banner69

Herkesi memnun edemeyiz, sihirli bir değneğimiz yok

banner113

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclis toplantısında, Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses konuştu: Herkesi memnun edemeyiz, sihirli bir değneğimiz yok.

banner114
GÜNDEM 12.02.2018, 09:38 15.02.2018, 09:57 Taşıma Dünyası
Herkesi memnun edemeyiz, sihirli bir değneğimiz yok
HABER: ERKAN YILMAZ - BARIŞ CAN BAŞKAN

Yönetmelik çıkalı bir ay geçti. Çok fazla olumsuz dönüş almadık. Alınan notlar ve geri dönüşler doğrultusunda genelgeler yayınlamayı planlıyoruz, merak etmeyin. Herkesi memnun edemeyiz, sihirli değneğimiz yok. 

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, 2018 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. 6 Şubat Salı günü TOBB’un İstanbul’daki hizmet binasında Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım yönetiminde gerçekleştirilen toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Başkan Yardımcısı Kayhan Keser, Denetleme Şube Müdürü Ayhan Saraç ve sektör meclisi üyeleri katıldı.


Belge ücretleri düşmesi…

Toplu Taşıma Yasası iletaşımacının yaşadığı bütün sorunlara çözüm bulunabileceğine dikkat çeken Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, “Bu yasa mevzuatlar arasındaki çelişkiyi de gidermeli. Bakanlıktan D2 belgesi almak isteyenler 15 bin lira ücret öderken, İstanbul’da belge almak 44 bin lira. Bu tezatlığın giderilmesi lazım. Artık sektörün firmaya ihtiyacı yok.İhtiyaç fazlası firma ve otobüs var. Buna rağmen belge ücretlerinin düşmesi kime yaramıştır, bunları değerlendirmek lazım” dedi. ■



Sektör Mecli̇si̇ Üyeleri̇ Konuştu

Daha sonra Sektör Meclisi üyeleri söz alarak sorunları ve taleplerini dile getirdiler. 

PUİS-UYOF Başkanı-İmran Okumuş:
Ulaştırma Bakanlığı düzenleyici olmamalı, yaptırımcı olmamalı. Bu sektör mensuplarına yıpranma hakkı verilmiyor, sektöre teşvik sağlanmıyor. Bu sektör teşvik istemeli. Köprü ve otoyol maliyetleri giderek artıyor. Türkiye’de otogar çıkışları sektörün başına bela.Biz kendi içimizde kendi sorunlarımızı konuşamadığımız için kamudan çözüm bekliyoruz. 


Mevlüt İlgin, Hasan Basri Bostancı

Mevlüt İlgin-TOFED Genel Sekreteri:

Başta Düzenlediğimiz çalıştayda ve toplantılarda dile getirilen görüşlerin önemli bir kısmı Yönetmeliğe yansıdı. Belge birleştirmekten vazgeçilirken F1 ve F2’nin 2 ayrı belge olarak yer alması doğru değil. Firmaların bir araya gelerek taşıma yapmasına imkan tanıyacak olan taşıma organizatörlüğü konusuna da el atılmadı. 

Nusret Ertürk-TTDER Genel Sekreteri:
Sadece bir maddeye itirazımız var. 55’incimaddede, yurtdışına grup olarak çıkan araçların 48 saat içinde tekrar geriye çıkamaması.Bu madde ile ilgili sektörde çok büyük tepki var. Ticaretin engellenmesi olarak değerlendiriliyor. 

Mehmet Erdoğan-UATOD Başkanı:
D1 belgeli taşıtların5+5 yılla taşıt kartlarının dondurulmasını istiyorum.Bu şu demektir:Örtülü plaka tahdidi. Plaka başı paralartahsil edilirsevakıflarımız sayesinde Türkiye’nin en güzel sürücü eğitimlerinin verildiği alanları yaratırız.Kiralık özmal oranının 1’e 5 olması lazım. Bireysel otobüsçüye ihtiyacımız var.
 

Tunahan Hilmi-Nişikli Turizm Genel Müdürü:

D1 ve B1 yetki belgesi ile akşam saat 22’den sabah saat 5’e kadar yolcu taşıma yapmaması ile ilgili konu var. Burada D4 yetki belgesimi kayırılıyor, D1’ciler için bir plan mı var? Bu madde ile Bursa’dan Yalova’ya yolcu taşıması yapılamaz. 


