaşım otobüsle gitmeye eş değer hale gelince yolcu otobüse yöneldi. Ayrıca çok daha az maliyetle ulaşım ihtiyacını sağlamış oluyorlar. Yeni havalimanında uçak firmalarından çok daha yüksek kesintiler uygulanıyor. Havayolu taşımacıları bilet fiyatlarını yükseltmek durumunda kalacaklar. Buda bizim sektörümüze olumlu yansıyacak. Bir iki yıl entegre ve alternatif taşıma modları oluşturulana kadar yolcu otobüse yönelimi devam edecek. Birkaç yıl sektörümüz çok ön planda olacak. Bu süreci otobüsçü olarak çok iyi değerlendirmeliyiz. Daha önce söylediğim gibi otobanda tamamlandığında Ege Bölgesi otobüsçünün gözdesi olacak. Havalimanına yolcunun alışması ciddi bir zaman alacak ve bu süreç sektöre çok önemli fırsatlar getirecek” dedi.

Yeni havalimanı ile otobüsçünün entegrasyonu

Yeni havalimanından çevre illere yapılan taşımalar ve işbirliklerine yönelikte değerlendirmelerde bulunan Şenol Ayyıldız, “Tekirdağ-Çorlu hattına yönelik İstanbul Seyahat seferlere başladı. Hayırlı olsun. Bildiğim kadarıyla günde karşılıklı 12 sefer yapıyorlar. 50 TL bilet ücreti var. Her kaldırdıkları otobüs için 90 TL katılım bedeli ödüyorlar. Bu proje iyi incelenmeli. Maliyetlere bakıyoruz, rakamlar ortada. Komisyonlara da bakılmalı. Bizim de yeni havalimanı yetkilileri ile görüşmelerimiz olacak. Ama öncelikle bu görüşme TOFED nezdinde olacak. Sektörümüze yeni havalimanına entegre etmenin yollarına bakılması gerekiyor. Bizler neler katabileceğimizi anlatacağız. Alibeyköy Otogarı’nı kaldırarak, havalimanına yakın bir yerde bir otogar inşa ederek, otobüslerin 26 km yol yapmasının da önüne geçilmiş olacak. Bu entegrasyonla taşımacılığı bütün sektöre açmak. Bizim de Metro Turizm olarak çalışmalarımız olacak” dedi. 

Tren kale hattımızı değiştirecek 

Hızlı tren hattının Halkalı’ya ulaşmasıyla birlikte otobüsçünün kale hattı değerlendirmesinin de değişeceğini belirten Şenol Ayyıldız, “Tren şu anda sefer sıklığı açısından otobüs sektöre açısından çok büyük risk oluşturmuyor. Ancak sefer sıklığı arttıkça bizim tabirimizle “Kale hattımız Ankara” deyişimiz “Kale hattımız Ege ve İzmir” şekline dönüşecek” dedi. 

Metro Turizm vitesi yükseltiyor 

Yeni yatırımlar konusunda vitesi yükseltmeye karar verdiklerini belirten Şenol Ayyıldız, “Haziran sonuna kadar devam edecek olan KDV indirimi de yatırımlar için bir fırsattır. Üretici firmalarla görüşüyoruz. Kademeli şekilde 10’ar otobüs şeklinde yatırım yapacağız. 2014 ve 2015’te 2.5 yaş ortalaması ile hizmet veren bir firmaydık. Şu an filomuzdaki araçların yaş ortalaması daha yukarıda ve yeni yatırımlarla yine bunu aşağıya çekeceğiz. 100 otobüslük bir görüşmelerimiz var. Yeni bölge katılımları, transferlerimiz olacak. Toplamda 150 civarında otobüs filoya katılacak. Yeni yatırımların bir kısmını Mayıs sonuna kadar yetiştirmek durumundayız. Mercedes-Benz Türk ile çok ciddi görüşmelerimiz var. Bu sektördeki durgunluğu, sessizliği atalım ve heyecan katalım istiyoruz” diye konuştu. 

