Herkes Göreve!

banner113

Kadına şiddetin her geçen gün arttığı ülkemizde Mersin’deki cinayeti diğerlerinden ayıran ve gündemimize almamamıza neden olan husus, cinayetin bir toplu taşıma aracında yaşanması ve bunun esas failinin taşıma aracının sürücüsü olması.

banner114
GÜNDEM 23.02.2015, 16:47 23.02.2015, 17:03 Taşıma Dünyası
Herkes Göreve!

Devlet kurumları hazırladıkları mevzuatın ve yaptıkları denetimlerin yeterliliğini sorgulamalıdır. 

Taşımacılar ve çalışanları ile mesleki örgütler tüm sorumluluğu başkalarına yıkmaktan vazgeçmelidir. 

Sonuç vermeyen başarısız çözümleri tekrarlayarak sorunların çözülemeyeceği kabul edilmelidir.

Sorunlar önyargısız ve gerçekçi biçimde ele alınarak sistemsel çözümler el birliği ile yaratılmalıdır. 

Geçtiğimiz hafta tüm Türkiye Mersin’den gelen cinayet haberiyle sarsıldı. Kadına şiddetin her geçen gün arttığı ülkemizde Mersin’deki cinayeti diğerlerinden ayıran ve gündemimize almamamıza neden olan husus, cinayetin bir toplu taşıma aracında yaşanması ve bunun esas failinin taşıma aracının sürücüsü olması. Olayın ardından bir muhasebe yapıp ilgili tüm taraflara sorumluluklarını hatırlatmak istedik. 

Taşımacılar 

Ekmeklerini kazandıkları mesleklerine ve hizmet sunup parasını aldıkları yolcularına karşı tam bir sorumluluk duymalı, çalışanlarını da titizlikle seçip her daim denetimlerinde tutmalıdırlar. Taşımacılık mesleğinin artan sorumluluklarına göre mesleğin insan kalitesinde değişim gerektiği görülmelidir. 

Devlet 

Taşımacılarda ve çalışanlarında aranacak şartları iyi belirlemeli ve etkinlikle denetlemelidir. Belirli hatların, belirli kişilerin tapulu mülkü gibi keyiflerince işletmesine izin vermemeli, rekabet dahil bu taşımaları iyileştirici mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır. SRC zorunluluğu ve diğer sürücü düzenlemelerinin yeterliliği sorgulanmalıdır.

Belediyeler 

Kendi sorumluluk alanlarındaki ve kendi yetkilerindeki taşımaları yakinen takip etmeli, kooperatifler ve sivil toplum kuruluşları dahil güç sahiplerinin kötü uygulamalarına fırsat vermemelidirler.  

Yolcular 

Karşılaştıkları olaylarda birbirlerine destek olmalı, sorunları görmezden gelmemeli ve ilgili yerlere aktarmalıdırlar. Kusurları bildirmenin bir ispiyonculuk değil, kamusal sorumluluk olduğu kabul edilmelidir. İlgili otoritelerin de seslerine kulak vermelerini sağlamalıdırlar.  

Mesleki örgütler 

Taşımacılardan oluşabilecek dernek, oda, federasyon, kooperatif ve benzeri her türlü örgütlenmeler otomatik olarak meslektaşlarını savunmaktan vazgeçmeli, özeleştiri yapmalı ve yolcularına hak ettiği değeri vermelidirler. 

Ve medya 

Can ve mal güvenliğini ihlal eden kural ihlallerini ve bunların sonuçlarını korkusuzca gündeme getirmeli ve sorumlular hakkında işlem yapılmasını talep ederek takipçi olmalıdırlar. Sorunun çözümüne hizmet etmeyecek basit ve popülist açıklamalara prim vermemeli, gerçekçi çözüm arayışlarını sürdürmelidir. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159