Onur Orhon, Şevket Ak

Şevket Ak-Aker Turizm:

B2 belgeliler, yolcu oldukça sefer düzenler. İşini ciddi yapan birisi, sokaktan yolcu bulacağım diye bu işi yapmaz.Bulgaristan’da aracım arıza yaptı, ben aracı nasıl yetiştireceğim. Yazın çok sıkıntı yaşarız.

Adnan Değirmenci-TOFED Yönetim Kurulu Üyesi:
Kısa mesafeli taşımacılığa yönelik D4 belgelileri korumak adına yapılan düzenleme bence önemli. Şehirlerarası transit geçenler yolcuyu alıp götürüyor. 

Hasan Kurnaz-TOFED Yönetim Kurulu Üyesi:
100 lira olan taşıt kartı ücreti taslakta 500 TL idi. 300 TL’ye çekildi. Noter şartı kaldırıldı deniliyor ama hala var. Belgelerin birleşmesi ve otomobille taşımacılık tamamen rafa mı kalktı?


Kemal Karayormuk, İrem Bayram

İrem Bayram-Best Van Turizm:

Van’dan İstanbul’a gelirken üçüncü şoförü Ankara’dan alayım, evinde dinlensin. 3’üncükaptana yer yok arabada. Araçları nasıl her yıl muayene ettiriyorsak kaptanları da yılda bir kontrol ettirelim. 

Onur Orhon-TÖHOB Genel Sekreteri:
Ücretsiz taşımaya yönelik 7 Nisan 2015’ten beri araç başına,İstanbul ve Ankara 1000 TL, diğer büyükşehirlerde 750 TL il ve ilçelerde 600 TLgelir desteği veriliyor. Çorum’da 56 tane özel halk otobüsü Mart 2017’de 224 bin yolcu taşımış 33 bin 600 TL gelir desteği almış. Taşıdığı yolcu başına gelir desteği 15 kuruş olmuş. Erzincan’da 28 kuruş, Kayseri de 31, Erzurum 39, Karadeniz Ereğli de 50 kuruş olmuş. Esnaf ücretsiz taşımanın bedelinin 3/2’sinikendi cebinden ödüyor. Bu yolculuklarda da yapılan ödemeler göz önüne alındığında ciddi bir adaletsizlik var. Yolcu sayısı belirlensin, yolcu başına bir değer ödensin. 


Levent Birant-Gürsel Turizm:
D2 Belgesine yönelik olarak, ‘aynı cins araçlar kiralık olarak kullanılır’ deniliyor. Belgemizde 27’lik araç var. Bunun yerine daha küçük kapasitede araç kullanmak isteğimize Yönetmelik imkan tanımıyor. Birde SSK’ya bağlı tedarikçi iseniz firma olarak sorumluluğunuz var, Bağkur ise sorumlu değilsiniz görünüyor. Bu maddenin de düzeltilmesi gerekiyor. 

Köksal Yüzbaşıoğulları-İSTAB Yönetim Kurulu Üyesi:
Tedarikçiler zaten vergi mükellefi. Farklı bir sigorta numarası olan tedarikçiler için firmalar sorumlu olmamalı. 

Suat Sarı-İTO:
UKOME’de temsil hakkı istiyoruz. Bize sahip çıkılmalı. Bu sorunların düzeltilmesi için Bakanlıklarla konuşulmalı. Bu sektöre yazık, günah.Trafik kazalarının önüne geçmek için ehliyet vermenin şartlarını, sürücü kursları düzeninin yeniden oluşturmak gerekiyor.

Hasan Basri Bostancı-İzmir Otobüsçüler Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı:

Her koltuğa konulansensor nasıl verimlilik sağlayacak? Yönetmelikte ve çıkan genelgede bizden görüş alınmadı. ■


Mahmut Gürses

ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK 

UDHB Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses: 
D4’lerin haklarının korunmasına yönelik mahkeme kararları var. O da bunun üzerine çıkarılmış bir düzenleme.Yönetmelik çıkalı bir ay geçti, çok fazla olumsuz dönüş almadık. Alınan notlar ve geri dönüşler doğrultusunda genelgeler yayınlamayı planlıyoruz, merak etmeyin. Düzenlemeler yapılacak. Küçük özmalla kocaman arabalar kiralanmasın diye bu düzenlemeyi yaptık, ama buna çare üretebiliriz. 

Herkesi memnun edemeyiz, sihirli değneğimiz yok. Yetki belgesi e-devletten alınacak.Kiralık konusu bu ay sonu hayata geçecek. Sektörün lokomotif derneklerine söylüyoruz;bölgesel toplantılar organize edin, gelip anlatalım. 2020’yi merak etmeyin çok öne de alabiliriz. 