2+2 koltuklandırmaya dönmeliyiz  

2+1 koltuklu araçların sektörde kaldırılması gerektiğini savunan Şenol Ayyıldız, “Sektörde araçlardaki koltuklandırmaya yönelik belirli bir standart getirilmeli. Bunu da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurarak otobüs üretiminde bunun standart olmasının sağlanması gerekiyor. Yolcumuza daha fazla konfor sunma yarışı içine girdik. 2+1 koltuk derken, koltuk arkası ekranları da araçlarımıza monte ettik. Yolcuların bilet alırken ‘hangi koltuk arkası ekran markası var’ sorularıyla karşılaştık. Bu süreçleri yaşadık. Sektörün önünü açabilmek için biz 2+2 koltuk standartının getirilmesinin mücadelesini vereceğiz. Buna öncülük yapalım. 10 yıl önce 710 D1 belgeli firma varken şu anda 301 belgeli firma var. Herkes şapkasını önüne koyacak. Birçok ulusal marka sektörde faaliyet gösteremez hale geldi veya çok zorlanır hale geldi. Sektörde firmaların yıkıcı rekabet etmeye devam etmesi sektörü nereye götürecek buna bakmak gerekiyor. Kimsenin bu sektörün kaderi ile oynama hakkı yok. 70 TL’ye İzmir’e bilet kesilirken biz bunu 110 TL’ye çıkaralım ve maliyetlerin üstünde taşımacılık yapalım istiyoruz. Biz artık yıkıcı rekabetin ortadan kalkması için ulusal firmalar olarak öncü olmalıyız. Kamil Koç ve Metro Turizm olarak bir araya gelmeliyiz. Artık bilet fiyatlarından maliyetlerin altına inerek taviz vermenin zamanı değil. Ramazan sürecinin artık yaz sezonunun öncesine gelmesi ile çok hareketli bir sezon geçireceğiz. Bu yılı iyi değerlendirmeliyiz ” dedi.  

Anadolu Yakası’nda yapılanma

Samandıra tesisinin kendileri ve yolcuları için velinimet olarak değerlendirdiklerini belirten Şenol Ayyıldız, “Bizim Anadolu Yakası’nda yapılanma projelerimiz farklı. 26 ücretsiz servis hizmeti verdiğimiz noktadan yolcuları alıp 32 km yol yaptırarak Samandıra’ya getirmemekti. Onları Kurtköy’e toplayıp, havalimanına entegre edip orada bir düzenleme yapmaktı. Biz Sabiha Gökçen’e oynamak zorundayız. Orada ek bir pist yapılıyor. Sabiha Gökçen yolcusu İzmit’e 45 dakikaya ulaşacak. Farkındalık yaratıp, Kartal, Maltepe ve Pendik bölgesi yolcusuna imkan vermek istedik. Şu anda böyle bir yapılanmaya çok büyük ihtiyaç var. Sektör kabuk değiştiriyor. Taşıma modlarındaki gelişim ve değişim sektöre yeni bir heyecan getiriyor. Ben havalimanı yolcusunu otogar psikolojisine sokmadan Anadolu Yakası’na getirecek bir projenin çalışmasını yapıyoruz. Çok farklı bir proje olacak. Samandıra İç Anadolu’ya ve Batı Karadeniz’e taşıyan bir merkez haline gelecek” dedi. 

U-ETDS sektörü terbiye edecek 

U-ETDS’nin sektörü disiplin altına alacağını belirten Şenol Ayyıldız, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hayata geçirdiği bu sisteme bizde destek verdik. Sektörü terbiye edecek bir sistem bu. Çünkü bu sistem sektörün kayıt altına alınmasını, vergi kaçağının önlenmesini sağlayacak. Ayrıca taşınan yolcunun bilinmesi ile de güvenlik anlamında da çok önemli kazanımlar sağlayacak. Yolcu verileri ile hatlardaki sefer sayılarının arz talep dengesi de daha iyi şekillenecek. Bu sektör artık sorunlara çözüm arayışında da kenetlenmeli ve birlikte hareket etmeli” dedi.  

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159