TC kimlik numarasına yaptırımım var. Hatta uymamanın yaptırımı var. Fiyat tarifesine, zaman tarifesine yaptırımım var. Bunları uyguladığımız zaman U-EDTS 2020’yi beklemeden gelir. 

İsteğimiz, insanların sisteme gönüllü şekilde girmeleri. Erken geçenlereödül veriyoruz, uyarma siliyoruz. Sektörün sıkıntılarına çözüm olacak. U_EDTS’nin, atıl kapasiteye lüzumsuz ve yapılmayan taşımalara, kapsam dışı yapılan taşımalara cevap olabileceğini düşünüyorum. 

Tarifesiz taşımacılar bir dernek kurmuşlar. Bize gelip sunum yapacaklar. Aklımıza yatarsa, tarifesizler özelinden otomobil ve D2’cilerin kullanabileceği veri girebileceği, sorgulayabileceğimiz sistemi de zorunluluk gelmeden devreye almak mümkün olabilir. 

Düzgün veri almak ve bunu kolluk kuvvetlerine aktarmak muradımız. İçişleri Bakanlığı da takip ediyor. Trafik güvenliği açısından çok önemsediğimizbir yönetmelik taslağımız daha var. Bir sürü düzenlemegelecek, belki sektörün canı yanacak ama başka yapacak bir şey yok. Karayolu Mesleki Yeterlilik Yönetmeliğimizi de güncelliyoruz. Sektörle de paylaşacağız. 

Biz, bildiğimizi okumadığımızı, yönetmelikle gösterdik ama herkesi de memnun edemeyiz. Belge birleşme sistemi ötelendi. Orta noktada buluşamayacak ayrı fikirler var, nasıl buluşturacaksınız. Karayolu yolcu taşımacılığı yaşayan bir sistem, ihtiyaç noktasında muhakkak değişiklik olabilir. Sayısal takograf konusu sektörümüz için çok yeni. Belki yaptırımları biraz daha öteleyebiliriz, ne sektör hazır ne şoför…Bütün taşıtlara bu sayısal takografı verdiğimiz baki değil. Bu çerçevede,‘veriler 3 ayda bir saklanacak’ yönündeki süreyi daha da aşağıya çekebiliriz. Duruma göre düzenleme yapılacak. Belki daha iyi hale getirebilecek. 

Yurtdışı seferlerde 48 saat sınırlamasıyla ilgili ihtiyaç olduğunda, gerçek yolcu bilgisi verildiğinde biz izin veriyoruz. 7-24 ulaşabileceğiniz bir tel hattını da oluşturabiliriz. 
Bunun dışındakilere biz, uyduruk seferler diyoruz. Biz turizm taşımacılığı alanında yolcusunu bulana 7/24 saat çalışan bir sistemi oluşturarak izin vermeye çalışıyoruz. Sen yolcunu deklare et, izni al, bunu hayata taşımaya çalışıyoruz. Cumartesi, hattaPazargünüde olsa yolcuyu gördüğümüz an izin veriyoruz. Ek sefer B2’cilerin uydurdukları seferdir, sokaktan yolcu toplayarak yapmaya çalıştıkları seferdir. 50 kişilik otobüsün 2 kişiyle gitmesine izin veremeyiz. 

Bakanlığın en soğuk yüzüyüz Bizi, anca ceza kesen olarak biliyorlar. Kimsenin ticaretine karışamayız. Ama bu sistemi, şu an yurtiçinde ölçemediğimiz için yapamıyoruz.
Ölçtüğümüz anda yurtiçine de yapacağız. 

Sektörün geleceğini U-EDTS olarak görüyorum. Bunu iyi anlatalım. Ben isterdim ki, siz hevesli olun ben anlatayım ama durum tam tersi ben anlatmak için hevesliyim. U-EDTS tarifelide hazır, sisteme girdiğimiz zaman her şeyden yaptırım uygulayacağım, bu yüzden her yerde anlatalım. Uluslararası taşımada 2016’da düzenli sefer sayısı 800 bin iken 100 bine düştü. 700 bini uçtu. 100 bin seferde bile doluluk oranı yüzde 14. ■


Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Başkan Yardımcısı Kayhan Keser:
Tüm birimler ortak çalışmadığı sürece trafik kazalarını çözmemiz mümkün değil. Her ne kadar trafik kazalarına karışan otobüs sayısı azalsa da artan ölüm ve yaralı sayısı üzücü. Biz sürücüyü dinlendirmiyoruz, ehliyetini dinlendiriyoruz. Sektörde iç denetim yapmak mecburiyetindesiniz. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159